ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Υλοποίηση Δικτυακού Τόπου Μουσείου Σχεδιασμός,Ανάπτυξη & Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού ΗΥ-402.
Advertisements

3o ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά
Ονοματεπώνυμο Φοιτητριών:
Γραπτη εργαςια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Επιμέλεια παρουσίασης: Ασημακοπούλου Κατερίνα Σιλιγάρδου Χρύσα Τζοβάρα Αλεξάνδρα.
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει: Ι. ΥΠΟΔΟΧΗ II. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ.
Δραστηριότητα ΤΙΤΛΟΣ : «ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ» ΤΙΤΛΟΣ : «ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ» ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ : KIDSPIRATION ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
“Μια μέρα στη ζωή του μικρού Ιάσονα” Ο Μυκηναϊκός κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Συνδέσεις στο σήμερα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Επιμέλεια:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ψηφιδωτό, ψηφιδωτό από τον κόσμο τον παλιό ως και τον σημερινό,ΨΑΧΝΩ,ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΩ.» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ Μάθημα: Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών & Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Πρακτική Άσκηση Τίτλος: Καταγραφή.
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
ΔΟΜΗ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εικονικά Μουσεία Ημερίδα «Εικονικά Μουσεία» Παρουσίαση του Δικτυακού Τόπου των Εικονικών Μουσείων.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αναγνώριση, έκφραση, χειρισμός συναισθημάτων»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Ενότητα 8: Μιλάμε για το θέατρο
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
« Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο » Ο σχηματισμός των σκιών Πασσά Διονυσία Ψαρρού Αλεξία.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 3: Τα Συναισθήματα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
 Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι η εξοικείωση με τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο από τη συλλογή.
Ενότητα 11: Άνοιξη-Μάρτης
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 10: Χριστούγεννα! Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
Διδάσκοντας κι εξερευνώντας την Τοπική Ιστορία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΕΜΑ: Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΩΜΑΤΑ: ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ:
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Συνέντευξη με νήπια.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
Ενότητα 12: Πάσχα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θέματα κοινωνικής γλωσσολογίας
Ενότητα 6: Μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου 1940
Φύλο εργασίας :στο σώμα του ανθρώπου, έκοψαν και κόλλησαν εικόνες ,όπου το σώμα λέει ΝΑΙ (ευχάριστα αγγίσματα)
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Προσχολική Παιδαγωγική
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
Ενότητα 13: Τα Έντομα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
1ο Νηπιαγωγείο Πατρών
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
3/θ 45ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Κ. Μαζαρακίου
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Νηπιαγωγείο Λουσικών
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μουσειοπαιδαγωγικα Προγραμματα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΜΑ: “ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΜΟΡΣ” ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Κ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ & ΜΑΡΚΟΥΤΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Πάτρα, Δεκέμβριος 2012

Πινακασ περιεχομενων 1) Εισαγωγή 2) Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ 2.1.) Ιστορικά Στοιχεία 2.2.) Περιγραφή του μουσείου 2.3.) Φωτογραφικό υλικό 2.4.) Εκπαιδευτική δράση του μουσείου 3) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 3.1.) Δραστηριότητες – Πριν την Επίσκεψη 3.2.) Δραστηριότητες – Κατά τη διάρκεια της Επίσκεψης 3.3.) Δραστηριότητες – Μετά την Επίσκεψη 4) Επίλογος – Γενικές Πληροφορίες Μουσείου 5) Βιβλιογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμός Μουσείου με βάση τον ICOM. Λειτουργίες που αντιστοιχούν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Αναφορά και αιτιολόγηση για την επιλογή μας σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Μικρή αναφορά στο περιεχόμενο της εργασίας, χωρισμένο σε δυο κύρια μέρη, τη περιγραφή του μουσείου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

1ο Μέρος Εργασίας Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ Αναφορά ιστορικών στοιχείων (χρονολογία ίδρυσης, σε ποιους οφείλεται η δημιουργία του, ποιες είναι οι λειτουργίες του) Περιγραφή μουσείου (σε ποια κατηγορία εντάσσεται το μουσείο, ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι, αναφορά στα είδη των εκθεμάτων, των συλλογών και των χώρων του)

1ο Μέρος Εργασίας Φωτογραφικό υλικό (παρουσίαση εκθεμάτων του μουσείου καθώς και του υπόλοιπου χώρου του) Εκπαιδευτική δράση του μουσείου ( αναφορά στις μεμονωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικό πληθυσμό και για απλούς επισκέπτες)

2ο Μέρος Εργασίας Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αναφορά στο επικοινωνιακό πλαίσιο ( Ο/Η νηπιαγωγός καθώς ανοίγει τη πόρτα της τάξης βρίσκει δίπλα στο χαλάκι ένα δυσνόητο σημείωμα . Όταν έρχονται όλα τα νήπια ο/η νηπιαγωγός τα ενημερώνει για την εύρεση του σημειώματος και τα ρωτάει αν ανήκει σε κάποιο απ’αυτά. Όλα μαζί παρατηρούν ότι δεν περιέχει γράμματα αλλά σημεία στίξης, συγκεκριμένα τελείες και παύλες. Προκειμένου να μάθουν τι σημαίνει, ο/η νηπιαγωγός τους προτείνει να επισκεφτούν ένα μουσείο, κατάλληλο για την αποκρυπτογραφησή του.)

2ο Μέρος Εργασίας Δραστηριότητες – Πριν την Επίσκεψη Τραγούδι από τη Λιλιπούπολη - «Μέσα στο Μουσείο». (Εξοικείωση με τον όρο μουσείο και εκμάθηση κανόνων συμπεριφοράς σε αυτό -Υποβολή χρήσιμων ερωτήσεων.) Εννοιολογικός Χάρτης (Με κεντρικό άξονα τον όρο τηλεπικοινωνία) Κολάζ- Καρτεπικόλληση (Δίνονται κάρτες στα νήπια και καλούνται να διαχωρίσουν αυτές που νομίζουν ότι σχετίζονται με τις Τηλεπικοινωνίες και να τις κολλήσουν στη συνέχεια σε χαρτόνι)

2ο Μέρος Εργασίας Δραστηριότητες – Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αποκρυπτογράφηση σημειώματος ( Έχει προηγηθεί ανάλυση της λειτουργίας του ηλεκτρικού τηλεγράφου Morse καθώς η ξεναγός έχει εξηγήσει στα παιδιά ότι τα στίγματα που απεικονίζονται στο χαρτί είναι τα λεγόμενα σήματα μορς. Με τη βοήθεια του/της νηπιαγωγού και της ξεναγού τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, καλούνται να το ερμηνεύσουν και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους γράμμα με βάση τα σήματα μορς)

2ο Μέρος Εργασίας 2) Παρουσίαση Βίντεου (Στην αίθουσα του μουσείου, όπου προβάλλονται βιντεο-ταινίες, παρουσιάζεται στα νήπια ένα επεξηγηματικό βίντεο σχετικό με τον τηλέγραφο Morse) 3) Κατασκευή Τηλέγραφου ( Με την βοήθεια του/της νηπιαγωγού τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν τον δικό τους ηλεκτρικό τηλέγραφο, με απλά υλικά)

2ο Μέρος Εργασίας Δραστηριότητες – Μετά την επίσκεψη Παιχνίδι επικοινωνίας ( Τα νήπια ανα δυάδες παροτρύνονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ένα παλιό τρόπο επικοινωνίας, μέσω δυο πλαστικών ποτηριών που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σπάγγο. Ο τελικός στόχος είναι, αφού ακούσει το νήπιο τη λέξη, να τη μεταφέρει στο παιδί που βρίσκεται πίσω του μέχρις ότου το τελευταίο παιδί να φωνάξει τη λέξη)

2ο Μέρος Εργασίας 2) Ζωγραφίζω το δικό μου τρόπο επικοινωνίας (Το κάθε παιδί ζωγραφίζει τον τρόπο επικοινωνίας που του έκανε εντύπωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και στη συνέχεια δημιουργούν όλα μαζί το κολάζ της Επικοινωνίας Της Τάξης) 3) Παιχνίδι αντιστοίχισης καρτών ( Ο/Η νηπιαγωγός δίνει στα νήπια έτοιμες κάρτες, όπου απεικονίζονται τα εκθέματα τηλεπικοινωνίας που είδαν στο μουσείο. Τα παιδιά καλούνται να αντιστοιχήσουν ανα δυάδες τις κάρτες, έτσι ώστε να σχηματιστεί το εκάστοτε μέσο επικοινωνίας, π.χ. Ακουστικό τηλεφώνου-βάση τηλεφώνου)

Τελικο Μέρος Εργασίας Επίλογος – Γενικές Πληροφορίες Μουσείου Παράθεση Βιβλιογραφίας

ΤΕΛΟΣ!!!