Ενέργεια που συνδέεται με τη θέση σωμάτων σε ένα σύστημα – δίνει τη δυνατότητα παραγωγής έργου:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΘ, •Επιβράδυνση λόγω απώλειας ενέργειας (ολίσθηση) •Φυγόκεντρες δυνάμεις •Διατήρηση ορμής •Κίνηση σωμάτων στον αέρα.
Ι. Διάγραμμα Ελεύθερου σώματος
Έργο, ενέργεια. ΑΔΜΕ. Ισχύς
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Κεφάλαιο 7 Δυναμική Ενέργεια και Διατήρηση Μηχανικής Ενέργειας.
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
Οι σημαντικότερες μέχρι στιγμής έννοιες που γνωρίσαμε:
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Δύναμη και μεταβολή της ταχύτητας
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 7 Έργο και Ενέργεια.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Ενεργειακή αντιμετώπιση της σύνθετης κίνησης
ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Φυσική1 Ενημέρωση Η διδασκαλία του μαθήματος, πολλά από τα σχήματα και όλες οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο: «Πανεπιστημιακή Φυσική» του Hugh Young.
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Η τριβή Στατική τριβή Τριβή ολίσθησης.
Κεφάλαιο 5 Εφαρμογές των Νόμων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάμεις Chapter Opener. Caption: Newton’s laws are fundamental in physics.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Διατήρηση της Ενέργειας
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
5.3 H MHΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ. Στόχοι μαθήματος  Τι είναι η μηχανική ενέργεια;  Τι λέει η Αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.)
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε πώς κινούνται τα σώματα σε μια ευθεία.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
Φυσική (Θ) Ενότητα : Δυναμική Ενέργεια Αικατερίνη Σκουρολιάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Τριβή ολίσθησης με τη χρήση του Multilog
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
2η Εργαστηριακή εργασία Παρουσίαση της βαρύτητας
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Κεφάλαιο 2 Τριβή Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΛΑΒΑΣΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
Επανάληψη στις δυνάμεις
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
<<Η Βαρύτητα>>ΗΕργασία πληροφορικής
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το έργο που παράγει η δύναμη F είναι :
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Η έννοια της δύναμης Επιτέλους, κάτι δυνατό για να ασχοληθούμε!
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
Έργο δύναμης (W) Στην εικόνα ο αθλητής ανυψώνει την μπάρα ασκώντας σ' αυτή δύναμη (F) F Όσο η μπάρα ανεβαίνει, λέμε ότι η δύναμη F παράγει έργο. Όταν ο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενέργεια που συνδέεται με τη θέση σωμάτων σε ένα σύστημα – δίνει τη δυνατότητα παραγωγής έργου: Δυναμική ενέργεια Βαρυτική δυναμική ενέργεια

Εαν η μόνη δύναμη που δρα στο σώμα είναι η βαρυτική: Διατήρηση μηχανικής ενέργειας Εαν δρούν και άλλες δυνάμεις που παράγουν έργο W, τότε ΔΕολ=W

Ελατήριο Για μικρή επιμήκυνση χ πέραν του φυσικού μήκους του ελατηρίου F=kx k: σταθερα ελατηρίου (N/m) E=(1/2)kx2

Ελαστική δυναμική ενέργεια ελατηρίου

Διατηρητικές δυνάμεις: το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή Μη διατηρητικές δυνάμεις (τριβή, δυνάμεις αντίστασης)

Δυναμική ενέργεια - Εργο διατηρητικής δύναμης W=-ΔU Δυναμική ενέργεια - Εργο διατηρητικής δύναμης W=-ΔU Μια διατηρητική δύναμη τείνει να φέρει ένα σώμα σε κατάσταση χαμηλότερης δυναμικής ενέργειας

Διαγράμματα ενέργειας U(x) x Σταθερή – Ουδέτερη – Ασταθής ισορροπία

Οταν έχω συνδυασμό κίνησης – δυναμικής ενέργειας λόγω βαρυτικού πεδίου – δυναμικής ενέργειας λόγω άλλης αιτίας (π.χ. ελατήριο) -τριβής, τότε:

Ενα κομμάτι ξύλου μάζας 2kg γλιστράει στην επιφάνεια που φαίνεται στο σχήμα. Τριβή υπάρχει μόνο στην οριζόντια επιφάνεια μήκους 30m. Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης είναι 0,2. Το ξύλο ξεκινά από ύψος 4m. Που θα σταματήσει; Πόσο έργο θα έχει παραχθεί από την τριβή μέχρι να σαματήσει;

Μια πέτρα μάζας 15kg κυλάει σε μια πλαγιά ύψους 20m, ξεκινώντας με ταχύτητα 10m/s. Μέχρι τη βάση της πλαγιάς δεν υπάρχει τριβή. Στη συνέχεια ο συντελεστής τριβής ολίσθησης είναι 0.20 και στατικής τριβής 0.80. Μετά από 100m από τη βάση του λόφου υπάρχει ελατήριο με σταθερά 2N/m. Με ποια ταχύτητα φτάνει η πέτρα στη βάση του λόφου; Πόσο συμπιέζει το ελατήριο; Θα κινηθεί η πέτρα αφού το συμπιέσει;

Σκοινί για Bungee jumping έχει μήκος 30m και η δύναμη επαναφοράς είναι kx. Ανθρωπος μάζας 95kg στέκεται σε ύψος 45m και αφού πέσει δεν πρέπει να φτάσει κάτω από τα 41m. Για να δοκιμάσετε το σκοινί το δένετε σε ένα δέντρο και το τραβάτε με δύναμη 380N. Πόσο πρέπει να τεντώσει;

Με πόση ταχύτητα φτάνει ο κουβάς των 12kg στο έδαφος;

Η κύρια πηγή ενέργειας για τη γη είναι ο ήλιος. Το ετήσιο ποσό ενέργεας που φτάνει στη γη από τον ήλιο είναι 5×1024 J. Η μισή από αυτή την ενέργεια απορροφάται από την επιφάνεια της γής. Οι ανάγκες φωτοσύνθεσης απορροφούν 0,1%. Πρόσφατες εκτιμήσεις για το ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας από ανθρώπους δίνουν αποτέλεσμα 5×1020 J/έτος. Το 90% προέρχεται από ενέργειακές πηγές απολιθωμάτων. Αποθέματα υδρογονανθράκων 4×1023J, απιοθέματα πυρηνικής 2,5×1024J.

Θέματα για εργασία Ενεργειακή κατανάλωση – Ενεργειακά αποθέματα Παγκόσμια Ελλάδα Σουηδία Παραγωγή ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό Εκταση: έως 3 σελίδες (ατομική), format: .doc Να περιλαμβάνει διαγραμματα και τα συμπεράσματά σας Προθεσμία: 23/12/2012