Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Αθηνά» Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ: (Ένα μικρό (σχετικά με τη γη) βραχώδες σώμα σε τροχιά γύρω από τον ήλιο) (Διαστάσεις:
Advertisements

Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΜIΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Η θερμότητα διαδίδεται με ακτινοβολία
ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.
Το πλανητικό σύστημα.
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Ήλιος o Πρώτος «…κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αξιολόγηση Μαθητών στο λύκειο. Θέματα Οι ερωτήσεις Τα “λάθη” στις Ερωτήσεις Τα κριτήρια αξιολόγησης Η βαθμολόγηση Λίγο πριν τις εξετάσεις.
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Γ΄
ocument/file.php/DSGYM- B200/ExperimentsBGYM/bG/bG.html.
6.3 ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΟΨΗ (5) 42 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΣΤΕΡΩΝ
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Η ατμόσφαιρα.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
Κεφάλαιο 22 Νόμος του Gauss
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Θέματα Περιβαλλοντικής Έρευνας Μέτρηση ηλιακής ακτινοβολίας με το MFR και μελέτη των δεδομένων με την μέθοδο Langley Μεταπτυχιακό Φυσικής Περιβάλλοντος.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
SEA LEVEL RISE1 TEMPERATURE OF OCEANS. SEA LEVEL RISE2 TEMPERATURE OF OCEANS.
Μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία.  Θερμότητα (Q) - Θερμοκρασία (θ) - Ακτινοβολία - Χρόνος (t)  Ο Στόχοι: Να δείχνεις πειραματικά ότι:  Το ποσό της.
2.6. ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
Μαθηματικά Γ΄Γυμνασίου
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Ιωάννης Γκιάλας Διάλεξη 2 Μετάδοση Θερμότητας με ακτινοβολία Χίος, 24 Οκτωβρίου 2014.
Κεφάλαιο 9 Η ατμόσφαιρα.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
Βασικές αρχές θερμοδυναμικής και Απώλειες ενέργειας σε κτήρια Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Διδάσκων: Δρ. Ν. Κατσούλας.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Κωνσταντίνος Βελαλής & Παναγιώτης Πατατούκος
Κινητική θεωρία των αερίων
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
Θερμότητα.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Κινητική θεωρία των αερίων
Φαινόμενου του θερμοκηπίου
Μετάδοση Θερμότητας με Ακτινοβολία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη θερμοκρασία αυτή ο ρυθμός εξάτμισης είναι 2,09x10 4 J/kg. Ολόκληρο το μεταλλικό δοχείο περιβάλλεται από επιφάνεια που διατηρείται σε θερμοκρασία υγρού αζώτου, 77,3 Κ. Μεταξύ του δοχείου και της επιφάνειας επικρατεί κενό. Υπολογίστε την ποσότητα ηλίου που εξατμίζεται ανά ώρα. Ο συντελεστής εκπομπής του μεταλλικού δοχείου είναι 0,200. Ο μόνος τρόπος μεταφοράς θερμότητας μεταξύ του μεταλλικού δοχείου και της επιφάνειας που το περιβάλλει είναι η ακτινοβολία. Η λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης για το ήλιο είναι Λύση

Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη θερμοκρασία αυτή ο ρυθμός εξάτμισης είναι 2,09x10 4 J/kg. Ολόκληρο το μεταλλικό δοχείο περιβάλλεται από επιφάνεια που διατηρείται σε θερμοκρασία υγρού αζώτου, 77,3 Κ. Μεταξύ του δοχείου και της επιφάνειας επικρατεί κενό. Υπολογίστε την ποσότητα ηλίου που εξατμίζεται ανά ώρα. Ο συντελεστής εκπομπής του μεταλλικού δοχείου είναι 0,200. Ο μόνος τρόπος μεταφοράς θερμότητας μεταξύ του μεταλλικού δοχείου και της επιφάνειας που το περιβάλλει είναι η ακτινοβολία. Η λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης για το ήλιο είναι Λύση Η θερμότητα που ρέει προς το κυλινδρικό δοχείο είναι, όπου P είναι η ισχύς της ακτινοβολίας που απορροφάται από το δοχείο που περιέχει το ήλιο. Υπολογίζουμε την ισχύ αυτή χρησιμοποιώντας τον νόμο των Stefan-Boltzmann, λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι

προκύπτει ότι

Επειδή ο συντελεστής εκπομπής είναι e=0,200, η παραπάνω σχέση γίνεται Αντικαθιστούμε τις τιμές που δίνονται

προκύπτει ότι Επειδή ο συντελεστής εκπομπής είναι e=0,200, η παραπάνω σχέση γίνεται Αντικαθιστούμε τις τιμές που δίνονται και η θερμότητα Q είναι ίση προς

προκύπτει ότι Επειδή ο συντελεστής εκπομπής είναι e=0,200, η παραπάνω σχέση γίνεται Αντικαθιστούμε τις τιμές που δίνονται και η θερμότητα Q είναι ίση προς

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης για το ήλιο είναι

Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης για το ήλιο είναι προκύπτει ότι η μάζα του ηλίου που εξατμίζεται ανά ώρα είναι ίση προς

Υπολογίστε την θερμοκρασία της επιφάνειας του ήλιου χρησιμοποιώντας τις παρακάτω πληροφορίες. Η ακτίνα του ήλιου είναι. Η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι. Η μετρούμενη στην επιφάνεια της Γης σε όλα τα μήκη κύματος ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας είναι Θεωρείστε τον ήλιο ως μέλαν σώμα. Λύση.

Υπολογίστε την θερμοκρασία της επιφάνειας του ήλιου χρησιμοποιώντας τις παρακάτω πληροφορίες. Η ακτίνα του ήλιου είναι. Η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι. Η μετρούμενη στην επιφάνεια της Γης σε όλα τα μήκη κύματος ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας είναι Θεωρείστε τον ήλιο ως μέλαν σώμα. Λύση. Η εφαρμογή του Νόμου των Stefan Boltzmann δίνει

Υπολογίστε την θερμοκρασία της επιφάνειας του ήλιου χρησιμοποιώντας τις παρακάτω πληροφορίες. Η ακτίνα του ήλιου είναι. Η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι. Η μετρούμενη στην επιφάνεια της Γης σε όλα τα μήκη κύματος ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας είναι Θεωρείστε τον ήλιο ως μέλαν σώμα. Λύση. Η εφαρμογή του Νόμου των Stefan Boltzmann δίνει Όπου Α είναι η αφετική ικανότητα, δηλαδή ολική ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας. Σύμφωνα με την εκφώνηση, το ζητούμενο είναι η ολική ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας στη γη Α Ε. Επομένως πρέπει να αναζητήσουμε σχέση μεταξύ Α S και Α Ε. Η σχέση αυτή βρίσκεται εφαρμόζοντας την αρχή διατήρησης της ενέργειας.

Υπολογίστε την θερμοκρασία της επιφάνειας του ήλιου χρησιμοποιώντας τις παρακάτω πληροφορίες. Η ακτίνα του ήλιου είναι. Η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι. Η μετρούμενη στην επιφάνεια της Γης σε όλα τα μήκη κύματος ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας είναι Θεωρείστε τον ήλιο ως μέλαν σώμα. Λύση. Η εφαρμογή του Νόμου των Stefan Boltzmann δίνει Όπου Α είναι η αφετική ικανότητα, δηλαδή ολική ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας. Σύμφωνα με την εκφώνηση, το ζητούμενο είναι η ολική ισχύς ανά μονάδα επιφάνειας στη γη Α Ε. Επομένως πρέπει να αναζητήσουμε σχέση μεταξύ Α S και Α Ε. Η σχέση αυτή βρίσκεται εφαρμόζοντας την αρχή διατήρησης της ενέργειας. Όπου R είναι η απόσταση ηλίου-γης. Από την σχέση αυτή προκύπτει

και από τον Νόμο των Stefan-Boltzmann προκύπτει η σχέση

Αντικαθιστώντας τις αριθμητικές τιμές έχουμε