Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ. ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ.

2 ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ. ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΝΌΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΕ ΑΠΕΙΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ.

3 ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ. ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΕΣ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΕΝΌΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΕ ΑΠΕΙΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΟΝΤΙΚΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΙΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΕΙΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

4 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN DER WAALS-LONDON

5 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN DER WAALS-LONDON

6 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN DER WAALS-LONDON
ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΗΤΑΝ ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΗΔΕΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΌΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ.

7 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN DER WAALS-LONDON
ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΗΤΑΝ ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΗΔΕΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΌΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ. ΑΝ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΉ Η ΘΕΩΡΗΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΗΡΕΙΤΟ ΣΥΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΌΜΩΣ ΕΠΑΓΟΥΝ ΔΙΠΟΛΚΕΣ ΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΈΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΛΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.

8 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN DER WAALS-LONDON

9 Η ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΠΟΥ p1, p2 ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΕΣ ΚΑΙ C Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ

10 Η ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΠΟΥ p1, p2 ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΕΣ ΚΑΙ C Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ΄ΟΨΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΛΑΝΤΩΤΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ

11 Η ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΠΟΥ p1, p2 ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΕΣ ΚΑΙ C Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ΄ΟΨΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΛΑΝΤΩΤΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

12 Η ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΟΠΟΥ p1, p2 ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΕΣ ΚΑΙ C Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ΄ΟΨΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΛΑΝΤΩΤΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ

13 Η ΟΛΙΚΗ ΗΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ

14 Η ΟΛΙΚΗ ΗΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΔΟΝΗΣΗΣ

15 ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ x1 ΚΑΙ x2 ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η ΟΛΙΚΗ ΗΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΔΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ x1 ΚΑΙ x2 ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

16 ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ x1 ΚΑΙ x2 ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η ΟΛΙΚΗ ΗΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΔΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ x1 ΚΑΙ x2 ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ

17 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΜΕΣ

18 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΜΕΣ

19 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΜΕΣ
Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ

20 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΜΕΣ
Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ

21 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΜΕΣ
Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝΙΑΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΥ

22 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ

23 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΉ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ LONDON Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΠΟΛΟΥ-ΔΙΠΟΛΟΥ.

24 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΉ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ LONDON Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΠΟΛΟΥ-ΔΙΠΟΛΟΥ. ΕΊΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΚΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ.

25 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΉ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ LONDON Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΠΟΛΟΥ-ΔΙΠΟΛΟΥ. ΕΊΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΚΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ

26 ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΉ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ LONDON Ή ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΠΟΛΟΥ-ΔΙΠΟΛΟΥ. ΕΊΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΚΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ VAN der WAALS ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ Η ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΩΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ PAULI

27 ΠΥΡΗΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΝΕΦΟΣ

28 ΠΥΡΗΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΝΕΦΟΣ

29 ΑΠΌ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΌΤΙ Η ΑΠΩΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΟΠΟΥ Β ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ

30 Δίνεται η συνάρτηση του δυναμικού Lennard-Jones της δυναμικής ενέργειας της αλληλεπίδρασης δυο μορίων Όπου r είναι η απόσταση μεταξύ των κέντρων των μορίων και , είναι θετικές σταθερές. (α) Σχεδιάστε την συνάρτηση δυναμικού και την δύναμη συναρτήσει το r. (b) Θεωρείστε ότι r1 είναι η τιμή του r για την οποία η και r2 η τιμή του r για την οποία η Δείξτε στις γραφικές παραστάσεις τις θέσεις των r1,r2 .Ποια από αυτές τις δύο τιμές εκφράζει την απόσταση ισορροπίας μεταξύ των μορίων; (c) Βρείτε τις τιμές των r1,r2 συναρτήσει του R0 και βρείτε τον λόγο r1/r2. (d) Αν τα μόρια βρίσκονται σε απόσταση r2 πόσο έργο απαιτείται για να τα διαχωριστούν σε απόσταση ; Λύση

31 Οι γραφικές παραστάσεις των U και F φαίνονται στο παρακάτω σχήμα

32 (b) Η συνθήκη ισορροπίας απαιτεί όπως F=0, δηλαδή όταν η απόσταση μεταξύ των μορίων είναι r2 .
(c ) Όταν U=0 τότε

33 (b) Η συνθήκη ισορροπίας απαιτεί όπως F=0, δηλαδή όταν η απόσταση μεταξύ των μορίων είναι r2 .
(c ) Όταν U=0 τότε Από την οποία προκύπτει ότι

34 (b) Η συνθήκη ισορροπίας απαιτεί όπως F=0, δηλαδή όταν η απόσταση μεταξύ των μορίων είναι r2 .
(c ) Όταν U=0 τότε Από την οποία προκύπτει ότι

35 (b) Η συνθήκη ισορροπίας απαιτεί όπως F=0, δηλαδή όταν η απόσταση μεταξύ των μορίων είναι r2 .
(c ) Όταν U=0 τότε Από την οποία προκύπτει ότι

36 (b) Η συνθήκη ισορροπίας απαιτεί όπως F=0, δηλαδή όταν η απόσταση μεταξύ των μορίων είναι r2 .
(c ) Όταν U=0 τότε Από την οποία προκύπτει ότι (d)

37 ΑΕΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ-ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ DRUDE

38 ΑΕΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ-ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ DRUDE Ο DRUDE ΥΠΕΘΕΣΕ ΌΤΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΈΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.

39 ΑΕΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ-ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ DRUDE Ο DRUDE ΥΠΕΘΕΣΕ ΌΤΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΈΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο LORENZ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ DRUDΕ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΌΤΙ ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL-BOLTZMANN.

40 ΑΕΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ-ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ DRUDE Ο DRUDE ΥΠΕΘΕΣΕ ΌΤΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΈΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο LORENZ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ DRUDΕ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΌΤΙ ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL-BOLTZMANN. ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΌ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ WIEDEMANN-FRANZ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΌΜΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ.

41 ΑΕΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ-ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ DRUDE Ο DRUDE ΥΠΕΘΕΣΕ ΌΤΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΈΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο LORENZ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ DRUDΕ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΌΤΙ ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ MAXWELL-BOLTZMANN. ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΌ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ WIEDEMANN-FRANZ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΌΜΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ. ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙΞΕΙ ΌΤΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ. ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΙΟΝΤΑ.

42 ΥΠΟΘΕΣΗ DRUDE: ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ. ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΝΏ ΤΑ ΙΟΝΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ .

43 ΥΠΟΘΕΣΗ DRUDE: ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ. ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΝΏ ΤΑ ΙΟΝΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ . ΘΕΤΙΚΑ ΙΟΝΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

44 ΈΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΡΤΙΟ eZ ΟΠΟΥ Ζ ΕΊΝΑΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ e ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ. ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - eZ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ z ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΑΣΘΕΝΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΕΝΏ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ Z-z ΕΊΝΑΙ ΣΧΥΡΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ.

45 ΈΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΡΤΙΟ eZ ΟΠΟΥ Ζ ΕΊΝΑΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ e ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ. ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - eZ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ z ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΘΕΝΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΑΣΘΕΝΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΕΝΏ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ Z-z ΕΊΝΑΙ ΣΧΥΡΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ. Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ n ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΟΠΟΥ d Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ Α Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ.

46 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΝΌΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ DC CONDUCTIVITY
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

47 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΝΌΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ DC CONDUCTIVITY
ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

48

49

50

51

52

53

54 ΜΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

55 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

56 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

57 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

58 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

59 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

60 ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΆΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ

61 ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ,

62 ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ,

63 ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ,
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΗ ΌΤΙ

64 ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ,
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΗ ΌΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

65 ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΠΙΝΑΚΑ ΩΣ ΕΞΗΣ:

66 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL

67 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

68 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

69 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

70 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

71 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

72 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

73 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HALL y y z z z y y x z z

74 Ο χαλκός έχει πυκνότητα d=8,95 gr/cm3 , ηλεκτρική ειδική αντίσταση ρ=1,55x10-8 ohm.m σε θερμοκρασία δωματίου και Α.Β Να υπολογίσετε (a) την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων αγωγιμότητας (b) τον μέσο ελεύθερο χρόνο τ (c) την ενέργεια Fermi, (d) την ταχύτητα Fermi υF (e) την μέση ελεύθερη διαδρομή lF

75 Ο χαλκός έχει πυκνότητα d=8,95 gr/cm3 , ηλεκτρική ειδική αντίσταση ρ=1,55x10-8 ohm.m σε θερμοκρασία δωματίου και Α.Β Να υπολογίσετε (a) την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων αγωγιμότητας (b) τον μέσο ελεύθερο χρόνο τ (c) την ενέργεια Fermi, (d) την ταχύτητα Fermi υF (e) την μέση ελεύθερη διαδρομή lF Λύση (a) Η συγκέντρωση των ηλεκτρονίων δίνεται από την παρακάτω σχέση όπου z είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που συνεισφέρει κάθε άτομο, d η πυκνότητα του υλικού και Α το ατομικό βάρος

76 Ο χαλκός έχει πυκνότητα d=8,95 gr/cm3 , ηλεκτρική ειδική αντίσταση ρ=1,55x10-8 ohm.m σε θερμοκρασία δωματίου και Α.Β Να υπολογίσετε (a) την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων αγωγιμότητας (b) τον μέσο ελεύθερο χρόνο τ (c) την ενέργεια Fermi, (d) την ταχύτητα Fermi υF (e) την μέση ελεύθερη διαδρομή lF Λύση (a) Η συγκέντρωση των ηλεκτρονίων δίνεται από την παρακάτω σχέση όπου z είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που συνεισφέρει κάθε άτομο, d η πυκνότητα του υλικού και Α το ατομικό βάρος Αντικαθιστούμε τα δεδομένα

77 Ο χαλκός έχει πυκνότητα d=8,95 gr/cm3 , ηλεκτρική ειδική αντίσταση ρ=1,55x10-8 ohm.m σε θερμοκρασία δωματίου και Α.Β Να υπολογίσετε (a) την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων αγωγιμότητας (b) τον μέσο ελεύθερο χρόνο τ (c) την ενέργεια Fermi, (d) την ταχύτητα Fermi υF (e) την μέση ελεύθερη διαδρομή lF Λύση (a) Η συγκέντρωση των ηλεκτρονίων δίνεται από την παρακάτω σχέση όπου z είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που συνεισφέρει κάθε άτομο, d η πυκνότητα του υλικού και Α το ατομικό βάρος Αντικαθιστούμε τα δεδομένα (b) Ο μέσος ελεύθερος χρόνος δίνεται από την σχέση

78 Ο χαλκός έχει πυκνότητα d=8,95 gr/cm3 , ηλεκτρική ειδική αντίσταση ρ=1,55x10-8 ohm.m σε θερμοκρασία δωματίου και Α.Β Να υπολογίσετε (a) την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων αγωγιμότητας (b) τον μέσο ελεύθερο χρόνο τ (c) την ενέργεια Fermi, (d) την ταχύτητα Fermi υF (e) την μέση ελεύθερη διαδρομή lF Λύση (a) Η συγκέντρωση των ηλεκτρονίων δίνεται από την παρακάτω σχέση όπου z είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που συνεισφέρει κάθε άτομο, d η πυκνότητα του υλικού και Α το ατομικό βάρος Αντικαθιστούμε τα δεδομένα (b) Ο μέσος ελεύθερος χρόνος δίνεται από την σχέση Αντικαθιστούμε τα δεδομένα

79 (c) Η ενέργεια Fermi είναι ίση προς

80 (c) Η ενέργεια Fermi είναι ίση προς
(d) Η ταχύτητα Fermi είναι ίση προς

81 (c) Η ενέργεια Fermi είναι ίση προς
(d) Η ταχύτητα Fermi είναι ίση προς (e) Η μέση ελεύθερη διαδρομή είναι ίση προς

82 Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl
Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl. Η μάζα του ατόμου του καλίου είναι και η μάζα του ατόμου του βρωμίου είναι (a) Υπολογίστε τη μέση απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων στον κρύσταλλο του βρωμιούχου καλίου. (b) Να συγκρίνετε την τιμή του ερωτήματος (a) με την τιμή της μέσης απόστασης σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου (0,24 nm). Είναι ποιοτικά σωστό το αποτέλεσμα από το αναμενόμενο;;

83 Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl
Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl. Η μάζα του ατόμου του καλίου είναι και η μάζα του ατόμου του βρωμίου είναι (a) Υπολογίστε τη μέση απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων στον κρύσταλλο του βρωμιούχου καλίου. (b) Να συγκρίνετε την τιμή του ερωτήματος (a) με την τιμή της μεσης απόστασης σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου (0,24 nm). Είναι ποιοτικά σωστό το αποτέλεσμα από το αναμενόμενο;; Λύση (a) Θεωρούμε ότι η μέση απόσταση μεταξύ των ιόντων είναι α. Επομένως η πυκνότητα είναι ίση προς

84 Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl
Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl. Η μάζα του ατόμου του καλίου είναι και η μάζα του ατόμου του βρωμίου είναι (a) Υπολογίστε τη μέση απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων στον κρύσταλλο του βρωμιούχου καλίου. (b) Να συγκρίνετε την τιμή του ερωτήματος (a) με την τιμή της μεσης απόστασης σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου (0,24 nm). Είναι ποιοτικά σωστό το αποτέλεσμα από το αναμενόμενο; Λύση (a) Θεωρούμε ότι η μέση απόσταση μεταξύ των ιόντων είναι α. Επομένως η πυκνότητα είναι ίση προς Λύνουμε ως προς α.

85 Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl
Το βρωμιούχο κάλιο (KBr) έχει πυκνότητα και την ίδια δομή με το NaCl. Η μάζα του ατόμου του καλίου είναι και η μάζα του ατόμου του βρωμίου είναι (a) Υπολογίστε τη μέση απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων στον κρύσταλλο του βρωμιούχου καλίου. (b) Να συγκρίνετε την τιμή του ερωτήματος (a) με την τιμή της μεσης απόστασης σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου (0,24 nm). Είναι ποιοτικά σωστό το αποτέλεσμα από το αναμενόμενο; Λύση (a) Θεωρούμε ότι η μέση απόσταση μεταξύ των ιόντων είναι α. Επομένως η πυκνότητα είναι ίση προς Λύνουμε ως προς α. (b) Τα μεγαλύτερα άτομα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο όγκο.

86 Η απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου είναι 0,282 nm. Η μάζα του ατόμου του νατρίου είναι και η μάζα του ατόμου του χλωρίου είναι Υπολογίστε την πυκνότητα του χλωριούχου νατρίου. Λύση.

87 Η απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου είναι 0,282 nm. Η μάζα του ατόμου του νατρίου είναι και η μάζα του ατόμου του χλωρίου είναι Υπολογίστε την πυκνότητα του χλωριούχου νατρίου. Λύση. Κάθε άτομο καταλαμβάνει όγκο κύβου με ακμή 0,282 nm. Επομένως, ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε άτομο είναι

88 Η απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου είναι 0,282 nm. Η μάζα του ατόμου του νατρίου είναι και η μάζα του ατόμου του χλωρίου είναι Υπολογίστε την πυκνότητα του χλωριούχου νατρίου. Λύση. Κάθε άτομο καταλαμβάνει όγκο κύβου με ακμή 0,282 nm. Επομένως, ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε άτομο είναι Στο χλωριούχο νάτριο υπάρχει το ίδιο πλήθος ατόμων νατρίου και ατόμων χλωρίου, Επομένως η μέση μάζα των ατόμων στον κρύσταλλο είναι

89 Η απόσταση μεταξύ γειτονικών ατόμων σε κρύσταλλο χλωριούχου νατρίου είναι 0,282 nm. Η μάζα του ατόμου του νατρίου είναι και η μάζα του ατόμου του χλωρίου είναι Υπολογίστε την πυκνότητα του χλωριούχου νατρίου. Λύση. Κάθε άτομο καταλαμβάνει όγκο κύβου με ακμή 0,282 nm. Επομένως, ο όγκος που καταλαμβάνει κάθε άτομο είναι Στο χλωριούχο νάτριο υπάρχει το ίδιο πλήθος ατόμων νατρίου και ατόμων χλωρίου, Επομένως η μέση μάζα των ατόμων στον κρύσταλλο είναι Και η πυκνότητα είναι επομένως ίση προς


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google