ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ” Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καραγιάννη Ευαγγελή Σχολικό έτος 2013-2014

Είναι ένα θέμα που μας βοήθησε : Στα πλαίσια του μαθήματος Σχολική Κοινωνική Ζωή εμείς οι μαθητές αναλάβαμε και υλοποιήσαμε την ερευνητική εργασία (project) με θέμα : “Διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ηπείρου στο χθες και στο σήμερα”. Είναι ένα θέμα που μας βοήθησε : Να κατανοήσουμε τη σημασία της διατροφής Να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της διατροφής για την επιβίωση ,την ανάπτυξη και την υγεία. Να αποκτήσουμε γνώσεις , εμπειρίες (παραδόσεις του τόπου ,λαογραφικές γνώσεις). Να αποκτήσουμε επαφή με το κοντινό μας παρελθόν και τις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος. Να εκφραστούμε ελεύθερα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Καλλιεργείται το πνεύμα της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας.

Στη συγγραφή της εργασίας συμμετείχαν οι μαθητές του Α 2 τμήματος ως εξής: Πρώτη ομάδα Τζίμας Κων/νος Υφαντής Γρηγόριος Ντάφλος Δημήτριος Δεύτερη ομάδα Παπαδήμα Ειρήνη Πανταζή Βικτώρια Παυλίδη Παναγιώτα Τρίτη ομάδα Σωτηρίου Βάγια Νταντζάι Ρομίλντα Χρήστου Νικόλαος Πάνου Ελένη Τέταρτη ομάδα Τσιότσιος Ηλίας Σολλάκου Κλεβισιάν Πάντου Αναστασία Παπαθανασίου Κων/νος

Προσφορά διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό Προσφορά διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό για την ανάπτυξη του σώματος, για την καλή λειτουργία του, για την διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Γιατί ; λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη,  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.

Ο στόχος μας είναι : Να αναγνωρίζουμε τις ομάδες τροφίμων Να γνωρίζουμε τα θρεπτικά συστατικά Να εντοπίσουμε τα οφέλη ή τους κινδύνους των τροφίμων Να συνειδητοποιήσουμε την ευεργετική τους επίδραση

Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε 2 βασικές αρχές : Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε 2 βασικές αρχές : Επιλογή και κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων Κατανάλωση με σύνεση και μέτρο

Ομάδα 1η Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Ομάδα 1η Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Στην ομάδα αυτή ανήκουν : Το γάλα Το τυρί Το γιαούρτι Ροφήματα από γάλα ή ξινόγαλα

Ομάδα 2η Φρούτα και χορταρικά Ομάδα 2η Φρούτα και χορταρικά Στην ομάδα αυτή ανήκουν Φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα.. ) Λαχανικά Οι ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία μας

Ομάδα 3η Δημητριακά και ψωμί Ομάδα 3η Δημητριακά και ψωμί Στην ομάδα αυτή ανήκουν Τα δημητριακά Τα προϊόντα των δημητριακών Οι πατάτες

Ομάδα 4η Κρέας , ψάρι , όσπρια Ομάδα 4η Κρέας , ψάρι , όσπρια Στην ομάδα αυτή ανήκουν Κόκκινο κρέας Κοτόπουλο,γαλοπούλα Ψάρι και θαλασσινά Εντόσθια Αβγά Όσπρια

Ομάδα 5η Λίπη και έλαια Στην ομάδα αυτή ανήκουν Ομάδα 5η Λίπη και έλαια Στην ομάδα αυτή ανήκουν Τα λιπίδια φυτικής προέλευσης Το ελαιόλαδο και οι ελιές Σπορέλαια Φυτικές μαργαρίνες Τα λιπίδια ζωικής προέλευσης Το βούτυρο Ξηροί καρποί

Οι κοινωνικές ομάδες στην Ήπειρο Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΤΕΣ Οι κοινωνικές ομάδες στην Ήπειρο Σαρακατσαναίοι Πόντιοι Αρβανίτες Βλάχοι μετανάστες

ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία Εκτροφή ζώων Παραγωγή γάλακτος, τυριού, μυζήθρας, ξινόγαλου.. Παραδοσιακές πίτες

ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι άνθρωποι ασχολούνται με την αλιεία Κατανάλωση ψαριων, οστρακοειδών, μαλάκιων κ.ά. Καλλιέργεια ελιάς, σιταριού, καλαμποκιού, σίκαλης, βρώμης κτλ Καλλιέργεια αμπελιών, παραγωγή κρασιού,τσίπουρου κ.ά.

Παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής προϊόντων Παρασκευή τυριού Παρασκευή βουτύρου Παραγωγή και παρασκευή ψωμιού

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο σε περιοχές πλούσιες σε παραγωγή καρπών Κατανάλωναν μικρές ποσότητες κρέατος Εναλλακτική μορφή πρωτείνης ήταν τα ψάρια (χαψία) Παρασκευή ζυμαρικών (κορκότα,πληγούρι..) Πλούσια κατανάλωση σε άγρια χόρτα, φρούτα και λαχανικά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Ν. Αλβανία ως απλοί μετανάστες Έγιναν χριστιανοί και απέκτησαν ελληνική συνείδηση Χαρακτηριστικό της διατροφής τους Λιακρόκι (κρεατόπιτα) Όσπρια, λαχανικά ,ρύζι, παρασκευή ψωμιού

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ Ζούσαν ως νομάδες Ενασχόληση με την κτηνοτροφία (πρόβατα) Διατροφή : τυρί, μυζήθρα, ξινόγαλα, όσπρια, ρύζι Αποχή από το κρέας λόγω εκτεταμένης νηστείας Χαρακτηριστικότερο της διατροφής τους : πίτες

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ήταν αρκετά δύσκολη Έτρωγαν φαγητά πλούσια σε λιπίδια και θερμίδες Απουσίαζε το ψάρι από τη διατροφή τους Θεωρούσαν το πρωινό κύριο γεύμα τους

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Συνήθιζαν να τρώνε τα περισσότερα προϊόντα φρέσκα (απουσία ψυγείων..), όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί.. Το κρέας το συντηρούσαν “παστό” Το γάλα το έκαναν γαλοτύρι Το βούτυρο το έλιωναν

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ομάδες εργασίας καταλήξανε στα παρακάτω συμπεράσματα: Οι ηλικιωμένοι έχουν κρατήσει τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι νέοι συνδυάζουν παλιότερες συνήθειες με τις σύγχρονες. Όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής αγνών προϊόντων. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Να προτιμάμε το σπιτικό φαγητό και όχι το έτοιμο προπαρασκευασμένο.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία Έντυπη βιβλιογραφία Μακρυγιάννη Δ. (2011) : “Όλα τα μυστικά της διατροφής στην εφηβεία”. Μαραζιώτη Ε. “Χτίζω σωστά εμένα” , εκδ. ΦΑΓΕ Ηλεκτρονική βιβλιογραφία Ιατρονέτ www.iatronet.gr Πανελλήνιος σύλλογος διαιτολόγων – διατροφολόγων www.hda.gr

“Είμαστε ό,τι τρώμε” “Τρώγε, για να ζεις Και μη ζεις, για να τρως”. “Τρώγε, για να ζεις Και μη ζεις, για να τρως”. Σωκράτης