γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ.
Επιμέλεια ppt: Γιούλα Πάλλα
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΜΕΙΓΜΑΤΑ.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επιμέλεια- Φωτογραφίες:
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Μεθοδολογία ελέγχου κολποτραχηλικού υγρού
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 8: Περιγραφή και Χρήση μικροσκοπίου-Απλές χρώσεις ζύμες-μύκητες και μελέτη μορφολογίας προκαρυωτικών και ευκαρυωτικών.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Διαχωρισμός μειγμάτων
Καλλιέργεια βακτηρίων
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
11η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ Project : Αξιοποίηση μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : BATΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ Το γάλα κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ.

Σε ποτήρι ζέσης βάζουμε μικρή ποσότητα κόκκων κεφίρ και προσθέτουμε πoσότητα γάλακτος ώστε να καλύπτει τους κόκκους. Σκεπάζουμε το ποτήρι, ώστε να αερίζεται και αφήνουμε να ζυμωθεί για 12 – 16 ώρες εκτός ψυγείου. Φιλτράρουμε το μίγμα σε πλαστικό σουρωτήρι, ξεπλένουμε τους κόκκους με άφθονο νερό και μπορούμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.

υλικά - αντιδραστήρια ποτήρι ζέσης με γάλα που έχει επεξεργαστεί με κόκκους κεφίρ. αντικειμενοφόρο πλάκα μικροβιολογικό κρίκο λύχνο Bunsen χρωστική κυανούν του μεθυλενίου λεκάνη χρώσης απιονισμένο νερό ξύλινη λαβίδα οπτικό μικροσκόπιο δοκιμαστικό σωλήνα

διαδικασία Προσθέτουμε μικρή ποσότητα του γάλακτος σε δοκιμαστικό σωλήνα και αραιώνουμε με αρκετή ποσότητα απιονισμένου νερού. Ανακινούμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Αποστειρώνουμε την αντικειμενοφόρο πλάκα με την λύχνο Bunsen.

Αποστειρώνουμε τον μικροβιολογικό κρίκο στην λύχνο Bunsen.

Mε τον μικροβιολογικό κρίκο, παίρνουμε μικρό μέρος από το μίγμα, βυθίζοντας απλά τον κρίκο στο μίγμα.

Απλώνουμε το μίγμα που πήραμε στην αντικειμενοφόρο πλάκα.

Μονιμοποιούμε το δείγμα, περνώντας το από την φλόγα της λύχνου Bunsen, χρησιμοποιώντας την ξύλινη λαβίδα, με μεγάλη ταχύτητα και όχι πολύ κοντά στην φλόγα. Προς το μέρος της φλόγας πρέπει να βρίσκεται η πλευρά της πλάκας που δεν περιέχει το δείγμα.

Στηρίζουμε την πλάκα στα ξυλάκια της λεκάνης χρώσης Στηρίζουμε την πλάκα στα ξυλάκια της λεκάνης χρώσης. Ρίχνουμε στο δείγμα 2-3 σταγόνες χρωστικής κυανούν του μεθυλενίου. Αφήνουμε την χρωστική για 1 λεπτό.

Ξεπλένουμε με άφθονο νερό, πάνω από την λεκάνη χρώσης.

Αφήνουμε το δείγμα να στεγνώσει.

Παρατηρούμε το παρασκεύασμα στο οπτικό μικροσκόπιο ξεκινώντας από την μεγέθυνση Χ4 και προχωρώντας στην Χ10 και Χ40. Χρησιμοποιούμε την μεγέθυνση Χ100 αφού πρώτα περάσουμε στον φακό μικρή πόσοτητα κεδρέλαιου.

Μετά το τέλος της μικροσκόπισης, καθαρίζουμε τον φακό Χ100 με καθαρό οινόπνευμα, με την βοήθεια ενός μαλακού πανιού.

τι παρατηρούμε

το γάλα κεφίρ υπερέχει του κοινού γάλακτος γιατί : Περιέχει ζωντανούς ενεργούς μικροοργανισμούς κανονικής χλωρίδας που  βοηθάνε την πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία, ενώ βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Στο κεφίρ, τα επίπεδα βιταμινών Β1, Β2 και φολικού οξέος είναι περισσότερα από τα επίπεδα που περιέχονται στο κοινό γάλα.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου,  φωσφόρου, για την σωστή  αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την  άφθονη ενέργεια. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα. Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτήρια του  κεφίρ καταναλώνουν το  μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλατος. Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.