Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΒΑΤΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

2 αλάτωση… Ένα από τα φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε ερημοποίηση μιας περιοχής είναι η αλάτωση. Ο όρος αλάτωση χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τη διεργασία συσσώρευσης αλάτων στο έδαφος. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε όλο τον κόσμο.

3 συνέπειες στην γεωργία…
Η γεωργία είναι ο τομέας εκείνος της οικονομίας που υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες. Οι επιπτώσεις της αλάτωσης για τους αγρότες μπορεί να είναι δραματικές από οικονομικής και κοινωνικής άποψης.

4 κλιματικές αλλαγές… Αν λάβουμε υπόψη μας και τα σενάρια των κλιματικών μεταβολών με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τότε αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η αλατότητα των εδαφών και να επεκταθούν οι πληγείσες περιοχές.

5 αίτια αλάτωσης… Ο βασικός λόγος που πιθανώς προκαλείται αλάτωση είναι η διείσδυση θαλασσινού νερού που συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές είτε αντικαθιστώντας τα υπόγεια νερά λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τους είτε λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

6 Υπάρχουν καλλιέργειες που είναι πιο ευαίσθητες όπως τα φασόλια, το κρεμμύδι, η πατάτα και η πιπεριά, άλλες που είναι μέτρια ανθεκτικές όπως το καλαμπόκι και η ντομάτα και άλλες που είναι περισσότερο ανθεκτικές όπως το βαμβάκι και η ελιά.

7 σκοπός… Θα προσπαθήσουμε εργαστηριακά να ανακαλύψουμε τις επιπτώσεις της αλάτωσης στις καλλιέργειες και συγκεκριμένα στο κρεμμύδι.

8 ΧΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

9 το κρεμμύδι… Το κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό. Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία.

10 χρήσεις του κρεμμυδιού…
Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Χρησιμοποιείται ωμό αλλά και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.

11 Για την παρατήρηση των κυττάρων κρεμμυδιού σε οπτικό μικροσκόπιο προσφέρεται ιδιαίτερα ο βολβός του κρεμμυδιού. Οι λευκοί χιτώνες του βολβού του κρεμμυδιού καλύπτονται εσωτερικά από έναν υμένα. Αυτός αποτελείται από μία μόνο στιβάδα κυττάρων. Για την χρώση των κυττάρων αυτών θα χρησιμοποιήσετε την χρωστική Lugol, που είναι υδατικό διάλυμα ιωδίου και ιωδιούχου καλίου.

12 στόχος… Να χρωματίσετε κύτταρα από τους χιτώνες του βολβού ενός κρεμμυδιού και να τα παρατηρήσετε σε οπτικό μικροσκόπιο.

13 υλικά – αντιδραστήρια…
Έχετε στην διάθεσή σας : - Οπτικό μικροσκόπιο - Κρεμμύδι - Αντικειμενοφόρες πλάκες - Καλυπτρίδες - Νυστέρι - Λαβίδα - Ανατομική βελόνα - Διηθητικό χαρτί - Χρωστική Lugol

14 εργαστηριακή διαδικασία…

15 Βήμα 1ο Στο κέντρο μιας αντικειμενοφόρου πλάκας στάξτε μια σταγόνα από το διάλυμα Lugol.

16 Βήμα 2ο Αφαιρέστε έναν εσωτερικό λευκό χιτώνα του κρεμμυδιού. Χαράξτε, στην εσωτερική του πλευρά,με το νυστέρι, μικρά ορθογώνια, όπως δείχνει το σχήμα. Θα χρειαστείτε συνολικά 3 ορθογώνια κομμάτια από τον υμένα, γι΄ αυτό χαράξτε τουλάχιστον τέσσερα.

17 Βήμα 3ο Με τη λαβίδα αφαιρέστε, προσεκτικά, ένα από αυτά τα ορθογώνια του υμένα, φροντίζοντας να μην παρασύρετε και ιστό από την κάτω του πλευρά.

18 Εναλλακτικά Η διαδικασία αφαίρεσης του υμένα, με την παραπάνω διαδικασία, είναι ιδιαίτερα «λεπτή». Εάν δεν τα καταφέρετε, εναλλακτικά μπορείτε να σπάσετε τη φλούδα του κρεμμυδιού στη μέση, όπως δείχνει το σχήμα και με την λαβίδα να αφαιρέσετε ένα μεγάλο κομμάτι του υμένα. Με το νυστέρι κόψτε τη σε μικρά κομμάτια και πάρτε ένα από αυτά.

19 Βήμα 4ο Τοποθετείστε τον λεπτό υμένα στην σταγόνα της χρωστικής πάνω στην αντικειμενοφόρο πλάκα, προσέχοντας να μην αναδιπλωθεί. Αν αναδιπλωθεί ισιώστε τον με την βοήθεια της ανατομικής βελόνας.

20 Βήμα 5ο Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετήσετε την καλυπτρίδα πάνω στο δείγμα. Για να γίνει αυτό ακουμπήστε την ακμή της στην άκρη της σταγόνας της χρωστικής με το υπό παρατήρηση υλικό και κατεβάστε την προσεκτικά, στηρίζοντάς την με την ανατομική βελόνα, ώστε να καλύψει το παρασκεύασμα, χωρίς να δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα.

21 Βήμα 6ο Απορροφήστε με διηθητικό χαρτί την χρωστική που βγαίνει έξω από την καλυπτρίδα.

22 Βήμα 7ο Παρατηρείστε το παρασκεύασμα στο οπτικό μικροσκόπιο ξεκινώντας από την μεγέθυνση Χ4 και προχωρώντας στην Χ10 και Χ40.

23 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
Τοποθετούμε το δείγμα στην τράπεζα του μικροσκοπίου και το ασφαλίζουμε με τα ελατηριωτά άγκιστρα. Με τους κοχλίες κίνησης φέρουμε το δείγμα κάτω από τον αντικειμενικό φακό. Ξεκινούμε την μικροσκόπηση από την μικρότερη μεγέθυνση(Χ4). Καθαρίζουμε την εικόνα με τον μακρομετρικό κοχλία. Σε κάθε μεγαλύτερη μεγέθυνση καθαρίζουμε την εικόνα μόνο με τον μικρομετρικό κοχλία, χωρίς να περιστρέψουμε ξανά τον μακρομετρικό.

24 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

25 Τα κύτταρα περιβάλλονται από την πλασματική μεμβράνη, η δομή της οποίας είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει την είσοδο ή την έξοδο ορισμένων μόνο ουσιών, είναι δηλαδή μια ημιπερατή μεμβράνη.

26 ΩΣΜΩΣΗ Ένας τρόπος μεταφοράς ουσιών από το κύτταρο προς τον περιβάλλοντα χώρο και αντίθετα, είναι η ώσμωση. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει μέσω μιας ημιπερατής μεμβράνης (όπως είναι η πλασματική), λόγω διαφοράς στη περιεκτικότητα των διαλυμάτων που χωρίζονται με την μεμβράνη αυτή. Κατά την διαδικασία αυτή μόρια νερού διέρχονται διαμέσου της ημιπερατής μεμβράνης, από το διάλυμα της μικρότερης, προς το διάλυμα της μεγαλύτερης περιεκτικότητας, με σκοπό την εξίσωση των περιεκτικοτήτων των δύο διαλυμάτων.

27 Είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τη ζωή και τη λειτουργικότητα του κυττάρου, γιατί η πλασματική μεμβράνη, ενώ επιτρέπει τη διέλευση μορίων νερού, περιορίζει ή εμποδίζει ολοκληρωτικά τη διέλευση ουσιών που έχουν μεγάλο μέγεθος.

28 ΠΛΑΣΜΟΛΥΣΗ Όταν τα κύτταρα βρεθούν μέσα σε διάλυμα με περιεκτικότητα μεγαλύτερη από την ενδοκυτταρική περιεκτικότητα, όπως συμβαίνει με το θαλασσινό νερό, εξέρχεται νερό από το κύτταρο προς τον εξωτερικό χώρο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πλασμόλυση.

29 ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ Το θαλασσινό νερό είναι ένα υδατικό διάλυμα με περιεκτικότητα περίπου 3,6% w/v σε άλατα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 100ml του θαλασσινού νερού περιέχονται περίπου 3,6 γραμμάρια των διαλυμένων αλάτων (κυρίως χλωριούχο νάτριο).

30 στόχος… Να παρατηρήσετε την επίδραση του αλατόνερου στα κύτταρα του κρεμμυδιού.

31 υλικά – αντιδραστήρια…
Έχετε στην διάθεσή σας : - Οπτικό μικροσκόπιο - Κρεμμύδι - Αντικειμενοφόρες πλάκες - Καλυπτρίδες - Νυστέρι - Λαβίδα - Ανατομική βελόνα - Διηθητικό χαρτί - Χρωστική Lugol - τρυβλίο petri - χρονόμετρο - ράβδο ανάδευσης - διάλυμα χλωριούχου νατρίου 3,6%w/v σε χλωριούχο νάτριο.

32 εργαστηριακή διαδικασία…

33 Βήμα 1ο Με την ράβδο ανάδευσης, ανακατέψτε καλά το διάλυμα χλωριούχου ώστε να ομογενοποιηθεί και αδειάστε μικρή ποσότητα του διαλύματος στο καπάκι του τριβλίου.

34 Βήμα 2ο Στο κέντρο των δύο αντικειμενοφόρων πλακών στάξτε από μια σταγόνα διαλύματος Lugol.

35 Βήμα 3ο Με τη λαβίδα αφαιρέστε, προσεκτικά, ένα από τα ορθογώνια τμήματα του υμένα του κρεμμυδιού που χαράξατε, φροντίζοντας να μην παρασύρετε και ιστό από την κάτω πλευρά και αφήστε τον να επιπλέει στο διάλυμα χλωριούχου νατρίου που έχετε στο τριβλίο, για 1 λεπτό.

36 Βήμα 4ο Μετά το πέρας του λεπτού, με την λαβίδα, τοποθετείστε τον λεπτό υμένα στην σταγόνα της χρωστικής πάνω στην αντικειμενοφόρο πλάκα, προσέχοντας να μην αναδιπλωθεί και καλύψτε το δείγμα με την καλυπτρίδα. Προσοχή στην τοποθέτηση της καλυπτρίδας, να μην σχηματιστούν φυσαλίδες.

37 Βήμα 5ο Με τη λαβίδα αφαιρέστε, ένα ακόμη από τα ορθογώνια τμήματα του υμένα του κρεμμυδιού και αφήστε τον να επιπλέει στο διάλυμα χλωριούχου νατρίου στο τριβλίο, για 4 λεπτά. Ετοιμάστε ένα ακόμη δείγμα για μικροσκόπηση με τον υμένα αυτόν, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

38 Βήμα 6ο Απορροφήστε με διηθητικό χαρτί τη χρωστική που βγαίνει έξω από την καλυπτρίδα στα δύο δείγματα και παρατηρείστε τα διαδοχικά στο οπτικό μικροσκόπιο, ακολουθώντας τους κανόνες μικροσκόπησης.

39 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ Το δείγμα που αφήσαμε για 1 λεπτό στο αλατόνερο.
για 4λεπτά στο αλατόνερο.

40 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΒΑΤΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΒΑΤΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ


Κατέβασμα ppt "Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google