Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Project : Αξιοποίηση μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : BATΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

2 χημικές αντιδράσεις στο γάλα κεφίρ
Μετράμε την οξύτητα του γάλακτος κεφίρ και την συγκρίνουμε με αυτήν του απλού γάλακτος από το οποίο προήλθε. Για τον λόγο αυτόν θα ογκομετρήσουμε τους δύο τύπους γάλακτος με διάλυμα NaOH 0,5Μ. Για να εντοπίσουμε το σημείο της πλήρους εξουδετέρωσης, χρησιμοποιούμε τον δείκτη φαινολοφθαλεΐνη, που αλλάζει χρώμα όταν το ΡΗ ξεπεράσει την τιμή 8,3, όσο είναι δηλαδή το ΡΗ στο σημείο εξουδετέρωσης.

3 υλικά - αντιδραστήρια το ποτήρι ζέσης με το γάλα κεφίρ
απλό γάλα που χρησιμοποιήθηκε για να επεξεργαστεί με τους κόκκους κεφίρ δείκτη φαινολοφθαλεΐνη διάλυμα NaOH 0,5 Μ 2 δοκιμαστικούς σωλήνες

4 διαδικασία Σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα αδειάζουμε μικρή ποσότητα γάλακτος κεφίρ.

5 Προσθέτουμε 3 σταγόνες δείκτη φαινοφθαλεΐνης.

6 Προσθέτουμε σταγόνα – σταγόνα από το διάλυμα NaOH, ανακινώντας τον σωλήνα, έως ότου αλλάξει το χρώμα του δείγματος, ακόμη και αν το ανακινούμε.

7 ΠΡΟΣΟΧΗ : Κατά την προσθήκη, θα παρατηρηθεί αλλαγή χρώματος, αλλά με την ανακίνηση το χρώμα χάνεται. Τότε συνεχίζουμε να ρίχνουμε βάση μέχρι ότου αλλάξει το χρώμα και μείνει αλλαγμένο ακόμη και μετά την ανακίνηση.

8 Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με ίση ποσότητα από το «απλό» γάλα
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με ίση ποσότητα από το «απλό» γάλα. Καταγράφουμε τις σταγόνες διαλύματος NaOH που χρειάστηκε για κάθε τύπο γάλακτος και συγκρίνουμε.

9 Όταν προσθέτουμε τους κόκκους κεφίρ στο γάλα, οι μικροοργανισμοί που περιέχουν μεταβολίζουν την λακτόζη, σε γαλακτικό οξύ και γι΄αυτό το γάλα κεφίρ ενδείκνυται για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Προφανώς η οξύτητα του γάλακτος κεφίρ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού γάλακτος και σε αυτήν οφείλει και την ξινή του γεύση.


Κατέβασμα ppt "γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google