Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
To χρυσό τσακάλι.
Advertisements

Αλεξία -Ιωάννα -Γιώργος Ε2’ ΤΑΞΗ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Ανδρέας Στρατηγάκης Έλενα Συλλαίου Χρήστος Σπηλιόπουλος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΕΛΙΞΗ (σελ του σχολικού εγχειριδίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου) Θοδωρής Καλαϊτζής.
ΤΙΓΡΗΣ Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό  κιτρινοκόκκινο τρίχωμα.
Τα χρώματα δημιουργούνται στον εγκέφαλο. αισθητηριακή εμπειρία •Τα χρώματα δεν είναι καθ’ αυτό φυσικό φαινόμενο. Είναι αισθητηριακή εμπειρία. χημεία του.
Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5
ΧΙΑΣΜΑΤΑ. ΧΙΑΣΜΑΤΑ Μενδελική κληρονομικότητα ο Μέντελ χρησιμοποίησε για τα πειράματά του το μοσχομπίζελο διότι: Χρησιμοποίησε μία ή δύο ξεχωριστές.
Εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Τα ζώα του δάσους»
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΒΑΤΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
1. Είδος τροφής 2. Ο τρόπος που γεννούν
54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ E1
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου.
AΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΑΡΚ & ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου Δημήτρης Τοπάλης Δημήτρης Τοπάλης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ Γιώργος Χρονόπουλος.
Νόμοι του Mendel.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Είμαι το μέρος που συνδέει το άνθος με το βλαστό
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας
154 χρόνια Θεωρίας της Εξέλιξης: ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Σάββας ,Μάριος , Γιώργος, Κώστας
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
ΕΧΙΔΝΑ Οι Ταχυγλωσσίδες (Tachyglossidae) γνωστές και ως έχιδνες είναι οικογένεια της τάξης των μονοτρημάτων, τάξη ωοτόκων θηλαστικών. Υπάρχουν τέσσερα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΜΕΝΔΕΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΑ ΖΩΑ.
Χρυσό τσακάλι Το χρυσό τσακάλι (Canis aureus - Κύων ο χρυσός) ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται , είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην.
Οι λιβελούλες Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014
Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ Οι καμηλοπαρδάλεις δεν ανήκουν όλες σε ένα είδος αλλά χωρίζονται σε έξι ξεχωριστούς γενετικούς πληθυσμούς, από τους οποίους πολλοί πρέπει.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Νόμοι του Mendel.
ΛΥΚΟΣ.
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
Λευκή Τίγρης.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
ΜΑΡΑ ΜΕΛΙΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
Click to add Text ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΤΑ Μαρία Νικολέτα Αρετή.
 Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η κοινή Καμηλοπάρδαλις. Το εν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΥΛΟΥΜΗ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗ ΜΗΛΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
ΖΩΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ Τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη και σκελετό ονομάζονται σπονδυλωτά. Τα σπονδυλωτά ταξινομούνται σε πέντε υποκατηγορίες: τα ψάρια, τα αμφίβια,
Γεια σας παιδιά, είμαι η Μάγια η μέλισσα. Τι λέτε πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για μας τις μέλισσες;
Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Αμφιγονική αναπαραγωγή στα ανθόφυτα (φυτά που έχουν άνθη) Το άνθος παράγει τους γαμέτες και συνεπώς αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο.
Μάθημα :”Ζωική Ποικιλότητα”
Διάφορα, παράξενα και ενδιαφέροντα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Χρυσάνθεμο Τα χρυσάνθεμα (chrysanthemum), είναι γένος ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών.Τα χρυσάνθεμα είναι ιθαγενή της Ασίας.
ΤΣΑΚΑΛΙ Στέλλα – Εμμανουήλ Δ2.
Ζώα της Ζούγκλας! Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι, ευκαρυωτικοί οργανισμοί που αποτελούν το βασίλειο των Ζώων. Ο σωματότυπός τους σταθεροποιείται όταν αναπτύσσονται,
Παναγιώτης Παναγίδης Γ’1
Εργασία Σχ έτος: Λίλα -Ελένη
Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΤΑ ΖΩΑ.
Η φύση είναι το σπίτι μας
Εργασία project Γιώργος Σταμούλης Σωτήριος Παπαδόπουλος
22. Η χλωρίδα και η πανίδα της Ελλάδας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων Τίποτε στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά υπό το φως της Εξέλιξης. 31 Ιανουαρίου 2014 Θ. Καψάλης

Δημήτρης Μπέκος (1954-2011)

C, H, O, N, S, P Kίνηση, Αίσθηση, Θρέψη, Αναπαραγωγή κ.α΄.

Jean-Baptiste Lamarck H ιστορία της Εξελικτικής σκέψης Αναξίμανδρος (610 π.Χ. – 547 π.Χ.)  Ηράκλειτος (540 π.Χ. -  480 π.Χ.)  Εμπεδοκλής (495 π.Χ. - 435 π.Χ.)  Jean-Baptiste Lamarck (1744 -1829) Κ. Δαρβίνος (1809 -1882)

Η αρχή της κοινής προέλευσης Χορδωτά Κρανιωτά Σπονδυλωτά Γναθόστομα Τετράποδα Θηλαστικά Γάλα Αμνιωτικό αυγό Τέσσερα άκρα Λοβοειδή πτερύγια Πνεύμονες ή παράγωγά τους Γνάθοι Σπονδυλική στήλη Κεφαλή Εγκέφαλος Νωτοχορδή

Η αρχή της Φυσικής Επιλογής 3 Παρατηρήσεις 2 Συμπεράσματα

Παρατήρηση 1η Τα άτομα ενός πληθυσμού οργανισμών του ίδιου είδους, δεν είναι ίδια μεταξύ τους καθώς διαφέρουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά τους.

Παρατήρηση 2η Οι φυσικοί πληθυσμοί έχουν την τάση να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εν τούτοις το μέγεθος τους, με διακυμάνσεις, παραμένει σχετικά σταθερό.

1ο Συμπέρασμα Αφού το μέγεθος των φυσικών πληθυσμών παραμένει σχετικά σταθερό, κάποια άτομα θα πρέπει να μην επιβιώνουν. Ποια όμως είναι τα άτομα αυτά;

Παρατήρηση 3η Όπως ήδη εκτέθηκε, τα άτομα ενός πληθυσμού Όπως ήδη εκτέθηκε, τα άτομα ενός πληθυσμού δεν είναι ίδια. Π.χ. μερικές χρυσόμυγες είναι πράσινες, άλλες καφέ. Τα άτομα με πράσινο χρώμα είναι ευδιάκριτα στους καφέ κορμούς των δένδρων, ενώ τα καφέ όχι. Έτσι η πιθανότητα να γίνουν τα άτομα με πράσινο χρώμα, λεία των πουλιών είναι μεγαλύτερη, απ΄ότι τα άτομα με καφέ χρώμα.

2ο Συμπέρασμα Αφού τα άτομα με καφέ χρώμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τα πράσινα, θα ζουν περισσότερο και συνεπώς θα αφήνουν και περισσότερους απογόνους από τα πράσινα. Με δεδομένο, όμως ότι το χρώμα της χρυσόμυγας είναι κληρονομικό, ο αριθμός των ατόμων με καφέ χρώμα σε κάθε γενιά θα αυξάνεται ολοένα, ώστε τελικώς μετά από πολλές γενιές, ο πληθυσμός θα έχει εξελιχθεί ώστε να αποτελείται μόνο από καφέ άτομα.

Κρίσιμες επισημάνσεις στην αρχή της Φυσικής Επιλογής Η αρχή της Φυσικής Επιλογής αφορά μόνο στα κληρονομικά γνωρίσματα. * Γνωρίσματα που δεν είναι κληρονομικά, δηλ. είναι επίκτητα, δεν υπόκεινται σε Φυσική Επιλογή. Το περιβάλλον μεταβάλλεται. Ένα γνώρισμα που είναι ευνοϊκό σε μια χρονική στιγμή ή σε ένα τόπο, μπορεί να είναι δυσμενές μια άλλη χρονική στιγμή ή σε έναν άλλο τόπο. Οι αλλαγές στο γενετικό υλικό (λ.χ. μεταλλάξεις) είναι τυχαίες. Όμως η Φυσική Επιλογή δεν είναι τυχαία. Ένα γνώρισμα, αν προσφέρει στο φορέα του προσαρμοστικό πλεονέκτημα, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από ένα άλλο, να περάσει στην επόμενη γενιά. Τα άτομα δεν εξελίσσονται. Οι πληθυσμοί εξελίσσονται.

«Τώρα λοιπόν βλέπεις πως για να παραμένεις στην ίδια θέση, πρέπει να τρέχεις συνεχώς. Κι αν θέλεις να πας παραπέρα, πρέπει να τρέχεις δύο φορές περισσότερο». Lewis Carroll 

Εφαρμοσμένη Εξελικτική Βιολογία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ Η Φυσική, η Χημεία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, έχουν πρακτικές εφαρμογές. Η εξελικτική Βιολογία έχει; ΥΓΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα φυλογενετικά δένδρα ξαφνικά έγιναν δημοφιλή

Γενετικό αποτύπωμα

Υπάρχει κάποιο νόημα στο «Βιβλίο της Ζωής» ; Pacu: Παμφάγα ψάρια της Νοτίου Αμερικής Illacme plenipes: Το πλάσμα με τα περισσότερα πόδια (750) στη γη που ζει μόνο σε 4,5 τετρ. χλμ στην Καλιφόρνια. Το Okapi το αρτιοδάκτυλο του Κόνγκο. Έχει πόδια ζέβρας, εν τούτοις είναι συγγενέστερη με τις καμηλοπαρδάλεις. Το φύλλο που περπατάει: Έντομο της οικογένειας Phyliidae, ενδημικό Της Ασίας και της Αυστραλίας. Αντιλόπη Saiga, της Μογγολίας.

Amorphophallus titanum (το φυτό πτώμα) ενδημικό φυτό της Σουμάτρας Amorphophallus titanum (το φυτό πτώμα) ενδημικό φυτό της Σουμάτρας. Το ύψος της ταξιανθίας του μπορεί να φτάσει τα 3 m. Rafflesia arnoldii  έχει το μεγαλύτερο μεμονωμένο άνθος στον κόσμο. Είναι ενδημικό του Βόρνεο και της Σουμάτρας. Το βάρος του άνθους Μπορεί να φτάσει τα 10 kg Ophrys insectifera, η ορχιδέα-μύγα. Ένα ενδημικό ευρωπαϊκό είδος που αξιοποιεί τη μορφή της ταξιανθίας του, που μοιάζει με θηλυκή έντομο και την οσμή που αναδύει, ώστε να προσελκύει αρσενικά προκειμένου να το επικονιάσουν.

Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα Οι πεταλούδες Τρέφονται με νέκταρ. Διαθέτουν προβοσκίδα. Βλέπουν κυρίως τα μήκη κύματος που εκτείνονται από το ιώδες ως το κίτρινο. Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα Οι πεταλούδες Τρέφονται με νέκταρ. Διαθέτουν προβοσκίδα. Βλέπουν κυρίως τα μήκη κύματος που εκτείνονται από το ιώδες ως το κίτρινο. Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

Τίποτα στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά υπό το φως της Εξέλιξης Τh. Dobzhansky

Ας αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της μεταβολής, όχι ως μια απειλή Ας αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της μεταβολής, όχι ως μια απειλή. Αλλά ως ευκαιρία και πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι. Ως άτομα Ως κοινωνία Ως χώρα!