Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

2 ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ !!! Υπάρχουν 14 γένη και 140 είδη δελφινιών. Επίσης τα θηλυκά κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού ενώ τα αρσενικά στο πάτο της θάλασσας και μόλις πλησιάσει ένας κίνδυνος αμέσως τον αντιλαμβάνονται. Τρώνε ψάρια και καλαμαράκια.

3 Η ΦΑΛΑΙΝΑ !!! Οι φάλαινες είναι Κητώδη θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα. Η κοινή ονομασία φάλαινα περιλαμβάνει τα θηλαστικά που ανήκουν στις οικογένειες Φαλαινίδες, Φαλαινοπτερίδες και Φυσητηρίδες. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν στην οικογένεια Φαλαινίδες. Παρά το γεγονός ότι έχουν την ανατομία και τα γνωρίσματα των θηλαστικών, η μορφή τους είναι αυτή του ψαριού. Ο αριθμός των φαλαινών έχει μειωθεί και πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της εντατικής θήρευσης, για το λίπος , το κρέας, τα οστά και τις μπαλένες τους

4 ΦΑΛΑΙΝΑ ΝΑΡΒΑΛ !!! Το νάρβαλ είναι ένα είδος φάλαινας που ζει στην Αρκτική και ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου ελικοειδούς χαυλιόδοντά του. Κατά τους περασμένους αιώνες, ο χαυλιόδοντας αυτός θεωρούνταν τόσο πολύτιμος που μόνο γαλαζοαίματοι είχαν δικαίωμα να τον έχουν! Χαρακτηριστικά, το 16ο αιώνα ένας χαυλιόδοντας αξίας αγγλικών λιρών δόθηκε σαν δώρο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

5 ΜΕΓΑΠΤΕΡΗ ΦΑΛΑΙΝΑ !!! Η μεγάπτερη (Megaptera novaeangliae) ή μεγάπτερη φάλαινα ή καμπούρα φάλαινα είναι ένα είδος φάλαινας με μπαλαίνες. Είναι ένα κητώδες θηλαστικό μεγάλου μεγέθους : οι ενήλικες φτάνουν συνήθως τα 13 με 14 μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν κατα μέσο όρο25 τόνους. Η μεγάπτερη πραγματοποιεί εντυπωσιακά άλματα έξω από το νερό, διαθέτει μακριά στηθικά πτερύγια και το τραγούδι της είναι πολύ επιμελημένη. Ζει στους ωκεανούς και τις θάλασσες ολόκληρου του κόσμου. Είναι προνομιούχο θέμα για τον τουρισμό τηςπαρατήρησης των φαλαινών.

6 ΓΑΛΑΖΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ !!! Η γαλάζια φάλαινα (επιστημονική ονομασία: Balaenoptera musculus) είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδηκαι πιο συγκεκριμένα στα μυστακοκητώδη (μπαλενοφόρες φάλαινες). Με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα[2] και βάρος 190τόνους (αν και συνήθως ζυγίζουν περίπου 100 τόνους)[3] ή και περισσότερο είναι τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ.[4] Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα.

7 ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ !!! Η φάλαινα Μπελούγκα ή λευκή φάλαινα είναι ένα αρκτικό και υπό-αρκτικό κητοειδές. Αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό αναφέρεται κοινώς ως "καναρίνι της θάλασσας" εξαιτίας της υψηλής συχνότητας ήχων που παράγει. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή στην Αρκτική, έτσι έχει ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από άλλα κητώδη. Μεταξύ αυτών είναι το ολόλευκοχρώμα της και η απουσία ραχιαίου πτερυγίου. Οι αρσενικές φάλαινες beluga είναι μεγαλύτερες από τις θηλυκές. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5,5 μέτρα ενώ τα θηλυκά φτάνουν  μέχρι τα 4,1 μέτρα. Τα αρσενικά ζυγίζουν μεταξύ και κιλών ενώ τα θηλυκάμεταξύ 700 και κιλών. Το 40-50% του σωματικού τους βάρους είναι λίπος. Το λίπος σχηματίζει ένα στρώμα που καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι και μπορεί να είναι μέχρι και 15 cm σε πάχος.

8 ΦΩΚΙΕΣ !!! Παρά το γεγονός ότι όλα τα πτερυγιόποδα, θηλαστικά προσαρμοσμένα πολύ στη ζωή στο νερό, μπορούν να ονομαστούν φώκιες, οι αληθινές φώκιες, γνωστές αλλιώς και σαν αόρατες, ανήκουν, αποκλειστικά, στην οικογένεια των φωκιδών. Οι φώκιες δεν έχουν εξωτερικά αφτιά. Δεν μπορούν επίσης να κατευθύνουν τα πίσω πτερύγιά τους προς τα εμπρός, κάτω από το σώμα τους και το τρίχωμά τους αποτελείται κυρίως από μεγάλες τρίχες. Η ταξινόμηση των ζώων που ανήκουν στις γνήσιες φώκιες, συμπίπτει σχεδόν με τη φυσική τους διαίρεση σε φώκιες του βορείου και του νοτίου ημισφαίριου.

9 ΦΩΚΑΙΝΑ !!! Η φώκαινα (Phocoena phocoena) είναι ένα μικρόσωμο και ιδιαίτερα "ντροπαλό" κητώδες (μέσο μήκος 1,4 μέτρα). Εκτός από το πολύ μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τα δελφίνια, τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η έλλειψη του διακριτού ρύγχους των δελφινιών και το τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο (σε σχέση με το "δρεπανοειδές" των δελφινιών).  Η φώκαινα θεωρείτο κητώδες εξαφανισμένο ήδη από τον περασμένο αιώνα από ολόκληρη την Μεσόγειο. Το πρόγραμμα "Φώκαινες Αιγαίου Πελάγους" ξεκίνησε το 1998 με την υποστήριξη της IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων) λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος της ανακάλυψης της παρουσίας αυτού του μικρού κητώδους στις ελληνικές θάλασσες.

10 ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ !!! Οι Θαλάσσιοι λέοντες είναι θαλάσσια θηλαστικά που χαρακτηρίζονται από πτερύγια αυτιών, μακριά εμπρόσθια πτερύγια, την ικανότητα να περπατάνε με τα τέσσερα, και κοντές, λεπτές τρίχες. Μαζί με τις γουνοφόρεΣ φώκιεΣ αποτελούν την οικογένεια Ωταριίδεσ. τισ ωταρίεΣ, που περιλαμβάνει έξι σωζόμενα είδη και ένα εξαφανισμένο (τον ιαπωνικό θαλάσσιο λέοντα) σε πέντε γένη. Η κατανομή τους εκτείνεται από τα υποαρκτικά στα τροπικά ύδατα όλων των ωκεανών και στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο, εξαιρουμένου τουΑτλαντικού Ωκεανού.[1] Ο μέσος όρος διάρεκειασ ζωής είναι 20–30 χρόνια.

11 Τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας

12


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΡΓΙΑ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤ2 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google