ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ Σύνολο διατροφικών συνηθειών που ακολουθούνται Σύνολο διατροφικών συνηθειών που ακολουθούνται Παραδοσιακά από τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου . 16 χώρες Διατροφικές συνήθειες ποικίλουν ανάλογα με πολιτισμό,εθνικότητα,θρησκεία. 2
3
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Μ.Δ Α1 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Μ.Δ Α1 1.Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά- Ιδίως αυτά με φύλλα-κυρίως ωμά η ελαφρώς μαγειρεμένα. 2.Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά παραδοσιακά φτιαγμένα ,από σιτάρι ολικής αλέσεως. 3.Υπάρχει αφθονία σε όσπρια,ξηρούς καρπούς και σπόρους. 4
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Μ.Δ Α2 4. Τα ζωικά προιόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες Κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά με μέτρο. Συνιστάται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά. 5. Μπορούν να καταναλώνονται μέχρι τέσσερα αυγά την εβδομάδα. 5
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Μ.Δ Α3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ Μ.Δ Α3 6 Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά[ σπουδαία πηγή για ω-3 λιπαρά οξέα. 7. Μολονότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος[ 35 % των προσλαμβανομένων θερμίδων ] είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος [ 7-8 % ].Προτιμάται το ελαιόλαδο, που αυξάνει το επίπεδο της H D L ενώ μειώνει το επίπεδο της L D L. 8.Το κρασί ,με μέτρο,1-2 ποτήρια με το γεύμα. 6