Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων βασίζονταν στο λάδι και το κρασί.
Γεύματα Ιδιωτικά Είναι τα καθημερινά γεύματα και αποτελούνται απ’ το πρωινό (ακρατισμός), το μεσημεριανό (άριστον) και το βραδινό (δείπνον).
Συμπόσιον Είναι το δειπνούμενο γεύμα με φίλους ή γνωστούς και αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων.
Ήταν συνεισφορά τροφίμων και χαρακτηρίζονταν από λιτότητα. Συσσίτια Ήταν συνεισφορά τροφίμων και χαρακτηρίζονταν από λιτότητα.
Κύρια προϊόντα ήταν το σκληρό σιτάρι, η όλυρα και το κριθάρι. Τρόφιμα Δημητριακά και ψωμί Κύρια προϊόντα ήταν το σκληρό σιτάρι, η όλυρα και το κριθάρι.
Φρούτα και λαχανικά Τα φρέσκα οπωροκηπευτικά ήταν πολύ ακριβά κι έτσι καταναλώνονταν σπάνια. Τρώγονταν συνήθως ως επιδόρπιο.
Κρέας Η κατανάλωση κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση του σπιτιού και η κατανάλωση του έχει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια θρησκευτικών εθιμοτυπικών.
Ψάρι Τα θαλασσινά έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. (χταπόδια, αστακοί, σουπιές, καλαμάρια, τόνος, παλαμίδα, σκουμπρί, καβούρια κ.α. )
Αυγά και γαλακτοκομικά Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν μεγάλη εκτίμηση. Επιπλέον τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού αποτελούσαν συστατικά διάφορων συνταγών.
Άλλα φαγητά Η διατροφή τους περιείχε και γλυκά, όπως γαλατόπιττες, τηγανίτες, τούρτα και μέλι.