Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής 3 Βασικές Αρχές Σωστή ποσότητα τροφών από την κάθε ομάδα καθημερινά Ποικιλία τροφών από την κάθε ομάδα καθημερινά Με μέτρο η κατανάλωση της ζάχαρης και του λίπους
Ημερήσιες Συνιστώμενες εκατοστιαίες αναλογίες από τα Θρεπτικά Συστατικά Υδατάνθρακες 55% Λίπη 30% Πρωτεϊνες 15%
Αποτελέσματα έρευνας «Υγεία του Παιδιού» σε παιδιά ηλικίας 6-18 χρονών 25% των παιδιών έχουν βάρος περισσότερο από το κανονικό 10,3% των αγοριών και 9,1% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα 10% των παιδιών είναι λιποβαρή 15% των παιδιών έχουν επίπεδο ολικής χοληστερόλης ψηλότερο από το συνιστώμενο (170 – 200 mg/dl)
Μεσογειακή Δίαιτα: Χαρακτηριστικά Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά (καθημερινή κατανάλωση) Ως το βασικό λίπος το ελαιόλαδο Κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος, μόνο μερικές φορές το μήνα ή λίγο συχνότερα σε μικρές ποσότητες Μέτρια κατανάλωση άλλων τροφών ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαίρεση το τυρί και το γιαούρτι τα οποία μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά Καθημερινή κατανάλωση ψαριού και πουλερικών μερικές φορές τη βδομάδα Κατανάλωση κρασιού με μέτρο (κυρίως με τα γεύματα) Συστηματική φυσική άσκηση
Μεσογειακή διατροφή και Υγεία Βοηθά στην μείωση των πιο κάτω: Καρδιοπάθειες (έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσος κτλ) Διάφορες μορφές καρκίνου Χαμηλή χοληστερόλη
Μεσογειακή Δίαιτα και Ελαιόλαδο: Μεσογειακή Δίαιτα και Ελαιόλαδο: Προστατεύει τον οργανισμό από τη δημιουργία θρομβώσεων. Ελαττώνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Απορροφάται και χωνεύεται πολύ εύκολα. Βοηθά στην ανάπτυξη των αγγείων και του νευρικού συστήματος. Δεν αλλοιώνεται με τις συνηθισμένες μεθόδους μαγειρέματος. (περιέχει τη βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική).