ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ψηφιακές και Αναλογικές Πηγές
Advertisements

Επικοινωνιες-δικτυα-διαδικτυο-ιστοσελιδεσ
Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (ΜΕΡΟΣ Α’)
Αρχές Επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
(ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ)
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17
Δίκτυα Υπολογιστών Ι Δρ. Ηλίας Σαράφης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ερωτήσεις Σχολικού Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ.
Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιλογή Μέσου Μετάδοσης
HY 532 Συστηματα Προσωπικων Επικοινωνιων Αποστολος Τραγανίτης Ενοτητα 5a Διαμορφωση Τηλ. : Σημειώσεις στο:
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
Αναλογικά και Ψηφιακά Σήματα και Αρχές Τηλεπικοινωνιών
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΣΗΜΑΤΩΝ
Τεχνολογία Επικοινωνιών
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΜΕ ΕΡΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕΡΑ
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΠΟΜΠΟΣ. Πομπός Όνομα : Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00) Τι είναι πομπός? Το σύστημα που χρησιμοποιείται.
ΘΕΜΑ : ΚΕΡΑΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Συμπίεση και Μετάδοση Πολυμέσων
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΜΒΟΛΟΥ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
Ψηφιακη διαμορφωση.
Ηλεκτρονική Ενότητα 5: DC λειτουργία – Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες
Διαμόρφωση κατά πλάτος (Amplitude Modulation – AM)
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 η Ρυθμιστές σήματος  Φίλτρα μετρήσεων  Μετατροπείς Ρεύματος-Τάσης  Γειώσεις-Θωράκιση-Τερματισμός.
Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη
Επικοινωνίες δεδομένων
Ανόρθωση, εναλλασσόμενου ρεύματος
ΤΑΤΜ-ΑΠΘ - Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας A. ΔερμάνηςΣήματα και Φασματικές Μέθοδοι A. Δερμάνης Σήματα και Φασματικές ΜέθοδοιΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας.
Ψηφιακές και αναλογικές πηγές & επικοινωνιακά συστήματα
Κεφ. 1 (Θ) & Κεφ. 9 (Ε): Μοντέλο επικοινωνίας δεδομένων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ ΑΣΚΗΣΗ Συντονισμός. I->max όταν |Ζ|=R, δηλ. Lω ο -1/Cω ο =0 => Τότε έχουμε συντονισμό έντασης f o : συχνότητα συντονισμού.
1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τηλεπικοινωνιακών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Θέμα: Προσομοίωση ψηφιακής μετάδοσης PAM.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Ραδιοφωνικός Δέκτης AM
ΗΜΥ 100: Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 19 Εισαγωγή στα Συστήματα Επικοινωνιών TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα Στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, η διάδοση των σημάτων μέσα στο κανάλι υποστηρίζεται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό.
ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΩ ΓΚΙΤΕΡΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Ενότητα 7 η Αναλογική και Ψηφιακή Διαμόρφωση. Αναλογική Διαμόρφωση Με τον όρο διαμόρφωση εννοούμε την αποτύπωση ενός σήματος m(t) σε ένα άλλο σήμα u(t)
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 6η Φίλτρα.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ TDA2030 KAI ME BLUETOOTH Ονοματεπώνυμο: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Επεξεργασία Ομιλίας & Ήχου Ενότητα # 4: Προεπεξεργασία Ομιλίας Παραμετροποίηση Ομιλίας Ιωάννης Καρύδης Τμήμα Πληροφορικής.
Ενότητα 2 η Σήματα και Συστήματα. Σήματα Γενικά η πληροφορία αποτυπώνεται και μεταφέρεται με την βοήθεια των σημάτων. Ως σήμα ορίζουμε την οποιαδήποτε.
3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ 1. ASK Ψηφιακή διαμόρφωση πλάτους – Amplitude shift keying – Αποθήκευση πληροφορίας στο πλάτος Δυαδική ASK – On Off Modulation.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση
Ασύρματα μέσα μετάδοσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΙΙ
Ηχητικά Συστήματα Ι Μάθημα 2 Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.
Υποενότητα:Μεσαία κύματα – ραδιoφωνία (AM)
Περιγραφή: Ενισχυτής audio με το LM358
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

Ποια είναι η λειτουργία του δέκτη? Σκοπός του δέκτη είναι να επιλέξει μέσα από τα διάφορα ΗΜΚ που διαδίδονται στο χώρο, το κατάλληλο σήμα, να το επεξεργαστεί και να αποδώσει στην έξοδό του την πληροφορία που μεταφέρει το κύμα αυτό. Παραδείγματα τέτοιων δεκτών είναι: . Οι υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των πληροφοριών, γιατί τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που δημιουργούνται από αυτές, διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις. Ποια είναι η λειτουργία του δέκτη? Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:02 (00)

Κύρια χαρακτηριστικά ενός δέκτη από τα οποία κρίνεται η ποιότητά του. Ευαισθησία (sensitivity) Ικανότητα του δέκτη να εξασφαλίζει κανονική λήψη, όταν στην κεραία λαμβάνεται αδύνατο σήμα. Αδύνατο σήμα Σήμα χαμηλής τάσης ή ισχύος Η ευαισθησία μετρείται σε μV ή mW Κυμαίνεται από 1μV μέχρι 300μV Ποιος δέκτης είναι ο καλύτερος, αυτός που έχει ευαισθησία 10μV ή 200μV? Επιλεκτικότητα (selectivity) Ικανότητα του δέκτη να απορρίπτει τα ανεπιθύμητα γειτονικά σήματα που διεγείρουν την κεραία Επιλογή του σήματος του επιθυμητού σταθμού. Πιστότητα (fidelity, reliability) Είναι η ικανότητα του δέκτη να επεξεργάζεται ( να λαμβάνει) τα μικρότερα ηλεκτρικά σήματα Ικανότητα του δέκτη να αποδίδει στην έξοδό του σήματος που περιέχει την πληροφορία χωρίς παραμορφώσεις. Κύρια χαρακτηριστικά ενός δέκτη από τα οποία κρίνεται η ποιότητά του. Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:02 (00)

Ενισχυτής υψηλών συχνοτήτων (φέροντος σήματος) Επιλογέας συχνότητας a b c d e f g h Κεραία λήψης Ενισχυτής υψηλών συχνοτήτων (φέροντος σήματος) Επιλογέας συχνότητας Μίκτης (Ετεροδύνωση) Ενισχυτής ενδιάμεσης συχνότητας Αποδιαμορφωτής Ενισχυτής χαμηλών συχνοτήτων (σήμα πληροφορίας) Μετατροπέας σήματος (π.χ. μεγάφωνο). Κύρια μέρη ενός Δέκτη Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:02 (00)

Αδύνατο σήμα που φθάνει στην κεραία (της τάξεως του μV), ενισχύεται και απαλλάσσεται του «θορύβου». Ενισχυτής Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:01 (00)

Τι κάνει το κύκλωμα αυτό? Το κύκλωμα συντονισμού L-R-C, με τον μεταβλητό πυκνωτή αέρα C συντονίζεται στη συχνότητα του σταθμού που θέλουμε να επιλέξουμε. Τι κάνει το κύκλωμα αυτό? Το κύκλωμα αυτό αναλαμβάνει η φέρουσα συχνότητα του σταθμού εκπομπής να συμπέσει με την ιδιοσυχνότητα του κυκλώματος συντονισμού του δέκτη. Στην πράξη για να επιλέξουμε ένα σταθμό, μεταβάλλουμε τη χωρητικότητα του πυκνωτή, περιστρέφοντας το κουμπί συντονισμού (tune), μέχρι αυτή να συμπέσει με την συχνότητα του σταθμού που ψάχνουμε. Επιλογέας συχνότητας Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:01 (00)

να απαλλαχτεί από τις συχνότητες των γειτονικών σταθμών Μετά την επιλογή του σταθμού ή καναλιού το σήμα πρέπει: να ενισχυθεί ακόμη, να απαλλαχτεί από τις συχνότητες των γειτονικών σταθμών να διαχωριστεί η πληροφορία από το φέρον Τα κυκλώματα του δέκτη πρέπει να εκτελούν τις παραπάνω εργασίες εξίσου καλά για όλες τις συχνότητες της περιοχής λειτουργίας. Πρακτικά είναι αδύνατο τα ηλεκτρικά κυκλώματα να έχουν την ίδια ενίσχυση και επιλεκτικότητα για τόσο μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Έτσι επινοήθηκε η αλλαγή συχνότητας ή ετεροδύνωση η οποία δίνει την ίδια συχνότητα, ανεξάρτητα από τη φέρουσα συχνότητα του λαμβανομένου καναλιού. Η συχνότητα αυτή ονομάζεται ενδιάμεση συχνότητα ( IF ). Intermediate Frequency **ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ** **Με την ελάττωση της φέρουσας συχνότητας fc, τα συντονισμένα κυκλώματα μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη πιστότητα, ευαισθησία και επιλεκτικότητα. Ετεροδύνωση Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:02 (00)

Η παραγωγή της ενδιάμεσης συχνότητας γίνεται με ειδικό κύκλωμα fIF = fTT - fC Στα AM fIF = 455KHz Στα FM fIF = 10.7ΜΗz Στην τηλεόραση για τον ήχο είναι fIF = 33.4MHz και για την εικόνα fIF = 38.9MHz Ετεροδύνωση Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/2009 11:59

Αποδιαμορφωτής (Demodulation) Ο μετασχηματισμός διαμορφωμένων σημάτων σε φάσμα ακουστικών συχνοτήτων Λειτουργία: Αποδιαμορφωση Αποδιαμόρφωση ΑΜ Αποδιαμόρφωση FM Ειδικό κύκλωμα του φωρατή Φωρατής συχνότητας Διευκρινιστής Αποδιαμορφωτής (Demodulation) Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/2009 11:59

Αποδιαμορφωτης AM - Κύκλωμα φώρασης Η δίοδος αποκόπτει τις αρνητικές ημιπεριόδους του διαμορφωμένου σήματος IF Το κύκλωμα (R, C1 & C2) που ακολουθεί είναι ένα φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων που αποκόπτει την ενδιάμεση συχνότητα IF. Τελικά παίρνουμε το αρχικό σήμα εκπομπής που περιέχει την πληροφορία Αποδιαμορφωτης AM - Κύκλωμα φώρασης Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/2009 13:02 (00)

Αποδιαμορφωτής FM - διευκρινιστής Λειτουργία Ο φωρατής FM μετατρέπει τις μεταβολές συχνότητας σε μεταβολές πλάτους Το σήμα απαλλάσσεται από τη φέρουσα συχνότητα, όπως γίνεται και κατά την αποδιαμόρφωση ΑΜ. Αποδιαμορφωτής FM - διευκρινιστής Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 29/3/2009 11:59