Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση
Ανασύζευξη ή Ανάδραση είναι το φαινόμενο εκείνο στο οποίο μέρος του σήματος εξόδου επιστρέφεται στην είσοδο του ενισχυτή. Υπάρχουν τα πιο κάτω είδη ανάδρασης: Αρνητική Ανάδραση έχουμε όταν μέρος του σήματος έξοδο επιστρέφει στην είσοδο, με την κατάλληλη συνδεσμολογία και με τέτοιο τρόπο ώστε το σήμα ανάδρασης να αφαιρείται από το αρχικό σήμα εισόδου στον ενισχυτή. Θετική Ανάδραση έχουμε όταν το σήμα ανάδρασης επιστρέφει στην είσοδο αλλά προστίθεται στο αρχικό σήμα εισόδου.

2 Ενισχυτής χωρίς ανάδραση
Α Απολαβή Ενισχυτή Αν Vin Vout V’in Vin V’out Απολαβή Ενισχυτή Αν Ενισχυτής με ανάδραση βfV’out Βρόχος Ανάδρασης βf

3 Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση
Αρνητική Ανάδραση χρησιμοποιούμε στους Ενισχυτές και Θετική στους ταλαντωτές και σε κυκλώματα συγκριτή Smith Trigger. Όταν χρησιμοποιούμε Αρνητική Ανάδραση στους ενισχυτές πετυχαίνουμε τα παρακάτω. 1. Αύξηση της σταθερότητας κέρδους του ενισχυτή. ( το κέρδος δεν εξαρτάται από τις παραμέτρους του τρανζίστορ). 2. Μείωση της παραμόρφωσης στο σήμα εξόδου. (λειτουργία στη γραμμική περιοχή). 3. Επέκταση του εύρους ζώνης συχνοτήτων. (Band Width). 4. Μείωση του θορύβου ( Θόρυβος = Θερμικός από τα εξαρτήματα του κυκλώματος, ηλεκτρικές διαταραχές). 5. Μείωση ή αύξηση της Αντίστασης Εισόδου του ενισχυτή. 6. Μείωση ή αύξηση της Αντίστασης Εξόδου του ενισχυτή

4 Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ)
Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) Ένας σημαντικός αριθμός ενισχυτικών κυκλωμάτων βασίζονται σε μια από τις βασικότερες μονάδες των σύγχρονων ηλεκτρονικών. Η μονάδα αυτή ονομάζεται τελεστικός ενισχυτής (operational amplifier ή, συντομευμένα, op-amp). To «τελεστικός» (operational) πηγάζει από το γεγονός ότι αυτός ο ενισχυτής, αρχικά χρησιμοποιούταν στους αναλογικούς υπολογιστές για να εκτελεί μαθηματικές πράξεις, όπως πρόσθεση, αφαίρεση, ολοκλήρωση, παραγώγιση, κ.α. Ο τελεστικός ενισχυτής έχει δύο εισόδους και μία έξοδο. Απαιτούνται επίσης δύο επιπλέον ακροδέκτες για την τροφοδοσία του.

5

6 Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ)
Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) Ο τελεστικός ενισχυτής ενισχύει και επεξεργάζεται τη διαφορά των σημάτων που εφαρμόζεται στις δύο εισόδους και γι' αυτό το λόγο λέμε ότι ο τελεστικός ενισχυτής έχει διαφορική είσοδο. Επειδή ο τελεστικός ενισχυτής επεξεργάζεται τη διαφορά των σημάτων των εισόδων πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει ποίο σήμα αφαιρείται από ποιο. Γι' αυτό το λόγο οι είσοδοι ξεχωρίζουν μεταξύ τους με τα σημεία (+), που συμβολίζει τη λεγόμενη μη-αναστρέφουσα είσοδο και (-), που συμβολίζει τη λεγόμενη αναστρέφουσα είσοδο

7 Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ)
Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) Χαρακτηριστικά του Ιδανικού Τ.Ε. Αντίσταση εισόδου Rin→∞: Ορίζεται ως το πηλίκο της τάσης, σήματος, η οποία εφαρμόζεται στην είσοδο, προς το ρεύμα το οποίο αυτή επάγει. Αντίσταση εξόδου Ro→ 0: Ορίζεται από το κατά Thevenin κύκλωμα εξόδου, δηλαδή είναι η αντίσταση η οποία συνδέεται σε σειρά με τη «γεννήτρια» σήματος εξόδου. Απολαβή τάσης ανοιχτού βρόχου G →∞ : Ορίζεται ως το πηλίκο της τάσης εξόδου προς τη διαφορά των τάσεων των εισόδων. Απόκριση συχνότητας ή εύρος ζώνης →∞ : Ορίζει την εξάρτηση της απολαβής από τη συχνότητα και καθορίζει την περιοχή συχνοτήτων (εύρος ζώνης) στην οποία ο τελεστικός ενισχυτής είναι πρακτικά χρήσιμος.

8 Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ)
Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) Πραγματικός Τελεστικός Ενισχυτής Ο πραγματικός τελεστικός ενισχυτής είναι αυτός που χρησιμοποιείται στην πράξη. Είναι συνήθως ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο λέγεται και μονολιθικό, επειδή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο σε μια ψηφίδα πυριτίου, στην οποία δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός των επιμέρους στοιχείων. Οι σημαντικότερες χαρακτηριστικές παράμετροι ενός πραγματικού Τελεστικού ενισχυτή είναι: Το ρεύμα πόλωσης εισόδων IB . Αυτό ισούται με το ημιάθροισμα των ρευμάτων πόλωσης των δύο εισόδων του Τελεστικού.

9 Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ)
Χαρακτηριστικά του Τελεστικού Ενισχυτή Τελεστικός Ενισχυτής (ΤΕ) Πραγματικός Τελεστικός Ενισχυτής Το ρεύμα αποστάθμισης εισόδων I0. Αυτό ισούται με τη διαφορά των ρευμάτων πόλωσης των δύο εισόδων. Η τάση αποστάθμισης εισόδου V0. Εκφράζεται από το μετρό της τάσης που πρέπει να εφαρμοστεί μεταξύ των εισόδων για να μηδενιστεί η τάση εξόδου. Ο λόγος απόρριψης κοινού τρόπου (CMRR). Μετράται από την απολαβή τάσης που εκδηλώνεται όταν ένα σήμα εφαρμόζεται ταυτόχρονα και στις δύο εισόδους. Δηλαδή, εκφράζει έμμεσα το κατά πόσο απέχει ο τελεστικός ενισχυτής από τη συνθήκη VO=0 όταν V+=V- Ο ρυθμός μεταβολής της τάσης εξόδου. Δηλώνει τη μεγίστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να μεταβάλλεται η τάση εξόδου.


Κατέβασμα ppt "Ενισχυτές με Ανασύζευξη-Ανάδραση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google