Σχέση Διατροφής & Υγείας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα των τροφών.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Συνέχιση της έρευνας Δια.Μ.Αντ.Ι σε συνεργασία με το Ερευνητικό ίδρυμα «Υγεία του παιδιού» Μέτρηση των αλλαγών στο σωματικό.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Νέος τρόπος υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος (με βάση την κατανομή του λίπους – μήλο/αχλάδι): Ύψος Περίμετρος μέσης Νέος τρόπος υπολογισμού του.
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ
Γιατί πάχυναν τα Ελληνόπουλα; Τ. Μπακάλη Υπεύθ. Αγωγής Υγείας Β/θμια Διεύθυνση Δ΄Αθήνας.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Δ.Σ.Π.Υ.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ KAI Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
ΓΝ2 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αρχικά δεδομένα της διατροφικής παρέμβασης ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ’’ δείχνουν ότι μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Τροφή και τρόφιμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΟΜΑΔΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΜΠΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΝΙΟΒΗ ΦΘΕΝΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ 1.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Άσκηση ΙΕΚ Σπάρτης (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, )
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σχέση Διατροφής & Υγείας Dr Rosa Propato - Μουσαφείρη Ιατρός – Διατροφολόγος

Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε; ΥΓIΕΙΝΟ ΒΑΡΟΣ - ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ - ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ Γενετικοί παράγοντες Ιστορικό οικογένειας Περιβαλλοντικοί παράγοντες Κάπνισμα Διατροφή Άσκηση Υγιεινό στιλ ζωής

Τι εννοούμε «υγιεινή» διατροφή; Η πυραμίδα των τροφίμων Μηνιαία Κρέας κόκκινο Εβδομαδιαία Γλυκά Αυγά Ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί Ψάρια, πουλερικά Καθημερινά Συστηματική φυσική άσκηση Γαλακτοκομικά προϊόντα Ελαιόλαδο Φρούτα Λαχανικά Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες,ζυμαρικά

Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λίπος Βιταμίνες Μέταλλα Ιχνοστοιχεία Θρεπτική αξία των τροφίμων Ενέργεια kcal Έλεγχος βάρους Καλή υγεία

Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τροφίμων; Παραδείγματα: Θρεπτική αξία των τροφίμων Θρεπτική αξία των τροφίμων Ενέργεια kcal Ενέργεια kcal Κουλούρι Κρουασάν

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Η κακή διατροφή και κατά συνέπεια το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Περίπου το 40% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και το 26% είναι παχύσαρκοι, ενώ αντίστοιχα το 30% των Ελληνίδων είναι υπέρβαρες και το 18% είναι παχύσαρκες 1 στα 5 ελληνόπουλα ηλικίας μέχρι 12 ετών φαίνεται να είναι τουλάχιστον υπέρβαρο.

Πρώτη Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη επιπολασμού παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Παχυσαρκία εμφανίζει: Σε παιδιά 2-6 ετών: το 11.2% των αγοριών και το 11.4% των κοριτσιών Σε παιδιά 7-12 ετών: το 10% των αγοριών και το 7.2% των κοριτσιών Σε εφήβους 13-19 ετών: το 8.9% των αγοριών και το 3.6% των κοριτσιών

Εκτίμηση σωματικού βάρους Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) = Βάρος (kg) : Ύψος (m2) Ο BMI συνδέεται άμεσα με την υγεία. Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για την υγεία.

Εκτίμηση σωματικού βάρους: «Δείκτης Μάζας Σώματος» (Body Mass Index, BMI). Β Μ Ι Κίνδυνος για άλλα νοσήματα «Φυσιολογικό» σωματικό βάρος 18,5 – 24,9 kg/m2 Μέσος Σωματικό υπέρβαρο 25,0 – 29,9kg/m2 Αυξημένος Παχυσαρκία βαθμού Ι 30,0 – 34,9 kg/m2 Πολύ αυξημένος Παχυσαρκία βαθμού ΙΙ 35,0 – 39,9 kg/m2 Σοβαρός Νοσογόνος Παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ >40 kg/m2 Πολύ σοβαρός

Ο BMI λέει όλη την «ιστορία»; Είναι εξ’ ίσου σημαντική για την υγεία μας και η αξιολόγηση της κατανομής του λίπους στο σώμα, με την μέτρηση της περιμέτρου της μέσης. Η παχυσαρκία με κοιλιακή (σπλαγχνική) κατανομή του λίπους, είναι η πιο επικίνδυνη

Επιπλοκές του υπερβάλλοντος βάρους και της κακής διατροφής Ψυχο-κοινωνικές Σωματικές Πιθανές ελλείψεις βιταμινών/ ιχνοστοιχείων στην παιδική/ εφηβική ηλικία (π.χ. αναιμία) Υπέρταση επίπεδα λιπιδίων στο αίμα Σακχαρώδης διαβήτης II Στεφανιαία νόσος/ Εγκεφαλικό Προβλήματα με χοληδόχο κύστη Οστεοαρθρίτιδα Αναπνευστικά προβλήματα Καρκίνος Μειωμένη αυτοεκτίμηση Αίσθηση ανασφάλειας Επικέντρωση ειρωνικών και υποτιμητικών σχολίων Δυσκολία σε αθλητικές δραστηριότητες Κατάθλιψη/ Εσωστρέφεια

Παιδική παχυσαρκία: Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθούμε; Ένα υπέρβαρο/ παχύσαρκο παιδί έχει 50% πιθανότητες να παραμείνει τέτοιο και σαν έφηβος, και 80% πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας.

Ο ρόλος της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Ο ρόλος της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Διατροφικές συνήθειες των γονέων Πρωινό ; Γεύματα ; Επιβράβευση με γλυκά … κ.λ.π. ; Στυλ ζωής Κάπνισμα ; Δραστηριότητα ;

Ο ρόλος του σχολείου στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Ο ρόλος του σχολείου στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού Εκπαίδευση για την διατροφή Αθλητισμός « Διδακτικός » ρόλος των κυλικείων

Τι ισχύει τελικά; Το παιδί πριν πάει σχολείο έχει ήδη αναπτύξει τις διατροφικές του συνήθειες Η οικογένεια παίζει πάντα τον πρωταρχικό ρόλο στη διατροφική αγωγή του παιδιού Το σχολείο θα πρέπει να παρέχει ένα περιβάλλον διατροφικά ‘υγιεινό’ Δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις για τις λεγόμενες ‘ανθυγιεινές’ τροφές

Πώς να εντοπίσουμε το πρόβλημα; Εκτίμηση της ανάπτυξης από τον παιδίατρο σύμφωνα με τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης Ανάλογα με τα αποτελέσματα κρίνεται και η ανάλογη αντιμετώπιση

Πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Εάν το παιδί είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας με πρόβλημα: Αλλαγή συνηθειών χωρίς πίεση και ενοχοποίηση Επιβράβευση για την επιτυχία κάθε μικρού καθημερινού στόχου Εάν το παιδί δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας με πρόβλημα: Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες το παράδειγμα αξίζει περισσότερο από χίλιες συμβουλές

Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Πρωταρχικός στόχος δεν πρέπει να είναι η μείωση του βάρους του παιδιού Όχι σε δίαιτες με στερήσεις Δεν πρέπει το θέμα του βάρους να μετατραπεί σε «κεντρικό» θέμα ολόκληρης της οικογένειας

Σκοπός Τα παιδιά να μάθουν τη σπουδαιότητα της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας Να γίνουν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, ικανοί να ελέγχουν την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και να κάνουν καλές επιλογές