Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 24 ΟΚΤΩΒΩΡΙΟΥ 2014

2 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 24 Οκτωβρίου
Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε συχνότητα παχυσαρκίας στους ενήλικες και η πρώτη σε παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ; Η παχυσαρκία ορίζεται ως υπερβολική αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα (20 κιλά ή και περισσότερο πάνω από το ιδανικό βάρος). Ο βαθμός παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσδιορίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ΔΜΣ = βάρος (kg) / (ύψος) 2 Παγκοσμίως έχει γίνει αποδεκτή η εξής κατηγοριοποίηση: Ποσοστό λίπους μικρότερο από 18,5 δείχνει ότι το άτομο είναι λιποβαρής. Ποσοστό λίπους μεταξύ 18,5 και 24,9 δείχνει ότι το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος. Ποσοστό λίπους μεταξύ 25 και 29,9 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο. Ποσοστό λίπους 30 και μεγαλύτερο δείχνει ότι το άτομο πάσχει από παχυσαρκία

4 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η Λανθασμένη Διατροφή:
Πρόκειται ουσιαστικά για λανθασμένες διατροφικές επιλογές ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των φαγητών. Η Έλλειψη Φυσικής Άσκησης: Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό αίτιο για την επιδημία της παχυσαρκίας. Σήμερα δυστυχώς παρατηρείται μία έντονη τάση προς τον καθιστικό και παθητικό τρόπο ζωή (τηλεόραση, Η/Υ, video παιχνίδια). Η κληρονομικότητα: Η παχυσαρκία τείνει να είναι κληρονομική, κάτι που υποδηλώνει ένα γενετικό αίτιο. Ωστόσο, μια οικογένεια υιοθετεί κοινές διατροφικές συνήθειες και κοινό τρόπο ζωής που μπορεί να συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Ψυχολογικoi παράγοντες: Πολλοί τρώνε ως αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα, όπως πόνο, κατάθλιψη ή θυμό. Μεγάλες ποσότητες και πλούσιες σε λίπη και ζάχαρη τρόφιμα. Όχι πρωινό .πολλά σνακ .

5 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις: χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, περιθωριοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, πειράγματα. Σωματικές επιπτώσεις: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, άσμα, μυοσκελετικά προβλήματα, άπνοια ύπνου, καρδιοαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, μορφές καρκίνου.

6 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Σε ένα πλανήτη που «βαραίνει» επικίνδυνα είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη πρόγνωση και η πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα καθοριστικό εργαλείο για την μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού. Το πιο σημαντικό μέσο πρόληψης είναι η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Η αλλαγή αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μείωση της κατανάλωσης λίπους, κόκκινου κρέατος, αλατιού και ζάχαρης και αντικατάσταση τους με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ελαιόλαδο. Όσα απαρτίζουν δηλαδή την μεσογειακή διατροφή. Αλλαγή διατροφικών συνηθειών πρέπει να συνδυάζεται, με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, αύξηση της άσκησης και συστηματικό έλεγχο του βάρους.

7 Ισορροπημένη Διατροφή
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ Η θεραπεία διακρίνεται Συντηρητική Χειρουργική Ισορροπημένη Διατροφή Άθληση

8 Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε δύο αρχές :
Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε δύο αρχές : Επιλογή και κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες ( π.χ. δημητριακά , γαλακτοκομικά, κρέας, όσπρια ) Κατανάλωση τροφίμων με σύνεση και μέτρο

9 Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων;
Γάλα και γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) 2. Φρούτα και λαχανικά (μήλο, ροδάκινο, μαρούλι, σπανάκι) 3. Δημητριακά –ψωμί (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) Κρέας-ψάρι-όσπρια (κόκκινο κρέας, πουλερικά, αβγό, ψάρια, όσπρια) 5.Λίπη-έλαια (ελαιόλαδο, ελιές, βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί)

10

11 Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών Υδατάνθρακες 1g=4kcal 50-55% της συνολικής ενέργειας Πρωτεΐνες 10-15% της συνολικής ενέργειας Λίπη 1g=9kcal 30-35% της συνολικής ενέργειας Φυτικές ίνες, βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία (δεν δίνουν ενέργεια)

12 Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό, δώστε στον οργανισμός σας με την έναρξη της ημέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του. Καταναλώστε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα, πρωινό , μεσημεριανό, δείπνο. Μη ξεχνάτε τα ενδιάμεσα γεύματα. Τα μικρά γεύματα μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα (φρούτα ωμά ή αποξηραμένα, άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς, παστέλι, πολύσπορα, κριτσίνια , σπιτικό κέικ με κακάο) Αποφύγετε τα trans λιπαρά: Τα βρίσκουμε στις μαργαρίνες, στα γαριδάκια, σε μπισκότα, πατατάκια και στο γρήγορο φαγητό. Η υπερκατανάλωση συνδέεται με προβλήματα των αγγείων , καρδιάς . Απαραίτητη η ημερήσια κατανάλωση νερού. Το σώμα αποτελείτε περίπου, 70% από νερό. Ημερησίως προτείνετε να καταναλώνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέετε με αφυδάτωση, παχυσαρκία . Θυμηθείτε τα ω3 λιπαρά οξέα, διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού Αποφύγετε το αλάτι, η υπερκατανάλωση του συσχετίζεται με υπέρταση, καρδιοπάθειες, καρκίνο, νεφρικές δυσλειτουργίες, αγγειακές παθήσεις Θυμηθείτε παν μέτρων άριστον.

13

14

15 ΑΘΛΗΣΗ -ΑΣΚΗΣΗ Με τον όρο Φυσική Άσκηση εννοούμε κάθε συστηματική κίνηση του σώματος ή συμμετοχή του ατόμου σε φυσικές δραστηριότητες ,η οποία έχει κάποια χρονική διάρκεια ,χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού και στην οποία συμμετέχουν κυρίως οι μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος.

16 Με τι μπορώ να ασχοληθώ;

17 Τα οφέλη της Φυσικής Άσκησης
Μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου. Μείωση του κινδύνου νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η οστεοπόρωση. Αύξηση των καύσεων με αποτέλεσμα να μειώνεται το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Βελτίωση της εμφάνισης και της στάσης του σώματος. Σωματική και ψυχική ευεξία και αύξηση της αυτοπεποίθησης.

18 Ο δεκάλογος της αποτελεσματικής άθλησης
Κατάλληλος εξοπλισμός (ρούχα, υποδήματα) Μην ξεχνάτε την προθέρμανση και την αποθεραπεία. Στην αρχή εφαρμόστε την μέθοδο εναλλασσόμενου ρυθμού, τρέξιμο-περπάτημα. Επιλέξτε την αερόβια άσκηση μέτριας έντασης 20-70% των δυνατοτήτων σας. Μην παραλήπτης την προπόνηση δύναμης η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό. Βάλτε ρεαλιστικούς ,πραγματοποιήσιμους στόχους Βρείτε παρέα. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Η απώλεια υγρών επηρεάζει την λειτουργίες του κυκλοφορικού συστήματος και την απόδοση του οργανισμού.

19 9. Ελαττώστε τον χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότης : tv, pc, video game.
10. Κοιμηθείτε σωστά(8 ώρες τουλάχιστον) . Η στέρηση ύπνου αυξάνει την ορμόνη γκρελίνη ,που είναι ορμόνη της πείνας και μα κάνει να πεινάμε και μειώνει την ορμόνη λεπτίνη που μειώνει την ορεξή μας.

20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google