Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφή & Άσκηση ΙΕΚ Σπάρτης (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφή & Άσκηση ΙΕΚ Σπάρτης (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφή & Άσκηση ΙΕΚ Σπάρτης (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, 2016-17)
Ειδικότητα: ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, ) Εκπαιδεύτριες: Γιαννακοπούλου – Κουρτεσοπούλου Επιμέλεια Εκπαιδευτικού υλικού Κουρτεσοπούλου Μάθημα Φυσική Αγωγή & Αυτοάμυνα

2 «Είμαστε ότι τρώμε» αποφεύγει την αρρώστια
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης: «Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και… τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη». κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν 2.500 χρόνια πριν Ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι όποιος τρώει & πίνει λίγο και αγαπά τη γυμναστική αποφεύγει την αρρώστια

3 «Mεσογειακή δίαιτα» Στην Ελλάδα η Κρητική διατροφή
Πληρότητα, ποικιλία, διαφοροποίηση ανάλογα με την εποχή Υψηλή πρόσληψη νερού κάθε μέρα Στην Ελλάδα η Κρητική διατροφή Αποτελεί σύμμαχο της καλής υγείας & μακροζωίας Η αποτελεσματικότητα της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε: αντιοξειδωτικά, ω3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικές ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος Αύξηση του προσδόκιμου της ζωής & μείωση από 12% -20% τις πιθανότητες για θνησιμότητα από κάποια από τις παραπάνω ασθένειες.

4 Βασικά χαρακτηριστικά
Χρήση ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους Υψηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων & λαχανικών εποχής Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (κατά προτίμηση μη-επεξεργασμένων) & οσπρίων Μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριού Μέτρια κατανάλωση πουλερικών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος & των προϊόντων του Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος & των προϊόντων του Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, κυρίως με τη μορφή κρασιού κατά τα γεύματα

5 το ελαιόλαδο το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας δρα ευεργετικά σε διάφορες σοβαρές παθήσεις όπως: Αρτηριοσκλήρωση Καρδιαγγειακά νοσήματα- εγκεφαλικά επεισόδια Γαστρεντερικό σύστημα Διαβήτης Ουροποιητικό σύστημα (αντικαρκινική επίδραση του ελαιολάδου στο προστάτη και στα νεφρά) Καρκίνος

6 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1η Ομάδα: Δημητριακά Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα 2η Ομάδα: Φρούτα Εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα Περιέχουν Βιταμίνες Α και E, φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα, νερό. Οι υδατάνθρακες των φρούτων γλυκόζη, φρουκτόζη) προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται όπως είναι παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών.

7 συνέχεια 4η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς). Περιέχουν επίσης βιταμίνες, λίπη, σίδηρο και άλλα μέταλλα. 5η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα (Γάλα, γιαούρτι, τυρί)  Παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα μέταλλα κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους, οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά. 6η Ομάδα: Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά Ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας. 

8

9 Ημερήσιες ανάγκες Π.χ. ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πηγή:

10 Το ελιξίριο της νεότητας
Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, είναι ένας συνδυασμός γονιδίων και τρόπου ζωής Κανένα φάρμακο δεν φαίνεται απαραίτητο Φαίνεται πως η διατροφή για να συντελεί στη μακροβιότητα θα πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του οργανισμού (μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ.), αλλά να τον αφήνει σχεδόν πεινασμένο. Ή αλλιώς να μην του παρέχει περισσότερες από θερμίδες κάθε ημέρα Πηγή:

11 Παχυσαρκία «ανερχόμενη επιδημία»
Είναι η συσσώρευση περίσσειας λιπώδους ιστού στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές νόσοι και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η δυσλιπιδαιμία, το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, το άσθμα και οι ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι μπορεί να οδηγήσει, σε βάθος χρόνου, σε μείωση του προσδόκιμου ζωής Χαρακτηριστικό της παχυσαρκίας είναι η διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή της σχέσης μεταξύ της προσλαμβανόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας.

12 Αίτια εμφάνισης της παχυσαρκίας
Αίτια εμφάνισης της παχυσαρκίας Καθιστική ζωή Γρήγορο φαγητό Εύκολες λύσεις μαγειρικής Φαγητό τύπου “Fast Food” Έλλειψη μέτρου στη διατροφή Αύξηση της ποσότητας των μερίδων Ελλιπής ενημέρωση σε θέματα διατροφής Τριπλασιασμός στην κατανάλωση γλυκών & επεξεργασμένων τροφών μετά το 1960

13 Αξιολόγηση του ποσοστού λίπους
Για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους χρησιμοποιείται ένας απλός δείκτης που βασίζεται στην σχέση μεταξύ βάρους και ύψους, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή BMI, body mass index) Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος / Ύψος2

14 Ταξινόμηση της παχυσαρκίας
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με το ποσοστό λίπους του σώματος, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων αλλά δεν παρέχει πληροφορίες για την κατανομή του σωματικού λίπους και το τύπο της παχυσαρκίας Πίνακας 2. Ταξινόμηση της παχυσαρκίας στους ενήλικες σύμφωνα με το ΔΜΣ Πηγή: WHO, World Health Organ Tech Rep Ser 894 (2000) i-xii,

15 Που βρίσκεται η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους Ένας στους 5 εφήβους (21,9%) στη χώρα μας έχει μεγαλύτερο από το κανονικό βάρος, είναι δηλαδή υπέρβαρος ή παχύσαρκος 2η θέση, μετά τις ΗΠΑ στην παιδική παχυσαρκία «λόγω της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου ΙΙ, οι σημερινές γενιές παιδιών αναμένεται να ζήσουν λιγότερο από τους γονείς. Ενδιαφέρον!!!!! Ψηφιακή πλατφόρμα προγράμματος ( διαθέτει πλούσιο εκπαιδευτικό & ψυχαγωγικό υλικό να μυήσουν τα παιδιά στην ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση». 

16 Ενδιαφέροντα βίντεο 1. EXTRA MINUTES | Liz Hayes shares the secrets to long and happy life 2. Greek Island a Fountain of Youth That Sugar Film Φοβερή ταινία δείτε πόσο κυρίαρχη είναι στη ζωή μας η ζάχαρη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17 Ενδεικτική βιβλιογραφία
Για περισσότερες πληροφορίες & γνώσεις αφιερώστε χρόνο & διαβάστε τα προτεινόμενα βιβλία-συγγράμματα είναι δωρεάν & ηλεκτρονικά - EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ (2014). Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis Ηλεκτρονικό βιβλίο. Η άσκηση ως μέσο πρόληψης & αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων. Γεροδήμος, Β. (2013). Τρίκαλα. Μάνιος, Γ. (2008). Αγωγή Υγείας –Διατροφή-Διατροφικές συνήθειες. Εγχειρίδιο Εκπαιδευτή. Αθήνα.

18 Μια συμβουλή Το πιο σημαντικό είναι
να υιοθετήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που θα είναι λιτός & περιεκτικός & θα έχει σε μεγάλο βαθμό συμπεριλάβει τα μυστικά της μακροζωίας


Κατέβασμα ppt "Διατροφή & Άσκηση ΙΕΚ Σπάρτης (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ, )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google