ΕΡΓΑΣΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή ‘’Άγιος Παύλος’’
Advertisements

Εισαγωγή στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών
Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9/5/2008 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κεφάλαιο 3 ο - Συνέχεια Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί - Τίκβα Χριστίνα.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Αποθήκευση Δεδομένων.
Αποθήκευση Δεδομένων Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολικό Έτος Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Άγιος Παύλος» Υπεύθυνη καθηγήτρια : Σταυρούλα Μαυρομματάκη.
Computers: Information Technology in Perspective By Long and Long Copyright 2002 Prentice Hall, Inc. Δευτερεύουσες Μονάδες Α π οθήκευσης Δεδομένων Διάλεξη.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα: Πολυμέσα:
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Δικτύου και Διαδικτύου
Κεφάλαιο 2ο: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ
Το υλικο του Υπολογιστη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Το υλικό των υπολογιστών.
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Μνήμη και Προγραμματίσιμη Λογική
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
Γνωριμία με το Λογισμικό του Η/Υ
1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων  Ανάγκη Αποθήκευσης και Διαχείρισης Δεδομένων  Συστήματα Αρχείων  Συστήματα Βάσεων Δεδομένων  Παραδοσιακές και Σύγχρονες.
ΟΙ “ΜULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Κεφάλαιο 2 Το Εσωτερικό του υπολογιστή
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Αναφερόμαστε στους σημερινούς υπολογιστές με τον όρο «», δηλαδή ένα σύνολο συσκευών και προγραμμάτων. Αναφερόμαστε στους σημερινούς υπολογιστές με τον.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ A’ μέρος
Πληροφορική, Β Γυμνασίου
Το Υλικό του Υπολογιστή
Για τη διδασκαλία των πολυμέσων1/26 ΥΛΙΚΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Ομάδα Ανάπτυξης Ομάδα Ανάπτυξης: Φίλιππος Δεληγιάννης, Παναγιώτης Κωστάκης, Δημήτριος Λαγός, Αναστάσιος.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: To υλικό του υπολογιστή
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Τα μέσα μνήμης του Η.Υ.
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Το Υλικό του Υπολογιστή
Επανάληψη Προηγούμενου Μαθήματος
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Κρυφή μνήμη (cache memory) (1/2) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Η κρυφή μνήμη είναι μία πολύ γρήγορη μνήμη – πιο γρήγορη από την κύρια μνήμη – αλλά πιο αργή.
Επιλογη υλικου Η/Υ Cpu /επεξεργαστης RAM/μνημη GPU/καρτα γραφικων Οθονη HDD/Σκληρος δισκος.
DVD Player Δεν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από τότε που οι κασέτες VHS κυριαρχούσαν στην αγορά οικιακών συσκευών αναπαραγωγής βίντεο, αλλά τώρα, έχουν.
Κύρια Μνήμη Διάφοροι τύποι μνήμης RAM Από πάνω προς τα κάτω, DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin). Μνήμη RΟM.
2 Μέσα Αποθήκευσης  Ιεραρχία μνήμης  Μαγνητικοί δίσκοι  Συστοιχίες δίσκων RAID  Οπτικοί δίσκοι  Μαγνητικές ταινίες  Άλλα μέσα αποθήκευσης.
Καταχωρητές (Registers) (1/3) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Οι Καταχωρητές (Registers) είναι ειδικές θέσεις μνήμης υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται για.
1 Είδη μέσων αποθήκευσης Πρωτεύοντα μέσα αποθήκευσης κεντρική μνήμη και όλες οι υπόλοιπες μνήμες (π.χ καταχωρητές, cache memory) Δευτερεύοντα μέσα αποθήκευσης.
Η Kύρια Μνήμη Η Κύρια ή Κεντρική Μνήμη του υπολογιστή χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων που δίνουμε στον υπολογιστή να επεξεργαστεί.
Δευτερεύουσες Μονάδες Α π οθήκευσης Δεδομένων Διάλεξη 4.
Μαγνητικός δίσκος (magnetic disk) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Ο μαγνητικός δίσκος χρησιμοποιείται για μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, παρέχοντας σχετικά μικρό.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
1 Κεφάλαιο 2 Το 1956 η IBM κατασκεύασε τον πρώτο δίσκο με την ονομασία RAMAC (random access method for accounting and control) με χωρητικότητα 5 MBytes.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
στην Επιστήμη των Υπολογιστών Κωδικός Διαφανειών: MKT110
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ <<ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ>>
Οργάνωση αρχείων & φακέλων
Αρχιτεκτονική υπολογιστών
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Β΄ ΕΠΑΛ ΚεφΑλαιο 2: ΠροδιαγραφΕΣ ΥλικοΥ Η/Υ 2.8 Μνήμη.
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Ανάλυση της τεχνικής στο
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Εξωτερική Αναζήτηση Ιεραρχία Μνήμης Υπολογιστή Εξωτερική Μνήμη
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΔΙΣΚΟΥ Μαθήτριες: Ζέρβα Μαρίνα Σταματελοπούλου Σοφία Υπεύθυνος καθηγητής: Δημόπουλος Λουκάς

Ορισμός: Πρόκειται για μια συστοιχία φυσικών δίσκων που είναι τοποθετημένη σε μια κατακόρυφη σειρά και είναι μόνιμα συνδεδεμένη με ένα κοινό άξονα περιστροφής.

Περιγραφή: Κάθε δίσκος έχει δύο επιφάνειες που φέρουν μαγνητικό υλικό για την καταγραφή δεδομένων. Κάθε επιφάνεια περιέχει έναν αριθμό από ομόκεντρους κύκλους που ονομάζονται ίχνη, κατά μήκος των οποίων καταγράφονται τα δεδομένα.

Τα ίχνη χωρίζονται σε έναν σταθερό αριθμό από τομείς Τα ίχνη χωρίζονται σε έναν σταθερό αριθμό από τομείς. Κάθε ίχνος είναι διαιρεμένο σε ισομεγέθεις τομείς. Με την συνεχή περιστροφή των δίσκων και την μετακίνηση των κεφαλών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω είναι δυνατή η προσπέλαση κάθε σημείου της μαγνητικής επιφάνειας.

Πριν από την ανάγνωση ή την εγγραφή μιας πληροφορίας, απαιτείται ένας χρόνος αναζήτησης για την εύρεση του κατάλληλου ίχνους και στη συνέχεια ένας χρόνος περιστροφής για την εύρεση του κατάλληλου τομέα.

Αμέσως μετά πραγματοποιείται η ανάγνωση ή εγγραφή κατά τη διάρκεια του χρόνου μετάδοσης με κάποια ταχύτητα μετάδοσης.

Δομή Ένας σκληρός δίσκος αποτελείται από: μαγνητικούς δίσκους κατασκευασμένους από μέταλλο ή πλαστικό και επικαλυμμένους από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του σιδήρου ή άλλο μαγνητικό υλικό. τον άξονα κίνησης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι μαγνητικοί δίσκοι με την ίδια ταχύτητα. κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής επάνω σε βραχίονες πάνω και κάτω από κάθε επιφάνεια δίσκου, που μετακινούνται εμπρός-πίσω. τον νηματικό ηλεκτροκινητήρα που είναι υπεύθυνος για την ακριβή τοποθέτηση των κεφαλών ανάγνωσης/εγγραφής στο σωστό σημείο έτσι ώστε να είναι εφικτή η εγγραφή ή η ανάγνωση των δεδομένων από τις κεφαλές. ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εξυπηρετούν την λειτουργία του σκληρού δίσκου, επικοινωνώντας με τον υπολογιστή και αναλαμβάνοντας την κίνηση των κεφαλών και τη μεταφορά των δεδομένων.

RAID Είναι μία μέθοδος που συνδυάζει διάφορους σκληρούς δίσκους σε μία λογική μονάδα ( δύο ή περισσότεροι δίσκοι συγκεντρωμένοι για να εμφανίζονται ως μία συσκευή στο σύστημα υποδοχής) .Τα δεδομένα κατανέμονται σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους , οι οποίοι αποτελούν το συνολικό σύστημα RAID. Η τεχνολογία RAID (Random Arrays of Inexpensive Disks)αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση σφαλμάτων , αλλά και την αύξηση των επιδόσεων του H\Y. Προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης\εγγραφής από ένα μόνο σκληρό δίσκο ,ενώ το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η απώλεια δεδομένων σε περίπτωση που ένας δίσκος χαλάσει.

Είναι μεγάλης χωρητικότητας, γι αυτό και μπορεί να περιλάβει 5-40GB Ανακεφαλαιώνοντας, ο σκληρός δίσκος είναι ένα βασικό μαγνητικό μέσο αποθήκευσης στο οποίο αποθηκεύουμε διάφορες πληροφορίες και δεδομένα, όπως ονόματα, εργασίες μας, τραγούδια κ.α.

Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εργασία μας είναι η εξής: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εργασία μας είναι η εξής: Σχολικό βιβλίο της πληροφορικής , σελίδα 95-96 και, Αναζήτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του internet