1.3 Ο κοινωνικός περίγυρος – Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης
ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
 Σελίδα 1 ΠΡΟΤΥΠΟ, ένα διαφορετικό σχολείο για το παιδί ΠΡΟΤΥΠΟ εκπαιδευτήριο Αθήνα, Φεβρουάριος 2011.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Οι πεντε ΜΕΛΙΝΑ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΚΩΤΟΥΛΑ ΕΛΕΝΑ ΚΟΒΑΝΗ
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
1.2 Οικογενειακή αγωγή Σκοπός της οικογενειακής αγωγής
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Ερευνητική Εργασία (Project) τμήματος Α2
Πρόγραμμα Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις»
Βία είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ι - Το περιβάλλον εργασίας
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 09/02/2015 2
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η οργάνωση του χώρου στο συνεργατικό δημοτικό σχολείο
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ Τάξη Δ’
Ελεύθερος χρόνος Ελεύθερος χρόνος καλείται ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αναπαυθεί , να προάγει το πνεύμα του ,να καλλιεργήσει τα ταλέντα του.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ Δήμητρα Σκιάνη Νίνα Καλύβα Μαργαρίτα Δουκάκη Άννα.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΝΕΟΙ
Μπορεί όλοι να είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι ίσοι.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Ο Χ Ι στον Μουσαβερές ΚώσταςΤσαρούχας Γιάννης. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying είναι το φαινόμενο όπου μαθητές ασκούν βία και προκαλούν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΡΤΙΑΣ Σχολικό έτος: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  
Σχολική επίδοση και μειονότητες
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Καλωσήρθατε!!!.
Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Εργασία των μαθητών του Β3
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Επικοινωνία ….τι είναι;
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Ομαλη μεταβαΣη απο το νηπιαγωγειο Στο δημοτικο
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Ενότητα 1.2 «Οικογενειακή αγωγή».
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Εγώ ,ο άλλος, ο διαφορετικός … Ζούμε μαζί
Το διαδίκτυο που θέλουμε !
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1.3 Ο κοινωνικός περίγυρος – Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων 1.3 Ο κοινωνικός περίγυρος – Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία

α. Συγγενείς, γείτονες, φίλοι

Οι συγγενείς, γείτονες και οι φίλοι είναι ο άμεσος και στενός Οι συγγενείς, γείτονες και οι φίλοι  είναι ο άμεσος και στενός  κοινωνικός περίγυρος του ανθρώπου, ενώ η κοινότητα (χωριό, πόλη, δημοτικό διαμέρισμα, νομός) αποτελεί τον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο.

Ο κοινωνικός περίγυρος για τον άνθρωπο είναι απαραίτητος γιατί του δίνεται η δυνατότητα … να αναπτύξει σχέσεις αμοιβαιότητας, αλληλοκατανόησης και συμπαράστασης µε τους συνανθρώπους του, να διαμορφώσει υποχρεώσεις και δικαιώµατα, να καλλιεργήσει αξίες και να αποκτήσει γνώσεις, να διευρύνει τα ενδιαφέροντά του, να ενισχύσει τις οικογενειακές ρίζες του, να υιοθετήσει την κουλτούρα της κοινωνίας στην οποία ανήκει.

Ποια είναι η αξία του κοινωνικού περίγυρου για τον άνθρωπο? να αναπτύξει σχέσεις αμοιβαιότητας, αλληλοκατανόησης και συμπαράστασης µε τους συνανθρώπους του, να διαμορφώσει υποχρεώσεις και δικαιώµατα, να καλλιεργήσει αξίες και να αποκτήσει γνώσεις, να διευρύνει τα ενδιαφέροντά του, να ενισχύσει τις οικογενειακές ρίζες του, να υιοθετήσει την κουλτούρα της κοινωνίας στην οποία ανήκει.

β. Κοινότητα

Η κοινότητα (οικισµός, γειτονιά, κωμόπολη) αποτελεί τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο των ανθρώπων .

Η κοινότητα προσφέρει στους ανθρώπους… ασφάλεια και προστασία (π.χ. όργανα δηµόσιας τάξης), εξυπηρέτηση (π.χ. µέσα µαζικής μεταφοράς), εκπαίδευση (π.χ. σχολεία), υγειονομική περίθαλψη (π.χ. νοσοκομεία), κοινωνικές παροχές (π.χ. δηµόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες), ψυχαγωγία (π.χ. θέατρο, κινηματογράφος)

Ποιος είναι ο ρόλος της κοινότητας ? ασφάλεια και προστασία (π.χ. όργανα δηµόσιας τάξης), εξυπηρέτηση (π.χ. µέσα µαζικής μεταφοράς), εκπαίδευση (π.χ. σχολεία), υγειονομική περίθαλψη (π.χ. νοσοκομεία), κοινωνικές παροχές (π.χ. δηµόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες), ψυχαγωγία (π.χ. θέατρο, κινηματογράφος)

γ. Διαπροσωπικές σχέσεις

Τι είναι? Διαπροσωπικές είναι οι σχέσεις που αναπτύσσει κάθε άνθρωπος µε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε κάθε περιβάλλον που κινείται, δηλαδή στο οικογενειακό, στο συγγενικό, στο σχολικό και στο ευρύτερο κοινωνικό.

Διαπροσωπικές σχέσεις µέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινότητα… Συνεργασία Ευγένεια Συμμετοχή Κατανόηση Σεβασµό Αγάπη Καλοπροαίρετη διάθεση Διάλογος

Το σχολικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «µικρογραφία της κοινωνίας» επειδή… Μαθαίνει τον μαθητή να είναι φιλομαθής, συνεπής, εργατικός, ειλικρινής κ.ά., Μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις ιδέες του, και να σέβεται τις ιδέες και τις γνώμες των άλλων Προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια (σωµατικά, πνευματικά, ηθικά) για την οµαλή και σωστή ένταξή του στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Σχολική Βία Σχολική βία είναι η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας (π.χ. λεκτική, κοινωνική , σωματική & ηλεκτρονική). Εμφανίζεται κυρίως ανάμεσα σε παιδιά ίδιας ηλικίας ή και διαφορετικής. Ερωτηματολόγιο: Εφηβεία και διαπροσωπικές σχέσεις