Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Γεννήθηκε πιθανόν το 455 στο δήμο Αλιμούντος. Καταγωγή από εύπορη οικογένεια Μόρφωση: Δάσκαλοί του ο φιλόσοφος Αναξαγόρας και ο ρήτορας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ I. Ο χώρος
Advertisements

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2.
του τρίτου βιβλίου ανατέμνει και αναπτύσσει την παθολογία
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Tα χρoνια του Περικλh.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ωφέλειες από τη χρήση των Η / Υ στη μαθησιακή διαδικασία.
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
1.
Το Ερέχθειο Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Απ’ το βυζαντινό πάπυρο
Ο πατέρας των Ελλήνων μυθοποιών, στον οποίο αποδίδονται οι περισσότεροι από τους διδακτικούς μύθους. Κατά τον Ηρακλείδη "Θράξ ην το γένος". Κατά τον.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Θουκυδίδης, ο μεγαλύτερος ιστορικός (5ος αι. π.Χ.)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ε. Ε. ανά τρίωρο
Έντυπη ειδησεογραφία.
Ξενοφώντας.
Θουκυδίδης Ἀθηναῖος (c. 455 – 399 π.Χ.).
Προφορική (Απευθείας ) Επικοινωνία
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ Οι κοινωνική θέση των γιατρών στην Αρχαία Αθήνα ήταν πολύ υψηλή μιας και υπήρχαν λιγοστοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αυτή την δουλειά.
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Ποια είναι η εξέλιξη της κατοικίας στο χρόνο;
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χώρο και στο χρόνο, βλέποντας μια εικόνα, ακούγοντας έναν ήχο, μυρίζοντας ένα άρωμα, γευόμενοι μια νοστιμιά, αγγίζοντας.
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
6/12/2012 Παρουσίαση: Μιμηγιάννης Δημήτρης
Εγγραμματισμός μέσα από τη λογοτεχνία
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
19. Οι Σύνοδοι της Εκκλησίας μεριμνούν για τη διάσωση της χριστιανικής αλήθειας  Οι Σύνοδοι αποτελούν βασικό θεσμό της δημοκρατικής οργάνωσης της Εκκλησίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “Επιστημονική εργασία” Εύρεση πηγών Άξονες δομής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση) Κανόνες γραφής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση)
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ.
Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία 1 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο Στάθης Λεουτσάκος.
Διδάσκοντας κι εξερευνώντας την Τοπική Ιστορία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης / Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Google docs Google docs forms
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Project ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ιωάννα Κομνηνού.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
- Προσεκτικός σχεδιασμός Α΄Φάση - Επιλογή του θέματος - Καθορισμός στόχων       Από τους μαθητές      - Προσεκτικός σχεδιασμός  
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θουκυδίδου ΠερικλέουςἘπιτάφιος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ Γεννήθηκε πιθανόν το 455 στο δήμο Αλιμούντος. Καταγωγή από εύπορη οικογένεια Μόρφωση: Δάσκαλοί του ο φιλόσοφος Αναξαγόρας και ο ρήτορας Αντιφώντας. Ήξερε τις μεθόδους των σοφιστών και τις κατακτήσεις της ιατρικής. Θαυμαστής του Περικλή και της στρατηγικής του. Ο ίδιος αρρώστησε το 2ο έτος του πολέμου από το λοιμό. Τότε πέθανε και ο Περικλής, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι δημαγωγοί.

424 π. Χ. : αποτυχία διάσωσης Αμφίπολης 424 π.Χ.: αποτυχία διάσωσης Αμφίπολης. Εξορία για 20 χρόνια στη Θράκη, όπου αφιερώθηκε στη συγγραφή, έχοντας δυνατότητες συγκέντρωσης υλικού. 404 π.Χ.: αμνηστία (δεν είναι σίγουρο ότι επέστρεψε στην Αθήνα). Το έργο του σταματά στα γεγονότα του 404 π.Χ. Ο ίδιος είδε το τέλος του πολέμου (411 π.Χ.) αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την εξιστόρηση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ Ο Θουκυδίδης σε τοιχογραφία του Ναού της Μονής Φιλανθρωπινών. 16ος αιώνας - Ιωάννινα Κατανόησε εξ αρχής τη σημασία του πολέμου Ξεκινά την εξιστόρησή του από τα Τρωικά και τα Μηδικά στηριγμένος σε «εικότα» και «σημεία» ή «μαρτύρια» Βαθύτερη αιτία πολέμου: η ανάπτυξη της Αθήνας και η μετατροπή της σε ηγεμονία

Άγαλμα του Θουκυδίδη στη Βιέννη ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ: Άγαλμα του Θουκυδίδη στη Βιέννη Η ηγεμονική δύναμη της Αθήνας: Θα μπορούσε να διατηρηθεί με συνετή στρατηγική Το πρόβλημα της δύναμης: Η φύση του ανθρώπου μένει πάντα ίδια. Σε πιεστικές συγκυρίες οι αξίες παραβιάζονται Λογική: η μόνη αξία στην οποία μπορεί να στηριχτεί ο άνθρωπος Ο παραλογισμός του πολέμου που έχει ως κίνητρα την πλεονεξία και τη φιλοδοξία ανθρώπων

Το πρότυπο του ηγέτη (Περικλής): οξυδέρκεια, δημοτικότητα, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια απέναντι στο λαό Ο υπεύθυνος πολίτης: λογική, σύνεση, ενδιαφέρον για το κοινό συμφέρον, μετριοπάθεια, ανώτερο ήθος, ανθρωπιά και φιλότιμο Τάση για γενίκευση: από το συγκεκριμένο γεγονός στο γενικό και πανανθρώπινο Επιγραμματικές διατυπώσεις δίνουν το μέτρο του μεγαλείου του

ΜΕΘΟΔΟΣ Ανεύρεση της αλήθειας με αυτοψία, επίσκεψη σε πεδία μαχών, συλλογή – αξιολόγηση πληροφοριών, μελέτη επίσημων κειμένων και αρχείων Αποδοχή μόνο των διασταυρωμένων πληροφοριών Χρήση δημηγοριών: ανασύνθεσή τους με βάση την κεντρική ιδέα του λόγου Χρονολογική ακρίβεια και έκθεση γεγονότων κατά χρονολογική σειρά. Χωρισμός έτους σε θέρος και χειμώνα

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ Διαίρεση σε οκτώ βιβλία 1ο βιβλίο: αίτια πολέμου, μέθοδος συγγραφέα, «Αρχαιολογία» ανάπτυξη αθηναϊκής δύναμης. 2ο έως 5ο βιβλίο (κεφ.24): πρώτη δεκαετία πολέμου (431-421π.Χ.) 5ο βιβλίο: γεγονότα ως το 415 π.Χ. και διάλογος με Μηλίους 6ο-7ο βιβλίο: Σικελική εκστρατεία 8ο βιβλίο:γεγονότα ως την κατάλυση δημοκρατίας (411 π.Χ.) Δεν είναι γνωστή η αρχή σύνθεσης του έργου. Η εξιστόρηση σταματά στο 411 αλλά πολλά τμήματα γράφτηκαν μετά το 404

Πάπυρος με την Ιστορία του Θουκυδίδη ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΦΟΣ Χρήση «αρχαίας αττικής» με γλωσσικές ιδιομορφίες Πάπυρος με την Ιστορία του Θουκυδίδη ες, ξυν, σσ. Αρχαϊκοί τύποι λέξεων Ουδέτερο πληθυντικού αντί επίρρημα Ουδέτερο επιθέτου αντί αφηρημένου ουσιαστικού Ρήματα σύνθετα με δύο ή τρεις προθέσεις Επισώρευση αιτιολογικών προτάσεων Σχήματα λόγου (πάρισα, ομοιοτέλευτα) Λογοτεχνικό ύφος: Αντιθέσεις, ετερόπτωτοι προσδιορισμοί, Περίπλοκη σύνταξη, μακροπερίοδος λόγος, ρητορικά σχήματα

Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Μουλώτσιο (director@philology.gr) και διατίθεται δωρεάν στον ιστοχώρο Pagina Philologiae (www.philology.gr) Μπορείτε να την προβάλετε, αντιγράψετε, διανείμετε και τροποποιήσετε για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς την άδεια του δημιουργού. Απαγορεύεται οποιαδήποτε εκμετάλλευσή της με σκοπό το κέρδος. Παρακαλούμε στείλτε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στη διεύθυνση director@philology.gr. Ιδιαίτερα, αν χρησιμοποιήσετε την παρουσίαση αυτή σε σχολική τάξη, παρακαλούμε να μας αναφέρετε τις αντιδράσεις των μαθητών.