Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΟ Μαγνητικο Πεδιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Ηλεκτρομαγνητισμός Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές.
Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας
ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΑΓΩΓΟ
Μαγνητική Επαγωγή Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
Όργανα- παραγωγή ρεύματος
Ηλεκτρομαγνητισμός Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό – ο ηλεκτρομαγνήτης 15ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Υφαντής Βασίλειος Απρίλιος.
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.3: Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
2.3 Αρχή λειτουργίας του κινητήρα
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΟΗ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΜΑΓΝΗΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΙΣΗ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ FARADAY
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
Μαγνητικό πεδίο γύρω από ευθύγραμμο αγωγό («αγωγός απείρου μήκους").
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Αλληλεπίδραση ρευματοφόρου αγωγού και μαγνήτη
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
Μαγνητισμός Σχολικό έτος
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ - Ο ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΠΛΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΤΑΣΗ ΕΞ’ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΗΣ Τάση εξ’ επαγωγής στα άκρα.
Μαγνητισμός. Μαγνήτες ή μόνιμοι μαγνήτες Είναι τα υλικά που έλκουν το σίδηρο και ορισμένα άλλα υλικά όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο Φυσικοί μαγνήτες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
1ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου (1dimagdim.blogspot.com)
Ο μαθητής να μπορεί να αναφέρει ότι η φορά περιστροφής εξαρτάται από :
ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ Πιο κάτω απεικονίζετε ένας τεχνητός μόνιμος μαγνήτης, με τον Βόρειο Πόλο στην δεξιά άκρη του μαγνήτη και τον Νότιο Πόλο στην αριστερή άκρη.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
Άσκηση 3 Φυσικής Β Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΕΝΤΑΣΗ ηλεκτρικού ρεύματος
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Αυτές οι μηχανές λειτουργούν πάντα;
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 08.7

ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Να περιγράφουμε την αρχή λειτουργίας του στοιχειώδους κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Να εξηγούμε το μηχανισμό λειτουργίας των οργάνων κινητού πηνίου. Να περιγράφουμε την κατασκευή και λειτουργία του στοιχειώδους κινητήρα συνεχούς ρεύματος.

Ρευματοφόρο πλαίσιο μέσα σε μαγνητικό πεδίο Ξέρουμε ότι σε αγωγό που διαρρέεται από ρεύμα και βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο εξασκείται δύναμη F1. Αν σχηματίσω με τον αγωγό πλαίσιο, θα εξασκούνται δύο δυνάμεις ίσες και αντίθετες. N F1 F2 S Οι δύο δυνάμεις F1 και F2 αποτελούν ζεύγος δυνάμεων που περιστρέφει το πλαίσιο.

… Πλήρη περιστροφή; Όταν το πλαίσιο έλθει σε θέση κάθετη με τις μαγνητικές γραμμές, οι δύο δυνάμεις βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και το πλαίσιο ισορροπεί. F1 F2 Το πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει πλήρη περιστροφή Στη θέση αυτή οι δυνάμεις F1 και F2 έχουν ίδια διεύθυνση αλλά αντίθετη φορά και αλληλοεξουδετερώνονται.

Το όργανο κινητού πηνίου Μια εφαρμογή του ρευματοφόρου πλαισίου σε μαγνητικό πεδίο, είναι το όργανο κινητού πηνίου. Όταν περάσει ρεύμα από το πηνίο, δημιουργείται ζεύγος δυνάμεων που περιστρέφει τον κύλινδρο. Η απόκλιση του δείκτη είναι ανάλογη του ρεύματος που θα περάσει από το πηνίο. F2 + _ F1

…Το όργανο κινητού πηνίου Τα ελικοειδή ελατήρια χρησιμεύουν για να εναντιώνονται στην περιστροφή που προκαλεί η ροπή και να επαναφέρουν το μηχανισμό πίσω. Το ο.κ.π. χρησιμεύει για την κατασκευή βολτόμετρου, αμπερόμετρου, ή ωμόμετρου. δείκτης Ελικοειδή ελατήρια κύλινδρος Πεταλοειδής μαγνήτης

Στοιχειώδης κινητήρας Σ. Ρ. Κατασκευή: Ρευματοφόρο πλαίσιο τοποθετημένο μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Οι άκρες του πλαισίου καταλήγουν σε δύο ημιδακτύλιους, πάνω στους οποίους εφάπτονται οι ψήκτρες. Το πλαίσιο συνδέεται με μια μπαταρία μέσω των ψηκτρών. Ψήκτρες ημιδακτύλιοι Πλαίσιο F2 F1 Μόνιμος μαγνήτης

Λειτουργία του κινητήρα Σ.Ρ. Πάνω στους αγωγούς του πλαισίου εξασκείται ζεύγος δυνάμεων που το περιστρέφει. Όταν οι δυνάμεις F1 και F2 βρεθούν στην ίδια ευθεία, το ρεύμα αλλάζει κατεύθυνση και το πλαίσιο συνεχίζει να περιστρέφεται. Ψήκτρες ημιδακτύλιοι Πλαίσιο F2 F1 Μόνιμος μαγνήτης Κάνε κλικ εδώ

Ο ρόλος των ημιδακτυλίων Ψήκτρες ημιδακτύλιοι Πλαίσιο F2 F1 Μόνιμος μαγνήτης Τη στιγμή που το πλαίσιο είναι κάθετο με τις μαγνητικές γραμμές, οι ημιδακτύλιοι αλλάζουν ψήκτρα. Έτσι αλλάζει και η φορά του ρεύματος και η φορά της δύναμης. Η αλλαγή της φοράς του ρεύματος στους αγωγούς, επιτρέπει στο πλαίσιο να περιστραφεί.

Μια εύκολη κατασκευή Κινητήρας με κλιπ για κόλλες Πηνίο Γυμνό σύρμα Κλίπ Κλιπ Μαγνήτης Σπιτ φιξ Με μια μπαταρία, ένα μαγνήτη, ένα κομμάτι μονωμένο σύρμα και με δύο κλιπς φτιάξτε αυτό τον απλό κινητήρα.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ N S F1 F2 Αρχή λειτουργίας του Κινητήρα Σ.Ρ Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εφαρμογή Το όργανο κινητού πηνίου Κατασκευή και λειτουργία του κινητήρα Σ.Ρ Μια εύκολη κατασκευή