Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2012 Κεφαλονίτικα παιχνίδια-Τα μήλα Έλλη Κουνάδη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας
Advertisements

1 Δορυφορικό 2 ης ομάδας. 2 Είσαι στη μέση του μαθήματος και βλέπεις...  έναν μαθητή να βγαίνει από την αίθουσα διδασκαλίας,  δύο μαθητές να μιλούν.
ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ
BOCCIA IN ACTION! Μια σύντομη παρουσίαση του Μπότσια, για να μάθετε πως παίζεται αυτό το υπέροχο παιχνίδι!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Συνεργατική Διαχείριση Συγκρούσεων / Κρίσεων Γιάννης Ρουσσάκης.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ
ΑΜΑΔΕΣ Φέτος στο περιβαλλοντικό γελάσαμε, διασκεδάσαμε, παίξαμε . Ένα συναρπαστικό παιχνίδι ήταν οι αμάδες που άρεσαν πολύ σε όλους μας.
Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης.
Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης.
Το Μπριτζ είναι ένα παιχνίδι στατιστικής και η τεχνική της εμπάς ταιριάζει πολύ Οι πρωταθλητές προσπαθούν να ακολουθούν κάθε φορά το πλάνο με τις.
13ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS “ΠΑΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ” Σχολικό έτος th PRIMARY SCHOOL CHALANDRI,
PROJECT ARKANOID Αντρέας Κουκκουλλής Ορέστης Ξενή XANIA 2012.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Φιλοσοφία για τα γερατειά.
Αν το διαγράψεις αυτό μετά το διάβασμα… θα περάσεις ένα χρόνο κακής τύχης ! *** Αλλά… αν το στείλεις σε (2 τουλάχιστον) φίλους… θα έχεις 3 χρόνια καλής.
ΚΡΙΤΣΙΛΙΓΚΟΣ ΚΟΚΙΟΥΣΗΣ
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Σήμερα θα μιλήσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Εσείς πως τι νομίζεται πως είναι; Γράψτε στο τετράδιό σας τι πιστεύετε.
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Παραδοσιακά παιχνίδια
Πάσχα!.
Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου Ελένη Μαρτσέλου
ΤΟ ΣΚΟΙΝΑΚΙ Σόνια Παγουλάτου.
Άι- μπάι Πάολα Αλυσανδράτου.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΒΕΝΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Δ2΄ ΤΑΞΗ
Ημέρα του Αντρέα Γιορτάζεται το βράδυ 29th/30th Νοεμβρίου.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Lord Robert Baden Powell of Gilwell. TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Αγαπητοί μου πρόσκοποι, είμαι 80 ετών (πώς σας φαίνεται;) αλλά δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι.
Εργαστήρι παραγωγής λεβέ!!
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Πιθανότητες ΜυριάννηΝάσια Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
H ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΧΑΡΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ.
Παιχνίδια με Μπάλα Εύα Ιωαννίδου.
Παιχνίδια με διάφορους τύπους κυνηγητού
Διασκεδάζω Προγραμματίζοντας στο code.org
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Impasse Finesse Sorpasso Snit Εμπάς Κατάλαβα ξέρεις ξένες γλώσσες! Να παίζεις όμως bridge μπορείς; Η εμπάς (η αλλιώς τυλιχτή) είναι κόλπο του εκτελεστή!
Παραδοσιακά παιχνίδια
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Σχολικός εκφοβισμός.
Α ΠΟΚΡΙΈΣ Μαριλένα Χειρδάρη. Κάθε χρόνο, κάθε Φεβρουάριο γίνεται μια μεγάλη γιορτή ……… το καρναβάλι.
Τι είναι ; Πρόκειται για μια δραστηριότητα αρκετών χιλιάδων ετών. Κάποιος στοιχηματίζει χρήματα στο αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος, το οποίο μπορεί να ελέγχεται.
(Παλιά εποχή της πέτρας)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ 1ο
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
Το baseball είναι ένα παιχνίδι που παίζεται κυρίως στην Αμερική.
ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΛΚΟΥ… …ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μην τολμήσεις και μιλήσεις γιατί θα σου κάνουμε χειρότερα! Πρέπει να μας φοβάσαι!
ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΑ ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΕΝΕΣΗ. ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελούν ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση.
 Παίζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά παιχνίδια ( Μακριά γαϊδούρα, τυφλόμυγα, κυνηγητό) και διακινδυνεύοντας τα σχόλια των συμμαθητών μας!!!  Ρωτώντας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά με προφορική περιγραφή ή επίδειξη των μεγαλύτερων.
Παραδοσιακά Παιχνίδια
Φιλοσοφία για τα γερατειά.
ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΜΟΓΛΟΥ.
Νίκος Ξηντάρας Δ2.
Παιχνίδια από το παρελθόν
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Γιαννακοπούλου Γεωργία Θεοκλήτου Φοίβη
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2012 Κεφαλονίτικα παιχνίδια-Τα μήλα Έλλη Κουνάδη

Φέτος,στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα αναβιώσαμε διάφορα παλιά κεφαλονίτικα παιχνιδια.Ενα από αυτά τα παιχνίδια είναι και ''τα μήλα'‘. Πρόκειται για ενα παιχνίδι που αναφέρεται στις εποχές που η πλειονότητα του πληθυσμού της Κεφαλονιάς-αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας γενικότερα- ζούσε μέσα στη φτώχεια και οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράζουν παιχνίδια στα παιδιά τους.Γι'αυτό το λόγο,τα παιδιά,επιστρατεύοντας την φαντασία τους,δημιουργούσαν μόνα τους παιχνίδια,χρησιμοποιώντας πράγματα που είχαν σε αφθονία. Φέτος,στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα αναβιώσαμε διάφορα παλιά κεφαλονίτικα παιχνιδια.Ενα από αυτά τα παιχνίδια είναι και ''τα μήλα'‘. Πρόκειται για ενα παιχνίδι που αναφέρεται στις εποχές που η πλειονότητα του πληθυσμού της Κεφαλονιάς-αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας γενικότερα- ζούσε μέσα στη φτώχεια και οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράζουν παιχνίδια στα παιδιά τους.Γι'αυτό το λόγο,τα παιδιά,επιστρατεύοντας την φαντασία τους,δημιουργούσαν μόνα τους παιχνίδια,χρησιμοποιώντας πράγματα που είχαν σε αφθονία.

Τα παιδιά χαράζουν 2 γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 15 με 20 μέτρα, ανάλογα με τον αριθμό των παιχτών. Δύο παιδιά θα στέκουν στις γραμμές αυτές, ένα σε κάθε γραμμή, τα υπόλοιπα θα κινούνται στο χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Τα παιδιά που θα βρίσκονται «έξω», δηλαδή θα στέκουν στις 2 γραμμές, θα προσπαθούν να χτυπήσουν τα υπόλοιπα παιδιά, ρίχνοντας πάνω τους την μπάλα. Αν ένα παιδί χτυπηθεί από την μπάλα, φεύγει από το παιχνίδι. Τα παιδιά χαράζουν 2 γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 15 με 20 μέτρα, ανάλογα με τον αριθμό των παιχτών. Δύο παιδιά θα στέκουν στις γραμμές αυτές, ένα σε κάθε γραμμή, τα υπόλοιπα θα κινούνται στο χώρο ανάμεσα στις γραμμές. Τα παιδιά που θα βρίσκονται «έξω», δηλαδή θα στέκουν στις 2 γραμμές, θα προσπαθούν να χτυπήσουν τα υπόλοιπα παιδιά, ρίχνοντας πάνω τους την μπάλα. Αν ένα παιδί χτυπηθεί από την μπάλα, φεύγει από το παιχνίδι.

Τα παιδιά που βρίσκονται «έξω»,εκτός από το να ρίχνουν την μπάλα στα παιδιά που είναι «μέσα»,μπορούν και να την πετούν ο ένας στον άλλο.

Όποιο παιδί πιάσει την μπάλα πριν πέσει κάτω κερδίζει ένα «μήλο», που ισοδυναμεί με μία ζωή. Αν ένα παιδί που έχει ένα μήλο χτυπηθεί από την μπάλα, παραμένει στο παιχνίδι, χάνοντας όμως το μήλο του. Επίσης, αν ένα παιδί έχει περισσότερα από ένα μήλα, μπορεί να «δώσει» ένα από τα μήλα του σε κάποιον άλλο.

Το παιδί που απομένει μέσα τελευταίο θα πρέπει να αποφύγει άλλες 10 φορές την μπάλα για να νικήσει, γιατί αλλιώς νικούν τα 2 παιδιά που είναι έξω. Το παιδί που απομένει μέσα τελευταίο θα πρέπει να αποφύγει άλλες 10 φορές την μπάλα για να νικήσει, γιατί αλλιώς νικούν τα 2 παιδιά που είναι έξω.

Μέσα από αυτή την αναβίωση μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν τα παιδιά παλιότερα,χωρίς ιδιαιτέρες πολυτέλειες και πολλά παιχνίδια.Τέλος, καταλάβαμε τη σημασία του παιχνιδιού, δηλαδή το ότι δεν έχει σημασία η ποιότητα ή η μάρκα του παιχνιδιού με το οποίο παίζεις, αλλά το αν διασκεδαζεις. Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε και σήμερα. Μέσα από αυτή την αναβίωση μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο διασκέδαζαν τα παιδιά παλιότερα,χωρίς ιδιαιτέρες πολυτέλειες και πολλά παιχνίδια.Τέλος, καταλάβαμε τη σημασία του παιχνιδιού, δηλαδή το ότι δεν έχει σημασία η ποιότητα ή η μάρκα του παιχνιδιού με το οποίο παίζεις, αλλά το αν διασκεδαζεις. Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε και σήμερα.

Ελπίζουμε να το ξαναπαίξουμε.