ΓΛΩΣΣΑ Ορισμός Χαρακτηριστικά Παράγοντες γλωσσικής ποικιλίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Add Text Η πιθανή συμβολή των ασύρματων και κινητών επικοινωνιών στην μείωση της αστυφιλίας Κωνσταντίνος Φούσκας Γεώργιος.
Advertisements

Άσκηση για το είδος ενός συλλογισμού
ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ Ορισμός: O αναλφαβητισμός ορίζεται ως η ανικανότητα γραφής και ανάγνωσης ενός απλού κειμένου σε μία έστω γλώσσα.
ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ορισμός: Σταθερές αντιλήψεις που υιοθετούμε άκριτα, ασυναίσθητα σχετικά με χαρακτηριστικά ορισμένων ομάδων.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Soft skills = προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες Δέκα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες που αναπτύσσονται κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος.
ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ.
Μαθήτρια : Πατατούκου Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Θέμελη Γεωργία
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TEXNH Γιάννης Παπαδόπουλος – Ζωή Ζαφειροπούλου Φιλόλογοι.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Ορισμός Μορφές Σημασία Αίτια κρίσης Προγονοπληξία Προοδοπληξία Στάση απέναντι στην παράδοση.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Ρατσισμός Ορισμός, Αίτια, Συνέπειες, Λύσεις. Ορισμός  Απόψεις και πράξεις που ανακλούν την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα διαιρείται σε διακριτές βιολογικές.
Διαγραμματική θεώρηση της έννοιας
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΥΠΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η έννοια της ποικιλίας στην ανθρώπινη γλώσσα
Ο μύθος της ομοιογένειας
Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία A’ εξάμηνο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ, Ακαδ. Έτος Μαρία Ιακώβου, Τομέας Γλωσσολογίας γρφ. 830 (Tε, )
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΡΗΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
Τπε και γλώσσα.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
Εφηβεία Επιμέλεια: Πετράκου Ελένη.
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
H ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Γιαννάκης Κουμίδης.
Γ Λ Ω Σ Σ Α Η γλώσσα είναι ένας κώδικάς επικοινωνίας, ένα σύστημα σημείων (λέξεις) με το οποίο επικοινωνούν τα μέλη μιας γλωσσικής κοινότητας. Η γλωσσική.
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Υπόθεμα: Λεκτική επικοινωνία
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΟΕΠ&ΤΜ
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
1η Θεματική Ενότητα: Παιδεία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΛΩΣΣΑ Ορισμός Χαρακτηριστικά Παράγοντες γλωσσικής ποικιλίας Γλωσσική κρίση

Χαρακτηριστικές επισημάνσεις για τη σημασία της γλώσσας: «Πολιτισμοί δίχως γλώσσα δεν πλάθονται, αλλά και γλώσσες χωρίς πολιτισμούς δεν πλάθονται.» Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος «Όσο μικρότερη η κλίμακα επιλογής λέξεων, τόσο μικρότερος ο πειρασμός να σκεφτείς.» Τζώρτζ Όργουελ

Ορισμός Ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα σύστημα σημείων με το οποίο τα μέλη μιας κοινότητας ανταλλάσσουν σκέψεις, μηνύματα και πληροφορίες. «Γλώσσα είναι … η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου, κύμα ζωής, άνοιγμα και επαφή ψυχών, ανταλλαγή αισθημάτων και σκέψεων (…). Γλώσσα είναι ολόκληρος ο λαός, λέει ένα φλαμανδικό ρητό.» Μ. Τριανταφυλλίδης

Βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας Πολιτιστική κατάκτηση μόνο του ανθρώπου Συμβατικότητα, άρα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας Καθρέφτης του πολιτισμού ενός λαού Η μεγαλύτερη απόδειξη για την κοινωνικότητα του ανθρώπου (Αριστοτέλης)

Η σημασία της γλωσσικής καλλιέργειας Μέσο επικοινωνίας Ουσιαστικότερη γνώση του κόσμου Συναισθηματικός πλούτος Κοινωνικοποίηση του ατόμου Εθνική αφύπνιση Καλλιέργεια της σκέψης «Χωρίς τη γλώσσα δεν θα ήταν δυνατόν να συγκροτηθούν ανθρώπινες κοινωνίες και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε χωρίς αυτήν.»

Παράγοντες διαμόρφωσης της γλωσσικής ποικιλίας Ο γεωγραφικός τόπος – δημιουργία ιδιωμάτων Η ηλικία Η μόρφωση Η κοινωνική ομάδα Το φύλο: ευγένεια – αγένεια σε συνάρτηση της κοινωνικής ελευθερίας Οι κοινωνικές περιστάσεις

Η κρίση της γλώσσας Πρόκειται για φαινόμενο που εντοπίζεται σε όλες τις γλώσσες, που παρουσιάζουν ένα υψηλό επίπεδο καλλιέργειας. Το πρόβλημα επικεντρώνεται: στη συρρίκνωση των γλωσσικών εκφραστικών μέσων, στην αποδυνάμωση και στη βαθμιαία μείωση του λεξιλογικού πλούτου.

Τα κύρια αίτια της γλωσσικής κρίσης 1. Η έλλειψη επικοινωνίας ως αποτέλεσμα: της αλλοτρίωσης και της απομόνωσης του σύγχρονου Έλληνα της υποβάθμισης των ανθρωπίνων σχέσεων· τυπικές σχέσεις χωρίς περιεχόμενο σημαίνουν τυπική, ισχνή γλώσσα. της αστυφιλίας που εξανάγκασε ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, νοοτροπία να συνυπάρξουν χωρίς να έχουν συλλογικότητα, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. της ιδιοτέλειας και του ατομικισμού της εποχής μας· ο άνθρωπος δεν ενεργεί πλέον ως «κοινωνικό ον».

2. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμπορευματοποίηση· σκοπός το μικρότερο κόστος παραγωγής και μεταβίβασης των μηνυμάτων και των πληροφοριών. η διαφήμιση χρησιμοποιεί συνθηματικό λόγο εις βάρος της λογικής επεξεργασίας· η γλώσσα υποβαθμίζεται σε συμπλήρωμα της εικόνας, οι λέξεις χάνουν την ακρίβεια και τη σαφήνειά τους.

Άλλα αίτια της γλωσσικής κρίσης Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εισβολή των ξενικών όρων. Η εξειδίκευση και ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας της εποχής μας. Η «ξύλινη» γλώσσα των πολιτικών, η κομματική συνθηματολογία που προϋποθέτει ηχηρές εκφράσεις, ενώ παραμελεί τον διάλογο. Η ευθύνη των λογοτεχνών και των εν γένει πνευματικών ανθρώπων, που συχνά οδηγούνται σε γλωσσικές ακρότητες, δημιουργώντας μια δήθεν «κουλτουριάρικη» γλώσσα, ελάχιστα κατανοητή από την πλειονότητα των ανθρώπων.

Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος Η ξενομανία και ο μιμητισμός του Έλληνα. Η επιδίωξη της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους: προσπάθεια διαφοροποίησης από τον κόσμο των μεγάλων λανθασμένη μορφή αμφισβήτησης στις κατεστημένες αξίες· ένδειξη αποστροφής προς τον συντηρητισμό η τυποποιημένη ζωή, η ανάγκη ομοιομορφίας.

Συνέπειες της γλωσσικής κρίσης Πνευματική σύγχυση: η σκέψη αποπροσανατολίζεται, υποβαθμίζεται ακολουθώντας την γλωσσική παρακμή. Συρρίκνωση της γλώσσας ισοδυναμεί με συρρίκνωση της σκέψης. Κοινωνική φθορά: Ο άνθρωπος, που υιοθετεί μια τυπική γλώσσα στην καθημερινή επικοινωνία με τους άλλους, χάνει την ευαισθησία του, ναρκώνεται συναισθηματικά. Κρίση πολιτισμού με κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις.

Προτεινόμενες λύσεις Καλύτερη γλωσσική παιδεία στο σχολείο. Βελτίωση της ποιότητας του λόγου στα ΜΜΕ· έμφαση στον γραπτό τύπο. Επιλεκτική χρήση των ΜΜΕ Περιορισμός των ξένων λέξεων Η προώθηση του λογοτεχνικού βιβλίου