ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΣΚΗΣΗ ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
ΔΜΣ Διαιρούμε το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. --------------------------------------------------------------------- <18,5 Ισχνός 18,5 – 25 Υγιείς 25 - 30 Υπέρβαρος 30 – 40 Παχύσαρκος >40 Πολύ παχύσαρκος ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Μεταβολικό Σύνδρομο Μεταβολικό Σύνδρομο Σπλαχνική παχυσαρκία [> 102cm (m) >88 cm (f)] Γλυκόζη νηστείας ≥ 110 mg/dl TG ≥ 150 mg/dl Μεταβολικό Σύνδρομο < 40 mg/dl (m) HDL-C < 50 mg/dl (f) Αρτηριακή πίεση ≥ 130 ≥ 85 mm Hg ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Ποσοστό επίπτωσης διαφόρων νόσων που αποδίδεται στην παχυσαρκία Τύπου 2 Διαβήτης 61% Υπέρταση 17% Στεφανιαία Νόσος Χολολιθίαση 30% Οστεοαρθρίτιδα 24% Καρκίνος Μαστού 11% Καρκίνος Ενδομητρίου 34% Καρκίνος Παχέως Εντέρου Wolf et al, Obes Res 1998
Οφέλη από την απώλεια 10 κιλών Θνησιμότητα Μείωση > 20% ολικής θνητότητας Μείωση > 30% των συσχετιζόμενων με το ΣΔ θανάτων Μείωση των θανάτων από κακοήθειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία Αρτηριακή Πίεση Μείωση 10 mmHg η συστολική ΑΠ Μείωση 20 mmHg η διαστολική ΑΠ Σάκχαρο Μείωση κατά 50 % της γλυκόζης νηστείας Λιπίδια Μείωση 10 % ολικής χοληστερόλης Μείωση 15% LDL Μείωση 30% τριγλυκεριδίων Αύξηση 8% της HDL http://www.iotf.org ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Στόχοι απώλειας βάρους Μείωση σωματικού βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα Διατήρηση απώλειας βάρους, μακροχρόνια Πρόληψη επανάκτησης βάρους Μείωση ΣΒ → 5 – 10% αρχικού Ρυθμός απώλειας 0,5kg/εβδ. Έλλειμμα 500 kcal/ημ. ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
DPP: Effect of Interventions on Weight ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Υγιεινή Διατροφή
Υγιεινοδιαιτητικές Οδηγίες Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες (πουλερικά, ψάρια κ.τ.λ) Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη Δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια) Τροφές πλούσιες σε διαλυτές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως) Curr Opin Cardiol 2004;19:473-479 ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου Αυξημένο σωματικό βάρος ↑ ΒΜΙ (κατά 4,7 kg/m2) → ↑ κίνδυνος κατά 23% Σωματική άσκηση → ↓ κίνδυνος κατά 50% ↓ πρόσληψη φυτικών ινών ↓ κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ↑ κατανάλωση υδατανθράκων Diabetes Care, 2004;27:2707-2715 ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΛΙΠΗ Φαγητά Χοληστερόλη (mg) Κορεσμένα Λίπη (ΓΡ) Ολόπαχο γάλα (1φλ) 30 - 35 5 Ολόπαχα τυριά (30γρ) 25 - 30 4 – 5 20% λιπαρά Παγωτό (1φλ) 30 4,5 Βούτυρο 1 κουτ. γλυκού 10 2 Μοσχάρι (90γρ) 100 1,84 Βοδινό, αρνί (90γρ) 70 - 85 3,98 Λουκάνικα (90γρ) 45 6,9 Μυαλά (90γρ) 1696 2,18 Συκώτι (90γρ) 410 3 Νεφρά (90γρ) 329 5,85 Κρόκος αυγού 212 1,6 Ασπράδι (90γρ) Γαρίδες (90γρ) 165 0,3 Αστακός, μύδια (90γρ) 50 - 60 0,4 Καλαμάρι (120γρ) 295 2,1
Άσκηση ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Walking the dog
Στόχοι της άσκησης Πρόληψη παχυσαρκίας Απώλεια βάρους Διατήρηση βάρους Φυσική κατάσταση – αίσθημα ευεξίας Αύξηση της ευαισθησίας των σκελετικών μυών στην ινσουλίνη ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Καύση θερμίδων ανά άθλημα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής με πολλή άσκηση και σωστή διατροφή είναι το βασικό μας όπλο για αποφυγή ασθενειών
www.eurodiet.gr
Απορρόφηση υδατανθράκων
Παχυσαρκία και επιπτώσεις ΔΜΣ Διαβήτης Υπέρταση Καρδ.παθ. 18,5 – 21,9 1 22,0 – 24,9 x1,8 x1,5 x1,1 25,0 – 29,9 (υπέρβαροι) x5,6 x2,4 x1,7 30,0 – 34,9 (παχύσαρκοι) x18,2 x3,8 x2,2 > 35 (σοβαρή παχυσαρκία x41,2 x4,2 ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΛΠΙΣ» , ΠΑΦΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ
Φυσιολογία νηστείας ΝΕΟΓΛΥΚΟΓΕΝΕΣΗ Γλυκογόνο Αμινοξέα Γλυκόζη Nutritional Treatment Programme ΝΕΟΓΛΥΚΟΓΕΝΕΣΗ Γλυκογόνο Αμινοξέα Γλυκόζη Άλλα όργανα Κετονο-σώματα ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Μεταβολικά καύσιμα Γλυκερόλη Τριγλυκερίδια
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Φυσιολογία Φάσεων ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ AA ΓΛΥΚΟΓΟΝΟ ΕΛΟ ΚΕΤΟΝΟ- ΣΩΜΑΤΑ ΓΛΥΚΟΖΗ ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΥΡΙΑ ΟΥΡΑ
Άλλα γλυκοζο-εξαρτώμενα Ηπατική Γλυκονεογένεση Φυσιολογία Φάσεων Άλλα γλυκοζο-εξαρτώμενα όργανα Γαλακτικό ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ 1,2-1,5gr/kg/ημέρα Γλυκογενετικά Αμινοξέα ΓΛΥΚΟΖΗ 55% Ηπατική Γλυκονεογένεση ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΠΥΡΟΥΒΙΚΟ ΚΥΚΛΟΣ Krebs ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΟΥΡΙΑ
Φυσιολογία Φάσεων στο λιπώδη ιστό ΟΡΜΟΝΟΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΛΙΠΑΣΗ Φυσιολογία Φάσεων στο λιπώδη ιστό ΛΙΠΟΚΥΤΤΑΡΑ ΟΡΜΟΝΟΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΛΙΠΑΣΗ ΤΡΙΑΚΥΛΟΓΛΥΚΕΡΟΛΕΣ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ 3 ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Φυσιολογία Φάσεων στους μύες Φυσιολογία Φάσεων στους μύες ΠΥΡΟΥΒΙΚΟ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΑΜΙΝΟΤΡΑΝΣΦΕΡΑΣΕΣ ΟΞΑΛΟΞΙΚΟ ΚΥΚΛΟΣ Krebs ΑΚΕΤΥΛΟΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Α ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ Β ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΤΡ ΓΛΥΚΟΖΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΑΚΕΤΟΝΕΣ
Φυσιολογία Φάσεων στο νεφρό Φυσιολογία Φάσεων στο νεφρό ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ 1,2-1,5γρ./κιλό/ημέρα ΔΙΑΚΛΑΔΙΣΜΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΗ ΓΛΟΥΤΑΜΙΚΟ ΟΥΡΙΑ ΝΗ4+ ΚΥΚΛΟΣ Krebs ΓΛΥΚΟΖΗ 45% ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΠΥΡΟΥΒΙΚΟ ΝΕΦΡΙΚΗ ΓΛΥΚΟΝΕΟΓΕΝΕΣΗ ΟΥΡΑ ΓΛΥΚΟΖΟ-ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ
Φυσιολογία Φάσεων στον εγκέφαλο ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΤΟΝΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ Φυσιολογία Φάσεων στον εγκέφαλο ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΤΟΝΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΛΕΠΤΙΝΗ Εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Εκκρίνεται από το πάγκρεας GHR Εκκρίνεται από το στομάχι ΧΚΚ Εκκρίνεται από το έντερο ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ Ηπατικοί χημειο-υποδοχείς Πεπτίδια που εκκρίνονται από γαστροεντερικούς χημειο- και μηχανικο- υποδοχείς PYY Εκκρίνεται στο λεπτό και στο παχύ έντερο Κέντρο κορεσμού: Διαμεσοκοιλιακό τμήμα υποθαλάμου Κέντρο πείνας: Πλευρικές υποθαλαμικές περιοχές Τοξοειδής Πυρήνας ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Πεπτίδια που εκκρίνονται από τον τεινεσμό του στομάχου
Προπαρασκευαστική φάση – Διατροφική συμπεριφορά – Βιοχημικός έλεγχος Weight evolution Φάση 1 Φάση 2 Φάση 3 Φάση 4 Πρωτεϊνική διατροφή Επιλεκτική διατροφή Σταδιακή Ισορροπημένη A B C 10 με 30 ημέρες 20 με 30 ημέρες 3 μήνες το λιγότερο Μακροπρόθεσμα Προπαρασκευαστική φάση – Διατροφική συμπεριφορά – Βιοχημικός έλεγχος 3 kg 6 kg 10 kg 15 kg
Επαρκών Πρωτεϊνών / Μειωμένων υδατανθράκων διατροφή – φυσιολογία Nutritional Treatment Programme Χοληστερόλη ολική: 20 - 25% ↑ HDL τριγλυκεριδίων Δείκτες γλυκαιμίας Ινσουλιναιμία: 50% σακχάρου νηστείας και μεταγευματικού γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Τα προϊόντα Τα προϊόντα Περισσότερα από 60 προϊόντα Ποιοτικός έλεγχος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σε κάθε στάδιο από την παραγωγή στη διανομή Το καλύτερο διατροφικό προφίλ στην καλύτερη γεύση.
Τα προϊόντα Το καλύτερο διατροφικό προφίλ στην καλύτερη γεύση. Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας : 5 πηγές προέλευσης: σόγια, γάλα, ασπράδι αυγού, μπιζέλι, σιτάρι Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
Τα προϊόντα Το καλύτερο διατροφικό προφίλ στην καλύτερη γεύση. Ελεγχόμενη πρόσληψη υδατανθράκων: Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: φρουκτόζη, πολυδεξτρόζη, σουκραλόζη… Διαλυτές φυτικές ίνες (για την καλή λειτουργία του εντέρου)
Τα προϊόντα Το καλύτερο διατροφικό προφίλ στην καλύτερη γεύση. - Ισορροπημένη περιεκτικότητα λιπαρών: Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3 και 6)
Τα προϊόντα Το καλύτερο διατροφικό προφίλ στην καλύτερη γεύση. Πάνω από 100% της ΣΗΠ σε βιταμίνες και μέταλλα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα: 11 βιταμίνες – 13 μέταλλα
Λήψη ενέργειας (Kcal/ημέρα) και θρεπτικών ουσιών (γρ Ενέργεια 3000 2500 1800 1600 1400 1200 1000 Υδατ. 380 320 225 200 180 150 125 Λίπος 115 97 70 62 54 47 39 Πρωτ. 112 94 67 60 52 45 38 Προτεινόμενη πρόσληψη: 80 γρ./ημέρα για Άντρες, 60 γρ./ημέρα για Γυναίκες