Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Advertisements

Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Κεφάλαιο 3 ον OΠΤΙΚΗ.
Η ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Ποια είναι η κυριότερη πηγή φωτός στο νερό;
Φυσική Γ Λυκείυ Γενικής Παιδείας - Το Φώς - Η Φύση του Φωτός
Δημόκριτος ( π.Χ.) «Κατά σύμβαση υπάρχει γλυκό και πικρό, ζεστό και κρύο…. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο άτομα και το κενό».
Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΑΣΤΡΙΚΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΧΑΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ.
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ
Ανάλυση του λευκού φωτός και χρώματα
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΛΑΝΩΝ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων
Δημιουργία Χρώματος Χρωματικό Διάγραμμα Έγχρωμα Φίλτρα
Φάσματα.
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΥΜΑΤΩΝ.
ΣΥΝΟΨΗ (6) 49 Δείκτης διάθλασης
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΣΥΝΟΨΗ (5) 42 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
8.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Ολική (εσωτερική) ανάκλαση του φωτός
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Θεωρία των Χρωμάτων.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Η θεωρία των χρωμάτων. η θεωρία των χρωμάτων.
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΤΟ ΦΩΣ.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
Φως και χρώματα (α).
ΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦYΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΔΙΑΦΑΝΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ
Ουράνιο τόξο.
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
Didaskw.blogspot.com Φυσική – Γ’ Γυμνασίου Το φως.
Click to add Text Κάμερες και χρώμα Κάμερες και χρώμα.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Φως και ορατό φάσμα (1 από 3)
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
   Γύρω μας βλέπουμε συνεχώς χρώματα .
ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Φυσική – Γ’ Γυμνασίου didaskw.blogspot.com Το φως.
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
Τα παιχνίδια του φωτός (2)
2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός.
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
ΑνΑκλαση και διAθλαση του φωτΟΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ
ΔΙΠΛΟΘΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα Ποιο χρώμα είναι πιο γρήγορο;

Διασκεδασμός Το «λευκό» φως που εκπέμπει μια φωτεινή πηγή είναι μίγμα χρωμάτων. Αυτό φαίνεται από την ανάλυσή του σε ένα πρίσμα.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα Κάθε διαφορετικό χρώμα καθορίζεται από τη συχνότητά του (ή το μήκος κύματός του). Η συχνότητα και το μήκος κύματος είναι αντιστρόφως ανάλογα (c=λf). Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλα τα χρώματα, δηλ Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλα τα χρώματα, δηλ. για όλες τις συχνότητες. Σε ένα οπτικό μέσο έχουν όλα τα χρώματα την ίδια ταχύτητα; Αν όχι, ποιο χρώμα είναι πιο γρήγορο;

Σε ένα υλικό οπτικό μέσο, η ταχύτητα του φωτός είναι διαφορετική για κάθε χρώμα. Επομένως (γιατί;), ο δείκτης διάθλασης ενός μέσου δεν είναι σταθερός, αλλά εξαρτάται από το χρώμα. Διασκεδασμός: το φαινόμενο της εξάρτησης της ταχύτητας του φωτός (και του δείκτη διάθλασης) από τη συχνότητά του (ή το μήκος κύματός του).

Σε ένα οπτικό μέσο π.χ. στο χαλαζία: Η τιμή του δείκτη διάθλασης μειώνεται, καθώς αυξάνεται η τιμή του μήκους κύματος. Απ’ όλα τα χρώματα, το ιώδες έχει το μεγαλύτερο δείκτη διάθλασης. Φως μεγαλύτερης συχνότητας έχει μικρότερη ταχύτητα σε ένα μέσο από φως μικρότερης συχνότητας. Απ’ όλα τα χρώματα, το ιώδες έχει τη μικρότερη ταχύτητα.

Που τα ξέρουμε όλα αυτά;

Ανάλυση του φωτός Μονοχρωματική ακτίνα φωτός σε πρίσμα Μονοχρωματική ακτίνα φωτός σε πρίσμα Πώς προκαλείται η αλλαγή κατεύθυνσης της ακτίνας από το πρίσμα; Η γωνία φ ονομάζεται γωνία εκτροπής.

Ακτίνα «λευκού» φωτός σε πρίσμα Ακτίνα «λευκού» φωτός σε πρίσμα Οι ακτίνες που εξέρχονται από το πρίσμα εκτρέπονται. Ταυτόχρονα το λευκό φως αναλύεται σε μια ταινία, με τα γνωστά χρώματα. Η ταινία αυτή ονομάζεται φάσμα του λευκού φωτός.

Τα χρώματα του φάσματος, κατά σειρά αύξησης της συχνότητας (ή μείωσης του μήκους κύματος), είναι: ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες. Τα χρώματα αυτά δεν αναλύονται σε άλλα απλούστερα.

Τα χρώματα του φάσματος, κατά σειρά αύξησης της συχνότητας, είναι: ερυθρό, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες.

Οι ιώδεις ακτίνες εκτρέπονται περισσότερο από όλες, ενώ οι ερυθρές το λιγότερο. Άρα η γωνία εκτροπής εξαρτάται από τη συχνότητα (ή το μήκος κύματος) κάθε χρώματος.

 Ερώτηση 1: Ποια είναι η αιτία της ανάλυσης του φωτός με ένα πρίσμα;  Ερώτηση 2: Ποια είναι η αιτία της διαφορετικής ταχύτητας κάθε χρώματος σε ένα οπτικό μέσο;

Ουράνιο τόξο Στο ουράνιο τόξο η φύση συνδυάζει δύο φαινόμενα: Στο ουράνιο τόξο η φύση συνδυάζει δύο φαινόμενα: το διασκεδασμό και την ανάκλαση. Αποτέλεσμα: το φως αναλύεται στα χρώματα της ίριδας.

Τι μάθαμε Κάθε διαφορετικό χρώμα καθορίζεται από τη συχνότητά του (ή το μήκος κύματός του στο κενό). Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλα τα χρώματα, δηλ. για όλες τις συχνότητες. Σε ένα υλικό οπτικό μέσο, η ταχύτητα του φωτός είναι διαφορετική για κάθε χρώμα. Σε ένα υλικό οπτικό μέσο, φως μεγαλύτερης συχνότητας έχει μικρότερη ταχύτητα, από φως μικρότερης συχνότητας. Σε ένα υλικό οπτικό μέσο, το ιώδες έχει τη μικρότερη ταχύτητα από όλο το ορατό φάσμα.

Ο δείκτης διάθλασης ενός μέσου δεν είναι σταθερός, αλλά εξαρτάται από το χρώμα και όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του χρώματος τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης διάθλασης. Σε ένα υλικό οπτικό μέσο, το ιώδες έχει το μεγαλύτερο δείκτη διάθλασης, από όλο το ορατό φάσμα. Η γωνία εκτροπής κάθε χρώματος, όταν αυτό διέρχεται από πρίσμα, εξαρτάται από τη συχνότητά του και όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του χρώματος τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνία εκτροπής. Σε ένα πρίσμα, το ιώδες έχει τη μεγαλύτερη γωνία εκτροπής από όλο το ορατό φάσμα. Στο ουράνιο τόξο η φύση συνδυάζει το διασκεδασμό και την ανάκλαση.

Για το σπίτι Μελέτη: σ. 20-21 Ερωτήσεις: 8-16