Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

   Γύρω μας βλέπουμε συνεχώς χρώματα .

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "   Γύρω μας βλέπουμε συνεχώς χρώματα ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1    Γύρω μας βλέπουμε συνεχώς χρώματα .
Χρώματα φυσικά, πού προέρχονται από τα δέντρα, τον ουρανό τη θάλασσα, τη φωτιά κ.λ.π. και χρώματα τεχνητά που κατασκεύασε ο ίδιος ο άνθρωπος και κυριαρχούν κυριολεκτικά στο περιβάλλον. Χρωματιστά ρούχα, επιγραφές, αυτοκίνητα, έπιπλα, έντυπα, μικροαντικείμενα. Το χρώμα μας μεταδίδει πληροφορίες, μηνύματα, συναισθήματα.    Τι είναι όμως αυτό που ονομάζουμε χρώμα?

2 Την απάντηση μας την δίνει η φυσική επιστήμη. Στα 1676, ο Ισαάκ Νεύτων χρησιμοποιώντας ένα τριγωνικό πρίσμα, επιβεβαίωσε, τη σύνθεση του λευκού φωτός από επτά διαφορετικά χρώματα, ίδια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η χρωματική αυτή λουρίδα ( ίριδα )περιλαμβάνει τα χρώματα, κόκκινο -βιολέ (υπέρυθρο), κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μπλε-βιολέ (υπεριώδες) .

3 Τα βασικά χρώματα στη ζωγραφική είναι τρία
Τα βασικά χρώματα  στη ζωγραφική είναι τρία. Το κόκκινο το κίτρινο και το μπλε. Τα χρώματα δεν μπορούν να κατασκευαστούν Λέγονται βασικά γιατί από αυτά προέρχονται όλα τα άλλα χρώματα. Από την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων ανα δύο προκύπτουν τα συμπληρωματικά ( ή δευτερεύοντα) , το πράσινο το μωβ και το πορτοκαλί.

4 Τα τριτεύοντα είναι τα χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξη ενός βασικού και ενός συμπληρωματικού και είναι τα γήινα, δηλαδή οι ώχρες, τα καφέ αλλά και τα γκρίζα.

5 ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ Κόκκινο + Κίτρινο= Πορτοκαλί (συμπληρωματικό του μπλε) Μπλε + Κίτρινο= Πράσινο (συμπληρωματικό του κόκκινου) Κόκκινο + Μπλε= Μοβ (συμπληρωματικό του κίτρινου)

6

7

8  Θερμά χρώματα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το κοκκινίζον μοβ, το κιτρινίζον πράσινο και όλα τα γήινα. Απ’ την ονομασία τους καταλαβαίνεις πως μεταδίδουν την αίσθηση ζεστασιάς. Βλέποντάς τα, έρχεται στο νου σου ηλιοβασίλεμα και θερμότητα, τα χρησιμοποιούμε για να ζωγραφίσουμε το καλοκαίρι, τον ήλιο, την ζέστη κ. α.

9

10

11

12 Ψυχρά χρώματα είναι το μπλε, το πράσινο, το μοβ, το μπλεδίζον μοβ και το γαλαζοπράσινο. Προκαλούν την αίσθηση κρύου και θυμίζουν ουρανό και νερό. Σε αντίθεση με τα θερμά μοιάζουν σαν να υποχωρούν και φαίνονται να βρίσκονται πιο μακριά απ’ τον παρατηρητή.  Για να τα καταλάβουμε καλύτερα βλέπουμε πίνακες ζωγραφικής με χειμωνιάτικα τοπία. Ποια χρώματα χρησιμοποίησαν οι ζωγράφοι; Ποια χρώματα λοιπόν είναι τα ψυχρά χρώματα; (μπλε, γαλάζιο, μοβ, γκρι, λευκό)

13

14

15

16


Κατέβασμα ppt "   Γύρω μας βλέπουμε συνεχώς χρώματα ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google