Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρίες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ, Kantor & Κίνηση Πολιτών Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 Πολεμικό.
Έκτακτη Ενημερωτική Συνάντηση Πελατών Foroline
Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου Ιανουαρίου 2014 Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών  Φορολογία, Κράτος Δικαίου και Κρίση  Φορολογικές παραβάσεις.
Ο ρόλος των Μαθηματικών στο Νέο Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. / "SEMI-REGULATED" ΑΓΟΡΑ
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΜΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ Υπερτιμολογήσεις – Υποτιμολογήσεις Αντιμετώπιση από το φορολογικό έλεγχο Αθήνα.
Η τιμή των προϊόντων καπνού ως εργαλείο της αντικαπνιστικής πολιτικής στην εποχή της κρίσης Τομέας Οικονομικών της Υγείας 1 Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH,
Ημερίδα για την καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΘΗΝΑ OΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ.
Η εισαγωγή γενικού κανόνα κατά της φοροαποφυγής
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
«Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Τελευταίες Εξελίξεις»
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΠΑΣΕΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (του ΠΜΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ» του Παντείου πανεπιστημίου) Όλγα Παπαναστασοπούλου.
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ( του ΠΜΣ « ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ » του Παντείου πανεπιστημίου ) Προτάσεις για την.
Μετάφραση Απόδοση υπό Ηλία Πετράκου (Διπλωματούχου χημικού Αντιπροέδρου Σ.Β.Π.Ε)
Συμπεράσματα – Προτάσεις Γεώργιος Κεραμεύς Δικηγόρος KPP Law
Φορολογικό σύστημα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΔΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ν / : Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
TAX Πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της νομοθεσίας τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και η ανάγκη για βελτίωσή της Γεώργιος Σ. Μαυραγάνης, Γενικός.
Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ΣΚΟΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΟΥΤΣΑΒΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
ΠΑΝΑΠΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΣΟΥΣΜΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΟΟΣΑ Αξιολόγηση Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελληνική νομοθεσία Τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου Συστάσεις ΟΟΣΑ.
Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
Ομιλία Σπύρου Βούγια Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αθήνα, 13 Απριλίου 2011 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1.
Thessaloniki Tax Forum Φοροδιαφυγή & Φοροαποφυγή – Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο Ευτυχία Πηλίγκου, 7η Νοεμβρίου 2016.
Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN- Economic and Financial Affairs Council) ΠΛΕΣΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Μαυρή Ηρώ-Ουρανία Μπακογιάννη Βασιλική Οικονομοπούλου Ελένη
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.
ΦΟΡΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ Ν. 4354/2015
Επιβλέπων Καθηγητής: Παναγιώτης Παντελίδης
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
7.4. Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
Εταιρική Διακυβέρνηση
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Παγκόσμια έρευνα EY: Έλεγχος και φορολογικοί κίνδυνοι Γιάννης Γουλιάς
Η ρήτρα αντικαταχρηστικότητας για την αντιμετώπιση της “τεχνητής μεθόδευσης” κατά την επιχειρηματική δράση  υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΔΕΕ  και.
ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Παντείου Πανεπιστημίου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Το αξίωμα του πολίτη είναι:  τίτλος τιμής  η ουσία της Δημοκρατίας  αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια  ύψιστη αρετή που περιέχει την ικανότητα του άρχειν.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρίες Διημερίδα e-Themis Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικου Δικαίου Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρίες Κατερίνα Πέρρου, ΔΝ Αθήνα, 17-18 Ιανουαρίου 2014

Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρίες Ενότητες Η Ελληνική ρύθμιση για τις ΕΑΕ Οι ΕΑΕ και οι κανόνες του ΟΟΣΑ Οι ΕΑΕ και οι κανόνες του Δικαίου ΕΕ Συμπεράσματα

1. Η Ελληνική ρύθμιση για τις ΕΑΕ Νέα ρύθμιση: άρθρο 66 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) Εντάσσεται στην ενοτητα: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ειδική διάταξη σε σχέση με το Γενικό Κανόνα κατά της Φοροαποφυγής Αποτέλεσμα εφαρμογής κανόνων ΕΑΕ: Το μη διανεμηθέν εισόδημα της αλλοδαπής ελεγχόμενης εταιρίας περιλαμβάνεται στο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού κατοικου Ελλάδας

1. Η Ελληνική ρύθμιση για τις ΕΑΕ Κάποια χαρακτηριστικά Σκοπός: η αποτροπή μεταφοράς εσόδων εκτός Ελλάδας Κριτήρια: (i) έλεγχος (ii) ικανοποιητικό επίπεδο φορολόγησης στη χώρα εγκατάστασης της ΕΑΕ και (iii) δραστηριότητα και τύπος εσόδων της ΕΑΕ ΕΑΕ = νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες Το εισόδημα φορολογείται στην Ελλάδα ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα (26%)

1. Η Ελληνική ρύθμιση για τις ΕΑΕ Απαιτείται άνω του 50% του εισοδήματος της ΕΑΕ να έχει προκύψει από συγκεκριμένες συναλλαγές με τον φορολογούμενο στην Ελλάδα Τόκοι κλπ εισοδήματα από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Δικαιώματα κλπ εισοδήματα από πνευματική ιδιοκτησία Μερίσματα και εισόδημα από μεταβίβαση μετοχών Εισόδημα από κινητά περιουσιακά στοιχεία Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (υπό προϋποθέσεις) Εισόδημα από ασφαλιστικές, τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες

1. Η Ελληνική ρύθμιση για τις ΕΑΕ Προϋποθέσεις ενεργοποίησης (σωρευτικά): Άμεσος ή έμμεσος ελεγχος της ΕΑΕ > 50% Η ΕΑΕ είναι εγκατεστημένη σε χώρα που είναι χαρακτηρισμένη ως φορολογικος παράδεισος ή απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος ( Άρθρο 65 ΚΦΕ) Η ΕΑΕ αποκτά εισόδημα > 30% από συγκεκριμένες δραστηριοτητες Οι μετοχές της δεν είναι εισηγμένες σε (αναγνωρισμένη) χρηματιστηριακή αγορά Εξαιρέσεις ΕΑΕ εγκατεστημένες σε χώρα ΕΕ ΕΑΕ εγκατεστημένες σε χώρα ΕΟΧ με την οποία η Ελλάδα εχει συνάψει σύμβαση για την ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικο τομέα Εξαίρεση από την εξαίρεση ΕΚΤΌΣ αν πρόκειται για επίπλαστη κατάσταση με ουσιαστικό σκοπό την αποφυγή του αναλογούντος φορου

2. Οι ΕΑΕ και οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ Μελέτη του 1996 “Controlled Foreign Company Legislation” Οι ΕΑΕ και οι κανόνες των διμερών Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας Οι ΕΑΕ και το Σχέδιο Δράσης του ΟΟΣΑ για την Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών (BEPS) του 2013

2. Οι ΕΑΕ και οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ (1996): Τον Ιουνιο 1995: Κανόνες που να ρυθμίζουν θέματα ΕΑΕ υπήρχαν σε 14 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ Η εισαγωγή κανόνων για τις ΕΑΕ εξετάζονταν ως προτεινόμενη πολιτική για τις γεωγραφικά ευέλικτες δραστηριότητες Σκοποί της Μελέτης του ΟΟΣΑ (1996): Να εντοπισθούν ομοιότητες και διαφοροποιήσεις μεταξύ των εθνικών κανόνων για τις ΕΑΕ Να εξετασθεί η απλοποίηση των κανόνων χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους Να παρασχεθεί βοήθεια σχετικά με το σχεδιασμό των σχετικών διατάξεων στις χώρες που εξεταζουν την υιοθέτηση κανόνων για τις ΕΑΕ Να εξετασθεί κατά ποσόν είναι επιθυμητο ή εφικτο να επιτευχθεί ομοιομορφία στις επιμέρους εθνικές ρυθμίσεις για τις ΕΑΕ Να εντοπισθούν οι δυσκολιες που αντιμετώπισαν διαφορές φορολογικές αρχές στην εφαρμογή των διατάξεων για τις ΕΑΕ καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φορολογούμενοι στη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς

2. Οι ΕΑΕ και οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ Σχέδιο Δράσης BEPS 2013: να αντιμετωπισθεί η δυνατότητα δημιουργίας συνδεδεμένων επιχειρήσεων σε άλλες χώρες και η μεταφορά εισοδημάτων που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν αποκτηθεί από τον φορολογούμενο Κανόνες ΕΑΕ  αντιμετωπίζουν τη μεταφορά κερδών αλλά είναι κανόνες εθνικοί άρα μονομερείς και αποσπασματικοί Θετικά Φορολόγηση στη χώρα κατοικίας της μητρικής εταιρείας Θετικά παράπλευρα αποτελέσματα στις χώρες πηγής Περιοχή την οποία ο ΟΟΣΑ δεν έχει μελετήσει επαρκώς ως τώρα

2. Οι ΕΑΕ και οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ Οι ΕΑΕ και οι ΣΑΔΦ: οι κανόνες ΕΑΕ είναι συμβατοί Σχόλια Άρθρου 1  παρ. 23, καταπολέμηση φοροδιαφυγής Σχόλια Άρθρου 7, παρ. 14: Art. 7(1) does not limit the right of a Contracting State to tax its own residents under CFC rules, even though such tax is computed on the profits of an enterprise in the other state – the tax so levied does not affect the foreign resident. Διαφωνία Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία: CFC rules are contrary to Art. 7 Σχόλια Άρθρου 10, παρ. 37-39: η φορολόγηση του μη διανεμηθέντος δεν αντίκειται στο Άρθρο 10(5) γιατί έχουν διαφορετικό πεδίο εφαρμογής ΕΑΕ  φορολογείται ο μέτοχος Art. 10  αφορά την εταιρεία που προβαίνει σε διανομή ΕΑΕ  αφορά φορολογία στο κράτος κατοικίας Art. 10  αφορά το κράτος πηγής Προβληματισμός για την εφαρμογή του Άρθρου 23: χαρακτηρισμός εισοδήματος, πίστωση

2. Οι ΕΑΕ και οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ Σχέδιο Δράσης BEPS 2013 Δράση 3 Ενίσχυση των κανόνων για τις ΕΑΕ Συστάσεις σχετικά με τη σχεδίαση των κανόνων για τις ΕΑΕ (Develop recommendations regarding the design of controlled foreign company rules) Συντονισμός με άλλες Δράσεις του Σχεδίου Δράσης

3. Οι ΕΑΕ και οι κανόνες της ΕΕ Είναι οι κανόνες για τις ΕΑΕ συμβατές με την ελευθερία εγκατάστασης εντός της ΕΕ; Cadbury-Schweppes, C-196/04 Οι κανόνες για τις ΕΑΕ αποτελεούν δικαιολογημένο περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης δεδομένου ότι έχουν ως σκοπό την αποφυγή της δημιουργίας εξ ολοκλήρου επίπλαστων καταστάσεων (wholly artificial arrangements) και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή δεν εκτείνονται πέραν του αναγκαίου για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού Η κριση για την ύπαρξη αμιγώς επίπλαστων καταστάσεων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια: Φυσική ύπαρξη (προσωπικό, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός) και άσκηση πραγματικής δραστηριότητας

3. Οι ΕΑΕ και οι κανόνες της ΕΕ Απόφαση του Συμβουλίου της 8/6/2010 (2010/C 156/01) για το Συντονισμό των κανόνων για τις ΕΑΕ και την υποκεφαλαιοδότηση εντός της ΕΕ Ενδείξεις ότι έσοδα κατευθύνονται τεχνητά σε ΕΑΕ Έλλειψη οικονομικής ή επιχειρηματικής λογικής Έλλειψη πραγματικής εγκαταστάσης προοριζόμενη για την άσκηση πραγματικής δραστηριότητας Δυσαναλογία μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει και του μεγέθους της φυσικής παρουσίας Η ΕΑΕ είναι υπερκεφαλαιοδοτημένη Κύριος σκοπός της δομής: η αποφυγή του φόρου

4. Συμπεράσματα - Παρατηρήσεις Απαιτείται στενή διασυνοριακή συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών – Σύγκρουση συμφερόντων κρατών; Πρακτικά προβλήματα: Πώς θα διαπιστωθεί ο έμμεσος έλεγχος της ΕΑΕ; Πώς θα υπολογισθεί το «μη διανεμηθέν» εισόδημα της ΕΑΕ; Ελληνική νομοθεσία; Πότε πρέπει να γίνει διανομή κερδών ώστε να μην θεωρηθεί ότι υπάρχουν κέρδη μη διανεμηθέντα; Κάθε χρόνο; Αν μεταγενέστερα λάβει χώρα πραγματική διανομή κερδών, το εισόδημα αυτό θα υπαχθεί πάλι σε φόρο στην Ελλάδα; Θα υπάρξει πίστωση του φόρου που τυχόν έχει πληρωθεί βάσει του άρθρου 66 ΚΦΕ; Τι θα γίνει αν η ΕΑΕ έχει ζημιές; Εφαρμόζεται μόνο σε νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα ή και σε φυσικά πρόσωπα; Σχεδιο Δράσης ΟΟΣΑ: Ενίσχυση κανόνων ΕΑΕ: αυστηροποίηση ή απλοποίηση;

Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρίες Ευχαριστώ!