Στάσιμα κύματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
Advertisements

Ανάκλαση και διάθλαση του φωτός
Μηχανικά κύματα.
Ελεύθερος Αρμονικός Ταλαντωτής με απόσβεση F΄= −bυ
Διάθλαση σε 2 διαστάσεις
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Μάθημα 3ο Στοιχεία Θεωρίας Ελαστικών Κυμάτων
Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Δείκτης Διάθλασης Το φώς διαδίδεται μέσα στο νερό με μικρότερη ταχύτητα από ότι στο κενό. Αυτό περιγράφεται με το δείκτη διάθλασης Η διαφορετική ταχύτητα.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΣ
Ο ΗΧΟΣ.
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Ζαχαριάδου Αικατερίνη
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου
Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυμάτων
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Το κύμα, γενικώς, μεταφέρει ενέργεια από μια περιοχή σε μια άλλη
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
Φαινόμενο Doppler- Fizeau
Συμβολή κυμάτων.
Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ. ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
5.1 MΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ 5.2 ΚΥΜΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΣΤΑΣΙΜΟ ΚΥΜΑ Φυσική Γ’ Λυκείου Κατεύθυνσης Πλατάκης Φίλιππος – Φυσικός.
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Η μουσική είναι …κύμα.
ΣΥΝΟΨΗ (1) 1 Κύματα Μηχανικά κύματα Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
ΑΑΤ με αρχική φάση και αρχική χρονική στιγμή. Αν η μελέτη μιας ΑΑΤ αρχίζει μια χρονική στιγμή διάφορη του μηδενός (t 0 ≠ 0), τότε ισχύει: αρνητικές Οι.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Τεστ κύματα. Συντονισμός 1.Αν το χέρι μας ταλαντώνεται με χαμηλή συχνότητα, ποιο από όλα τα εκκρεμή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαντώνεται πιο έντονα;
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
Φυσική για Μηχανικούς Υπέρθεση Στάσιμα Κύματα Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας.
Φυσική για Μηχανικούς Ηχητικά Κύματα Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
1 Fun with Physics Η φύση του φωτός 2 Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε 2 κατηγορίες : 1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. 2. Ερωτήσεις σωστού - λάθους. 1. Ερωτήσεις.
ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
η έννοια συχνότητα κύματος ταλαντώνεται η πηγή
Το εκκρεμές αφήνεται να ταλαντωθεί στη θέση Β.
Στάσιμα κύματα Μερικές από τις διαφάνειες αυτής της ενότητας είναι από δουλειά του Φυσικού Ανδρέα Ι. Κασσέτα.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΥΜΑΤΩΝ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
ΑνΑκλαση και διAθλαση του φωτΟΣ
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Στάσιμα κύματα

Στάσιμα κύματα δημιουργούνται: στη χορδή της κιθάρας ή του πιάνου στην αέρια στήλη στο κλαρίνο στα τύμπανα,

αλλά και στο νερό.

Τι είναι το στάσιμο κύμα Τι παρατηρείτε; Υπάρχουν σημεία του μέσου που παραμένουν διαρκώς ακίνητα. Τα σημεία αυτά λέγονται: δεσμοί. Όλα τα άλλα σημεία του μέσου ταλαντώνονται με την ίδια συχνότητα.

Το πλάτος της ταλάντωσης δεν είναι ίδιο για όλα τα σημεία που ταλαντώνονται. Υπάρχουν σημεία του μέσου που έχουν μέγιστο πλάτος ταλάντωσης. Τα σημεία αυτά λέγονται: κοιλίες. Οι κοιλίες βρίσκονται στο μέσο της απόστασης μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται στάσιμο κύμα. Το στάσιμο κύμα δεν είναι κύμα! Αντίφαση: στάσιμο = ακίνητο και κύμα = διαταραχή που τρέχει. Στο κύμα: όλα τα σημεία εκτελούν διαδοχικά την ίδια κίνηση. Στο στάσιμο: δε συμβαίνει το ίδιο.

Πως δημιουργείται ένα στάσιμο κύμα http://www.phy.ntnu.edu.tw/java/waveSuperposition/waveSuperposition.html Παραγωγή στάσιμου κύματος

Πως δημιουργείται ένα στάσιμο κύμα Το στάσιμο κύμα, που μελετάμε, είναι αποτέλεσμα της συμβολής δύο όμοιων κυμάτων, τα οποία διαδίδονται στο ίδιο μέσο, σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Μαθηματική μελέτη Το αρμονικό κύμα που διαδίδεται κατά τη θετική φορά του άξονα x έχει εξίσωση: Το δεύτερο όμοιο κύμα (ίδιο πλάτος και ίδια συχνότητα), που διαδίδεται κατά την αντίθετη φορά, έχει εξίσωση:

Σύμφωνα με την αρχή της επαλληλίας, η απομάκρυνση ενός σημείου Σ του μέσου, από τη θέση ισορροπίας του, τη χρονική στιγμή t θα είναι: Επειδή και έχουμε Επειδή

Εξίσωση του στάσιμου κύματος Η σχέση: γίνεται τελικά Εξίσωση του στάσιμου κύματος

είναι το πλάτος του στάσιμου κύματος Η εξίσωση του στάσιμου κύματος παίρνει τη μορφή: Εξίσωση του στάσιμου κύματος όπου είναι το πλάτος του στάσιμου κύματος Η εξίσωση του στάσιμου κύματος είναι η εξίσωση της απλής αρμονικής ταλάντωσης.

Επομένως κάθε σημείο του μέσου εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση. Το πλάτος της ταλάντωσης: δεν είναι ίδιο για όλα τα σημεία αλλά εξαρτάται από τη θέση x του σημείου και παραμένει σταθερό με το χρόνο.

Θέση δεσμών Οι δεσμοί του στάσιμου κύματος είναι τα σημεία του μέσου που έχουν: μηδενικό πλάτος ταλάντωσης, δηλαδή παραμένουν συνεχώς ακίνητα. Οι δεσμοί βρίσκονται σε θέση x, τέτοια ώστε: δηλ. δηλ. οπότε Θέσεις δεσμών όπου Κ = 0,1,2, …

Θέση κοιλιών δηλ. δηλ. οπότε Θέσεις κοιλιών όπου Κ = 0,1,2, … Οι κοιλίες του στάσιμου κύματος είναι τα σημεία του μέσου που έχουν: μέγιστο πλάτος ταλάντωσης, δηλαδή πλάτος Α΄=2Α. Οι κοιλίες βρίσκονται σε θέση x, τέτοια ώστε: δηλ. δηλ. οπότε Θέσεις κοιλιών όπου Κ = 0,1,2, …

Αποστάσεις δύο διαδοχικών δεσμών, H απόσταση Δx μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών, ή δύο διαδοχικών κοιλιών είναι: Αποστάσεις δύο διαδοχικών δεσμών, (ή κοιλιών) όπου λ το μήκος κύματος των κυμάτων από τη συμβολή των οποίων προήλθε το στάσιμο κύμα. Η απόσταση αυτή λ/2 ονομάζεται μήκος κύματος του στάσιμου κύματος.

H απόσταση Δx μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών είναι: λ/2. Πόσο είναι το μήκος κύματος του κύματος, σε σχέση με το μήκος της χορδής L, σε κάθε φωτογραφία;

Απάντηση: 1η φωτο: L= λ/2. 2η φωτο: L= 2 λ/2. 3η φωτο: L= 3 λ/2. 4η φωτο: L= 4 λ/2.

ενός δεσμού και της αμέσως επόμενης κοιλίας είναι: H απόσταση Δx μεταξύ ενός δεσμού και της αμέσως επόμενης κοιλίας είναι: όπου λ το μήκος κύματος των κυμάτων από τη συμβολή των οποίων προήλθε το στάσιμο κύμα.

Παρατήρηση Οι σχέσεις που δίνουν τις θέσεις των δεσμών ή των κοιλιών ισχύουν όταν, στη θέση x=0, έχουμε κοιλία. Στην περίπτωση στάσιμων κυμάτων που στη θέση x=0 έχουμε δεσμό, η εξίσωση του στάσιμου κύματος: χρειάζεται τροποποίηση ώστε, για x=0 να δίνει δεσμό.

Παρατηρήσεις Τα υλικά σημεία μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών βρίσκονται συνεχώς σε συμφωνία φάσης. Αυτό θα πει ότι: Τη στιγμή που ένα από αυτά βρίσκεται στο άκρο της δικής του ταλάντωσης, καθένα από τα υπόλοιπα βρίσκεται στο του άκρο της δικής του ταλάντωσης. Όλα μαζί περνούν από τη θέση ισορροπίας τους.

Παρατηρήσεις Τα υλικά σημεία εκατέρωθεν ενός δεσμού βρίσκονται συνεχώς σε αντίθεση φάσης.

http://www.ngsir.netfirms.com/englishhtm/StatWave.htm

Τι μάθαμε Το στάσιμο κύμα είναι αποτέλεσμα της συμβολής δύο όμοιων κυμάτων, τα οποία διαδίδονται στο ίδιο μέσο, σε αντίθετες κατευθύνσεις. Στο στάσιμο κύμα: Υπάρχουν σημεία του μέσου που παραμένουν διαρκώς ακίνητα. Τα σημεία αυτά λέγονται: δεσμοί. Όλα τα άλλα σημεία του μέσου ταλαντώνονται με την ίδια συχνότητα αλλά με διαφορετικό πλάτος ταλάντωσης. Τα σημεία του μέσου με μέγιστο πλάτος ταλάντωσης λέγονται κοιλίες. Το πλάτος της ταλάντωσης ενός σημείου του μέσου είναι από 0 (δεσμός) ως 2Α (κοιλία) και εξαρτάται από τη θέση του σημείου.

το πλάτος του στάσιμου κύματος Αν τα κύματα που συμβάλλουν έχουν εξισώσεις: και το στάσιμο κύμα έχει εξίσωση: όπου το πλάτος του στάσιμου κύματος

Οι δεσμοί βρίσκονται στις θέσεις x: Κ = 0,1,2, … Οι κοιλίες βρίσκονται στις θέσεις x: Κ = 0,1,2, …

H απόσταση Δx μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών, ή δύο διαδοχικών κοιλιών είναι:

Για το σπίτι Μελέτη: σ. 52-55 Ερωτήσεις: 2.8-2.9, 2.11-2.12 Προβλήματα: 2.32-2.36