Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ 10 ZOOM Από το απειροελάχιστο στο …άπειρο .
Συμβολισμός ομογενούς μαγνητικού πεδίου
Γένεση, εξέλιξη και μέλλον του Σύμπαντος
Η Μεγάλη Έκρηξη, αστέρες μεγάλης μάζας, και το Λαύριο Η κοσμική προέλευση του αργύρου και του μολύβδου Η Μεγάλη Έκρηξη - αρχή του Σύμπαντος Εσείς και τα.
Συμμετρία & Σχετικότητα στον κόσμο μας Κατερίνα Ζαχαριάδου.
SN 1987A Παρουσίαση Ερευνητικής Πρότασης. 1. Υπερκαινοφανείς Ορισμένοι αστέρες κατά το τέλος της ζωής τους (αφού κάψουν όλο το υδρογόνο που περιέχουν)
ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ “οι άλλοι ήλιοι”
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ.
Ηλιακή καταιγίδα.
Ήλιος o Πρώτος «…κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
ΗΗΜΕΙΑ.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΑΠΛΑΝΩΝ
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Σκοτεινή ΎΛΗ-ΜΑΖΑ και Σκοτεινή ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Διημερίδα Αστροφυσικής
Ερευνητική Εργασία Ο Θάνατος(;) των άστρων
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Σκοτεινή Ύλη.
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
Ελληνογερμανική Αγωγή Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
Παραδόσεις φυσικής γενικής παιδείας Γ’ Λυκείου Σχολικό έτος
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
Το Σύμπαν (για αρχάριους)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 14 Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle Κεφ Προβλήματα: Liddle 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
ΑΣΤΕΡΙΑ.
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
. ZOOM ZOOM Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ 10 Από το απειροελάχιστο στο …άπειρο.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. Παράδοξο χαρακτηρίζεται κάθε φαινόμενο το οποίο φαίνεται ν’ αντιβαίνει τους κανόνες της κοινής λογικής, επειδή.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
BΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ Βλάχου Ευγενία, Δάικου Νικολέτα, Ντινόπαπα Ειρήνη, Σιντορεάκ Αλεξάνδρα Γενικό Λύκειο Ν. Καλλικράτειας:
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Υπεύθυνος καθηγητής – Κ . Βαλανίδης
Τι είναι; Τι περιλαμβάνει;
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Οι γαλαξίες τα τραγούδια παίρνουν κάτι απ’ τη ψυχή μας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΛΑΒΑΣΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
Παρατηρήσεις Ουδέτερου Υδρογόνου
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
<<Η Βαρύτητα>>ΗΕργασία πληροφορικής
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ηλιακό Σύστημα.
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Σχηματίστηκε από μία δραματική σύγκρουση πριν από 4.5 δισεκατ. χρόνια. Από τότε, η Γη και ο νέος της γείτονας αλληλεπιδρούν βαρυτικά.
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
Η κοσμική σκόνη.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Αυτές οι μηχανές λειτουργούν πάντα;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια Εργασία για το μάθημα της Φυσικής Β’ Λυκείου Μαργαρiτα Φυλακτaκη 2018-2019

Οριςμοι ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αθέατη ύλη, που κατακλύζει το σύμπαν και βρίσκεται ανάμεσα στους αστέρες και τους γαλαξίες. Επιδρά στις κινήσεις των αστέρων, την περιστροφή των γαλαξιών κ.λπ. Η σκοτεινή ύλη περιλαμβάνεται στον κλάδο της κοσμολογίας. ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα υποθετικό είδος ενέργειας που διατρέχει όλο το διάστημα και έχει δυνατή αρνητική πίεση. Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αρνητικής πίεσης είναι ποιοτικά ανάλογο με μια δύναμη που δρα σε αντίθεση με τη βαρύτητα σε μεγάλη κλίμακα.

Σκοτεινή ύλη: μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης φυσικής

Ιδιότητες της σκοτεινής ύλης Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς ποιες ιδιότητες έχει η σκοτεινή ύλη, αλλά πρέπει…: 1 Να αντιδρά βαρυτικά 2 Να βρίσκεται παντού στο σύμπαν και με μεγαλύτερη συγκέντρωση στην άλω των γαλαξιών, δηλαδή κοντά στη συνηθισμένη βαρυτική ύλη 3 Να είναι ηλεκτρίκα ουδέτερη (αλλιώς θα είχε ανιχνευτεί) 4 Να μπορεί να συμμετέχει στις ασθενείς αλληλεπιδράσεις 5 Να διαπερνά χωρίς δυσκολία μέσα από πυκνή ύλη (τη Γη, τον Ήλιο κλπ.)

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΑΡΥΟΝΙΚΗΣ ΥΛΗΣ Σύσταση της σκοτεινής ύλης Μια πρόταση ήταν ότι η σκοτεινή ύλη είναι απλώς ένα μεγάλο ποσό συνηθισμένης ύλης, αυτής που ονομάζεται βαρυονικής. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΑΡΥΟΝΙΚΗΣ ΥΛΗΣ Μαύρες τρύπες Αστέρια νετρονίων Καφέ νάνοι Πλανήτες Οργανωμένη σε μορφή μεσογαλαξιακών νεφών Οργανωμένη σε μορφή μεσογαλαξιακής σκόνης Οργανωμένη σε σκοτεινούς γαλαξίες Πρωτόνια Νετρόνια Βαρυονική ύλη

Ψυχρή Καυτή Μη βαρυονική ύλη Πολύ γρήγορα κινούμενα σωματίδια π.χ. Νετρίνια και φωτόνια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας π.χ. WIMP Αργά κινούμενα σωματίδια

FRITZ ZWICKY

Άρα η επιπλέον ποσότητα της ύλης είναι η σκοτεινή! FRITZ ZWICKY Mελέτησε τους 1000 γαλαξίες που αποτελούν το σμήνος Υπολόγισε την ταχύτητα περιστροφής του σμήνους Υπολόγισε τη συνολική του μάζα Κατέγραψε το συνολικό φως των γαλαξιών της Κόμης της Βερενίκης Υπολόγισε τον λόγο Φωτεινότητα/Μάζα Υποθέτοντας την ύπαρξη μιας μεγάλης ποσότητας μάζας που δεν εκπέμπει φώς και δεν συμβάλλει στη φωτεινότητα διαπίστωσε ότι: Φωτεινότητα Φωτεινότητα Σμήνου < Ηλίου Μάζα Μάζα Άρα η επιπλέον ποσότητα της ύλης είναι η σκοτεινή!

JAMES PEEBLES AND JEREMIAH OSTRIKER

Jeremy and James Άρα η επιπλέον ποσότητα ύλης είναι η σκοτεινή! Ανέπτυξαν έναν υπολογιστικό κώδικα που προσομοίωνε την εξέλιξη των γαλαξιών μέσο της αλληλεπίδρασης της ύλης και της ακτινοβολίας Παρατήρησαν πως η μάζα του κάθε γαλαξία, κατά την εξέλιξή του, τίνει να συγκεντροθεί στο κέντρο του. Το συμπέρασμα ήταν αντίθετο από αυτό των γαλαξιών με ελλειπτική ή σπειροειδή μορφή.(Η μάζα κατανέμεται γύρω από αυτόν.) Από αυτήν την παρατήρηση ήταν φυσικά αδύνατη η ύπαρξη όλων των γαλαξιών εφόσον όλοι αργά η γρήγορα θα κατέρρεαν προς το κέντρο τους. Υπέθεσαν λοιπόν την ύπαρξη περισσότερης ύλης η οποία δεν αλληλεπιδρά με την ακτινοβολία. Άρα η επιπλέον ποσότητα ύλης είναι η σκοτεινή!

VERA RUBIN AND KENT FORD

Άρα Η επιπλέον ποσότητα ύλης είναι η σκοτεινή! Rubin and Ford Μελέτησαν τον γαλαξία της Ανδρομέδας Υπολόγισαν την ταχύτητα των νεφών υδρογόνου της. Η ταχύτητα της περιστροφής των νεφών είναι σταθερή και δεν εξαρτάται από την απόσταση από το κέντρο ούτε από το νόμο του Kepler Τα τετράγωνα (^2) των αστρικών περιστροφών των πλανητών είναι ανάλογα των κύβων (^3) της μέσης απόστασης τους από τον Ήλιο. ( 3ΟΣ ΝΟΜΟΣ) Η μόνη λύση ήταν η υπόθεση μιας επιπλέον ποσότητα ύλης. Έτσι ώστε να συμφωνούν τα δεδομένα με το νόμο του Kepler η Rubin πρότεινε η ποσότητα αυτή να αυξάνεται καθώς απομακρύνεται από το κέντρο του γαλαξία. Άρα Η επιπλέον ποσότητα ύλης είναι η σκοτεινή!

Εκτός όμως από την άμεση ανίχνευση σκοτεινής ύλης, υπάρχουν και πειράματα που στηρίζονται στην έμμεση ανίχνευσή της.  Το πείραμα AMS που χτίστηκε και αναπτύχθηκε στο CERN και σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένο στον διεθνή διαστημικό σταθμό ψάχνοντας για ακτίνες γάμμα μεγάλης ενέργειας που μπορεί να προέρχονται από τη εξαύλωση σωματιδίων σκοτεινής ύλης 

https://www.youtube.com/watch?v=ihbKnrZSxP0 The cdms experiment

Βιβλιογραφία http://www.physics4u.gr/news/2005/scnews1756.html http://www.indeepanalysis.gr/episthmes/anichneyontas-thn-skoteinh-ylh http://www.indeepanalysis.gr/episthmes/anichneyontas-thn-skoteinh-ylh- meros-deytero https://www.naftemporiki.gr/story/705107/baria-i-elafria-skoteini-uli https://www.youtube.com/watch?v=2gWzwG1KNe8 https://www.youtube.com/watch?v=QG-aVfc0eGc