Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Σχηματίστηκε από μία δραματική σύγκρουση πριν από 4.5 δισεκατ. χρόνια. Από τότε, η Γη και ο νέος της γείτονας αλληλεπιδρούν βαρυτικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Σχηματίστηκε από μία δραματική σύγκρουση πριν από 4.5 δισεκατ. χρόνια. Από τότε, η Γη και ο νέος της γείτονας αλληλεπιδρούν βαρυτικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Σχηματίστηκε από μία δραματική σύγκρουση πριν από 4.5 δισεκατ. χρόνια. Από τότε, η Γη και ο νέος της γείτονας αλληλεπιδρούν βαρυτικά. Η περιστροφική κίνηση της γης επιβραδύνεται και η διάρκεια της μέρας αυξάνεται από τις 5 ώρες τότε στις 24 σήμερα! Ακόμα και σήμερα επιβραδύνεται κατά 0.002 sec ανά αιώνα.

2 Πως γίνεται αυτή η επιβράδυνση;

3 Έτσι: Η σελήνη φρενάρει τη Γη Η σελήνη επιταχύνεται και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Γη (δράση – αντίδραση) Επιπλέον: η Σελήνη σταθεροποιεί την κλίση του άξονα της Γης με αποτέλεσμα τις σταθερές εποχές και το σχετικά προβλέψιμο κλίμα.

4 Η σελήνη (μαζί με τον Ήλιο) δημιουργεί τις παλίροιες. Χωρίς αυτή οι παλίροιες θα ήταν πολύ ασθενέστερες!

5 Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη μεταβάλλεται! Όταν σχηματίστηκε απείχε πιθανώς ~15.000 Km Σήμερα: 385.000 Km! Ας σκεφτούμε... Πως μπορεί να ήταν οι παλίροιες στην επιφάνεια της νεαρής Γης; Τι βιολογικές επιπτώσεις μπορεί να είχε αυτό; Η βαρυτική αλληλεπίδραση της Σελήνης στη Γη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλου σώματος (γιατί είναι σχετικά πολύ κοντά). Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

6 Σενάριο 1: Πως θα ήταν η Γη αν δεν είχε σχηματιστεί ποτέ η Σελήνη; Ως τώρα ξέρουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να σκεφτούμε... Η ταχύτητα περιστροφής της Γης θα ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη; Η διάρκεια της μέρας στη Γη; Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στο κλίμα; Η βαρυτική αλληλεπίδραση της Σελήνης στη Γη, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλου σώματος. Τι σημαίνει αυτό για τη Γη; Πως αυτό επηρεάζει το κλίμα; Πιστεύετε αυτή η «αστάθεια» θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη της ζωής; Θα την επιτάχυνε ή θα την επιβράδυνε;

7 Σενάριο 2: Αν ξαφνικά χάναμε τη Σελήνη; Τι θα άλλαζε στην κίνηση της Γης; Τι θα άλλαζε ως συνέπεια στο κλίμα; Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στη βιοποικιλότητα της Γης; (ειδικά σε φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς) Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις στην κατοικισιμότητα από ανθρώπους των διάφορων περιοχών της Γης; Τι επιπτώσεις θα είχε στη διατροφική επάρκεια των ανθρώπων;


Κατέβασμα ppt "H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Σχηματίστηκε από μία δραματική σύγκρουση πριν από 4.5 δισεκατ. χρόνια. Από τότε, η Γη και ο νέος της γείτονας αλληλεπιδρούν βαρυτικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google