Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
Advertisements

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
Ο ρόλος της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Ερευνητικό πεδίο Ανθρωπιστικές επιστήμες Ευαγγελία Γεμώνα.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Η ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΛΟΓΛΩΣΣΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ.
Καινοτομίες στη Μέση Εκπαίδευση Καινοτομίες στην Μουσική Εκπαίδευση ΑΧΛ2009.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Θεωρία και Πράξη
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο Μάρτιος 2016 Χριστίνα Λιβαδά.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα Η κατάσταση σήμερα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.
Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο. Από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Εξορθολογισμός διαχείριση διδακτέας ύλης
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
Χρήστος Γαντζίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Φορείς Εκπαιδευτικής Έρευνας - Ε.Ε. & Ελλάδα
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ετερότητα στο σχολικό περιβάλλον και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας με βάση τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και τις τεχνικές του επικοινωνιακού μοντέλου Ναπολέων Μήτσης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής ετερότητας (δεκαετία 1990) Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής ετερότητας (δεκαετία 1990) -Ψήφιση του νόμου 2413/96 με θέμα «Παιδεία Ομογενών και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». -Ίδρυση «Ειδικής Γραμματείας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης» στο Υπουργείο Παιδείας. -Ίδρυση του ΙΠΟΔΕ (Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης) -Λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων. -Επιλογή ενός αριθμού σχολείων και μετατροπή τους σε διαπολιτισμικά. -Υλοποίηση σειράς αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Φορείς υλοποίησης των μέτρων (δεκαετία 1990) Φορείς υλοποίησης των μέτρων (δεκαετία 1990) - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο - Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) - Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) -Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) -Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), -Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΓΓΛΕ) -Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) -Τμήματα των Πανεπιστημίων - Διαπολιτισμικά σχολεία -Διάφορα νομικά πρόσωπα - Πολιτιστικοί ή άλλοι σύλλογοι - Ποικιλώνυμοι ιδιωτικοί φορείς κλπ.

Στα μονοδιάστατα ή παραδοσιακά εντάσσονται: Μοντέλα διαχείρισης της ετερότητας (i) Μονοδιάστατα ή παραδοσιακά (ii) Πολυδιάστατα ή σύγχρονα Στα μονοδιάστατα ή παραδοσιακά εντάσσονται: (α) το μοντέλο αφομοίωσης (β) το μοντέλο ένταξης ή ενσωμάτωσης Στα πολυδιάστατα ή σύγχρονα εντάσσονται: (γ) το πολυπολιτισμικό μοντέλο (δ) το διαπολιτισμικό μοντέλο

Τα αξιώματα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (i) Το αξίωμα της ισοτιμίας των πολιτισμών και των γλωσσών (ii) Η αντιμετώπιση της ετερότητας ως διαφοράς και όχι ως μειονεξίας ή ελλείμματος (iii) Η αναζήτηση κατάλληλων διδακτικών αρχών, μεθόδων και τρόπων παρέμβασης που οδηγούν στην υπέρβαση των διαφορών και στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές.

Βασικές μεθοδολογικές αρχές του επικοινωνιακού μοντέλου (i) Σκοπός της γλωσσικής διδασκαλίας είναι η ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας. (ii) Η γλώσσα κατακτάται με συμμετοχή του μαθητή σε σκόπιμα οργανωμένη γλωσσική δραστηριότητα. (iii) Η γλωσσική δραστηριότητα της τάξης είναι λόγος λειτουργικός, ζωντανός και βιωματικός. (iv) Ταυτόχρονα με την επικοινωνιακή ικανότητα προβλέπεται αντίστοιχη ανάπτυξη και της γλωσσικής. (v) Οι κανόνες λειτουργίας της γλώσσας πρέπει να προκύπτουν επαγωγικά ως ‘ανακάλυψη’ των ίδιων των παιδιών. (vi) Ο μαθητής αποτελεί το επίκεντρο της διδασκαλίας, (vii) Το λάθος αντιμετωπίζεται ως φυσικό και αναμενόμενο φαινόμενο. (viii) Ο λόγος που παράγεται στην τάξη, αξιολογείται από τους ίδιους τους μαθητές.

Τεχνικές διδασκαλίας του επικοινωνιακού μοντέλου -Περιγραφή ή σχολιασμός εικόνας, φωτογραφίας, αντικειμένου κλπ. -Περιγραφή ιστορίας που δίνεται με σειρά εικόνων -Συζήτηση με αφορμή κάποιο επίκαιρο ή ενδιαφέρον για τα παιδιά γεγονός -Αυτοπαρουσίαση -Περιγραφή ενός οικείου προσώπου -Διεκπεραίωση συνήθων συναλλαγών -Κοινωνικές επαφές -Χρήση μιμητικών δραστηριοτήτων και ανάληψη ρόλων -Δραματοποίηση γεγονότων -Αναπαράσταση, με παιγνιώδη τρόπο, περιστατικών της καθημερινής ζωής

Βασικές μεθοδολογικές αρχές της ΔΕ (διαπολιτισμικής εκπαίδευσης) (i) Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης (ii) Η αρχή των πολλαπλών οπτικών (iii) Η αρχή της αναπλαισίωσης (iv) Η αποδοχή των αρχών της επικοινωνιακής προσέγγισης (v) Η αρχή της δημιουργίας, κατάλληλων προϋποθέσεων για πολιτισμική (άρα και γλωσσική) επαφή μεταξύ των μαθητών (vi) Άλλες μεθοδολογικές αρχές: Η εκπαίδευση για αλληλεγγύη. Η εκπαίδευση για υπέρβαση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, η ανάπτυξη αισθημάτων σεβασμού για τους άλλους πολιτισμούς κ.ά.

Τεχνικές διδασκαλίας της ΔΕ Τεχνικές διδασκαλίας της ΔΕ - Eκμάθηση της γλώσσας όχι μόνο στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος αλλά και μέσα από μια σειρά οικείων γνωστικών αντικειμένων - Η χρήση του διαλόγου ως βασικής διδακτικής τεχνικής - Η ελευθερία της έκφρασης και η διατύπωση οποιασδήποτε άποψης με παράθεση επιχειρημάτων - Διαθεματικές εργασίες που απαιτούν διαπολιτισμική αντιμετώπιση - Δραστηριότητες με στόχο τη γνώση των άλλων και την αποδοχή της ετερότητας (π.χ. ήθη και έθιμα, λαϊκές δοξασίες, παραδόσεις, θρύλοι, μύθοι, τραγούδια, χοροί, φαγητά, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές κλπ.)