ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Υδατάνθρακες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατάρτιση διαιτολογίου
Μεταβολικές διαδικασίες
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Διατροφή-Διαιτολογία
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Γιατί η τροφή είναι σημαντική; Για να μπορέσει ο ανθρώπινος οργανισμός να επιτελέσει τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΖΩΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Ανάπτυξη Αναπνοή κυκλοφορία ΟΠΩΣ ΚΛΠ Συνεπώς μέσα από τις τροφές ο άνθρωπος παίρνει: Την ενέργεια που είναι απαραίτητη για να γίνουν όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες Τα θρεπτικά συστατικά, που παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα δομικά και λειτουργικά υλικά για την επιβίωσή του και διατήρηση της υγείας του.

Τι είναι διατροφή; Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Όλα αυτά ισχύουν γιατί μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες,  λίπη,  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.  Δεν είναι λίγα όμως και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλά άτομα και έχουν να κάνουν με την διατροφή και την θρέψη. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, στην διαταραχή της απορρόφησης ή του μεταβολισμού κάποιου στοιχείου, κτλ.                   Επίσης ,υπάρχουν αρκετές ασθένειες, οι οποίες είτε εμφανίζονται είτε επιδεινώνονται λόγω της κακής διατροφής και οι οποίες μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.  Η Επιστήμη της Διατροφής ασχολείται με όλες τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες ο άνθρωπος, αλλά και κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός, εξασφαλίζει, προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί  αυτά τα διατροφικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τροφή ή τρόφιμο; Οι έννοιες δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες Θρεπτικά συστατικά Τρόφιμα Τροφές Τροφή είναι το σύνολο των προσλαμβανόμενων τροφίμων που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αφομοιώνονται από τον οργανισμό για την επιβίωσή του. Τα τρόφιμα είναι φυσικά προϊόντα απευθείας από τη φύση ή αποτέλεσμα τεχνικών της γεωργίας, κτηνοτροφίας (αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων) που υφίστανται τις απαραίτητες κατεργασίες π.χ. συντήρησης, αποθήκευσης, επεξεργασίας, εξυγίανσης πριν μετατραπούν σε τροφές άμεσης κατανάλωσης.

Τι είναι τρόφιμο; Τρόφιμο ονομάζουμε οποιαδήποτε ουσία ή προϊόν, είτε αυτό έχει υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία  είτε όχι, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο. Τα τρόφιμα, φυσικά ή επεξεργασμένα, είναι περίπλοκα μείγματα από διαφορετικά συστατικά τα οποία προέρχονται από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Περιέχουν  πλήθος θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, την διατήρηση και την ανάπτυξη του, καθώς και την αποκατάστασή του (π.χ. σε περίπτωση τραυματισμού). Περιέχουν νερό, απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής, καθώς και συστατικά τα οποία επηρεάζουν την υφή, το χρώμα και την γεύση τους, Τα συστατικά των τροφίμων  διαχωρίζονται σε μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη), τα οποία χρειάζονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία απαιτούνται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως πηγή ενέργειας  κυρίως, απαραίτητης για την συντήρηση και  ανάπτυξή του, ενώ τα δεύτερα είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του( πχ ο σίδηρος για την δημιουργία αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία  μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα). Τα τρόφιμα ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη χωρίζονται σε 6 βασικές ομάδες : 1. Ομάδα  Γάλακτος 2. Ομάδα  Φρούτων 3. Ομάδα  Λαχανικών 4. Ομάδα  Κρέατος 5. Ομάδα  Δημητριακών 6. Ομάδα  Λίπους

Τι είναι τα θρεπτικά συστατικά; Οι χημικές ουσίες που προσλαμβάνονται από τα διάφορα τρόφιμα φυτικής & ζωϊκής προέλευσης απαραίτητες για την επιβίωση του οργανισμού Τα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι 6: 1. Υδατάνθρακες 2. Λίπη 3. Πρωτεϊνες 4. Ανόργανα συστατικά (ιχνοστοιχεία & μέταλλα) 5. Βιταμίνες 6. Νερό

Θρεπτικά συστατικά... Διακρίνονται σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά Μακροθρεπτικά ονομάζονται αυτά που ο οργανισμός τα χρειάζεται σε ποσότητες πάνω από 5 γρ την ημέρα και του δίνουν ενέργεια (Πρωτείνες, Υδατάνθρακες,Λίπος) Μικροθρεπτικά είναι αυτά για τα οποία η ημερήσια απαίτηση δεν ξεπερνά τα 5 γρ και δεν περιέχουν θερμίδες (βιταμίνες, μέταλλα)

Τι είναι η ενέργειa; …Αυτό που καθιστά το σώμα ικανό να συνεχίσει τις δραστηριότητες της ζωής χαρακτηρίζει την ενέργεια. …Αλλά και ζωή είναι η ικανότητα της ύλης να μεταβάλλει την ενεργειακή της πυκνότητα… Στη διατροφή, η ενέργεια αναφέρεται στο ποσό της χημικής ενέργειας που υπάρχει στα διάφορα τρόφιμα. Τις ενεργειακές μας ανάγκες καθορίζει το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η κατάσταση της υγείας κ.α.

Οι Υδατάνθρακες έχουν ενεργειακή αξία 4Kcal/γρ., τα λίπη 9 Kcal/γρ, Τι είναι οι θερμίδες ? Μέτρο ενέργειας που αποδίδουν οι τροφές κατά την επεξεργασία τους από τον οργανισμό Στη διατροφή χρησιμοποιείται ο όρος Θερμίδα (Kcal) (δηλ. εννοείται Χ ΙΛΙΟΘΕΡΜΙΔΑ, Kcal) γιατί στη χημεία : 1 Kcal = 1000 calories Οι Υδατάνθρακες έχουν ενεργειακή αξία 4Kcal/γρ., τα λίπη 9 Kcal/γρ, οι πρωτεϊνες 4 Kcal/γρ. δηλ. η κάυση 1 γραμμαρίου από αυτά τα συστατικά αποδίδει στον οργανισμό το αντίστοιχο ποσό ενέργειας Το αλκοόλ έχει ενεργειακή αξία 7Kcal/γρ. και δεν θεωρείται θρεπτικό συστατικό.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΛΙΠΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΝΕΡΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (balance diet)

Η διατροφή είναι αλληλένδετη με τη φυσική δραστηριότητα Διατροφή Άσκηση Η διατροφή είναι αλληλένδετη με τη φυσική δραστηριότητα

Όταν κάνουμε άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα «καίμε» θερμίδες» Την ώρα

Διακρίνονται ανάλογα με τον αριθμό μορίων τους σε: ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό Αποτελούνται από C, H2, O Διακρίνονται ανάλογα με τον αριθμό μορίων τους σε: Μονοσακχαρίτες Δισακχαρίτες Πολυσακχαρίτες Απλά σάκχαρα Σύνθετα σάκχαρα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΥΔΑΤΑΝΘΑΚΩΝ 1γρ = 4 Θερμίδες

Είδος, Σύσταση & Πηγές Υδατανθράκων ΕΙΔΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΗΓΕΣ Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη Φρουκτόζη Γαλακτόζη Φρούτα, μέλι Γάλα (ωςλακτόζη) Δισακχαρίτες (ενώσεις 2 μονοσακχαριτών) Σακχαρόζη (γλυκόζη + φρουκτόζη) Μαλτόζη (γλυκόζη + γλυκόζη) Λακτόζη (γλυκόζη + γαλακτόζη) Ζάχαρη, φρούτα, μέλι Από διάσπαση αμύλου Γάλα Πολυσακχαρίτες (πολλα μόρια γλυκόζης) Άμυλο (φυτικό) Γλυκογόνο (ζωϊκό) Δεξτρίνες Κυτταρίνη Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά Μυς, συκώτι Από διάσπαση αμύλου (ψωμί) Χορταρικά,φρούτα Δεν απορροφάται

Η λειτουργία των Υδατ/κων: 1. Κύριο καύσιμο του οργανισμού (50-60% ενέργειας πρέπει να προέρχεται απο Υδατ/κες) 2. Με βασικό εκπρόσωπο τη γλυκόζη, «τρέφουν» κυρίως τον εγκέφαλο & το ΚΝΣ 3. Τροφοδοσία με φυτικές ίνες: για τον έλεγχο, ρύθμιση & αντιμετώπιση παθήσεων π.χ. Σακχ.Διαβήτη, μείωση χοληστερίνης, καρκίνο παχέως εντέρου, αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας κλπ.

Οι Υδατάνθρακες Συμμετέχουν σε Βιοχημικές Μεταβολικές Διεργασίες: 1. Γλυκόλυση, Κύκλο Krebs & αναπνευστική αλυσίδα ως άμεση πηγή ενέργειας (οξείδωση) 2. Γλυκογονογένεση (μετατροπή γλυκόζης σε γλυκογόνο στο ήπαρ και τους μυς) 3. Λιπογένεση (μετατροπή Υδ/κων σε λιπαρά οξέα και ακολούθως σε τριγλυκερίδια κ εναποθήκευση στο λιπώδη ιστό)

Ρόλος φυτικών ινών Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό και να μεγαλώνουν σε όγκο με αποτέλεσμα να βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου και να καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνη στο αίμα. Δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.