Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ ΕΤΟΣ :
Advertisements

Ελάτε να μάθουμε για τα δέντρα!!
Στέφανη Φασουλιώτη Αλεξία Πίτσιλλου Ε΄τάξη Νοέμβριος 2013
Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Σ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Των Μαρίας ΚΑΤΣΟΥΓΙΑΝΝΗ Αγνής ΠΑΧΟΥΛΗ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ Η/Υ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦ. &ΔΙΚΤΥΩΝ.
Οδοντιατρικά παιχνίδια «Το κυνήγι του φαγητού»
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη τάξη Θέμα: Γνωριμία με την ιστοσελίδα του παιδαγωγικού.
Συνεργασία: Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός Safer Internet.
Θεωρία Επικοινωνίας Εργασία 2
Company LOGO Ώρα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο Με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πύλης
ads/2011/05/Catwalk.jpg 05/02/ htm ©Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Σκεφτήκατε καμιά φορά σε τι διαφέρει η αστραπή από τον κεραυνό;
Προστατευόμενα ζώα του τόπου μας
Ιστορία Γ΄Τάξης Η ανακάλυψη της φωτιάς
PROJECT 3: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ
Ενότητα Β: Εισαγωγή στο Διαδίκτυο Κουμπή Βασιλάντα, Ph.D, MSc.
Δομές Διακλάδωσης «εάν ης φιλομαθής, έσει πολυμαθής» Ισοκράτης
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Σημαντικοί παράγοντες Διάρθρωση του σχεδίου Εύρεση εταίρων – σωστή συνεργασία Προσανατολισμός.
Tο πρόγραμμά μας για τη φετινή σχολική χρονιά είναι :
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ (από το 2008 μαζί με την ΕΑ) 1 ΕΚΠΑ μαζί με 9 ευρωπαίους εταίρους Ένα εκπαιδευτικό έργο για σχολεία, παν/μια.
Το ζήτημα του χώρου Κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… σχεδιαστικά βήματα… Η περιφέρεια: Ήπειρος Ελίζα Παναγιωτάτου.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Θαμμένο μέσα στην άμμο Στην τάφρο του σχολείου μας υπάρχει, θαμμένο μέσα στην άμμο, ένα μυστικό. Πρόβλημα : Πώς ανακαλύπτουμε το μυστικό αυτό ; Συζητούμε.
Θεματική Ενότητα 3: Βία στο όνομα του Θεού
 Ο Λουδίας πλέον συγκεντρώνει νερό που προέρχεται κυρίως από το Πάικο και οι κυριότερες πηγές του βρίσκονται κοντά στην Αραβησσό. Μεγάλο μέρος του έχει.
Travel Salesman. ABDCA, ABCDA, ACBDA, ACDBA, ADBCA, ADCBA … (3!) 3 σταθμοί και 1 βάση (3! διαδρομές) 4 σταθμοί και 1 βάση (4! = 24) 5 σταθμοί και 1 βάση.
Γιάννης Μόκιας1 Δημιουργία ιστοσελίδων με το FrontPage 2003 Χρήσιμος οδηγός βήμα προς βήμα.
Ετσι θα κάνετε οικονομία στο νερό! Να κι ένας σωστός τρόπος να κάνετε οικονομία στο νερό. Πλένεστε και το νεράκι που κυλάει πηγαίνει στο καζανάκι σας...
Η γλώσσα HTML Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία. Υπερκείμενο Το δομικό χαρακτηριστικό του Παγκόσμιου Ιστού Ένα αρχείο Απλό κείμενο και υπερσύνδεσμοι.
Αρχεία και φάκελοι: η θεωρία. … δείξτε λίγη υπομονή… Καλημέρα !!
Παρουσίαση: Γ. Ξανθάκη- Καραμάνου Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες 28 Φεβρουαρίου 2007, Εθνικό Ίδρυμα.
Εξάντας Ελλήνων Φλυαρία Πράττε σιωπηλά. Αντώνιος Περιπατητής.
Α-Β Γυμνασίου Επιμέλεια: Ν.Αναστασάκης
Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Μέλη ομάδας: Κων/νος Τσερμπάκ-Κων/νος Θανουρής. ΜΟΡΦΕΣ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ.
Εξάντας Ελλήνων Φίλοι Τον φίλο τον δέχεσαι ως έχει. Αντώνιος Περιπατητής.
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΠΕ- Τεχνολογίες Πληροφορίες Επικοινωνίας Β’ τάξη
Ζώα σε κίνδυνο Φανή Λαζάρου- Τρανού Ε2 2015
Ολίβια Σοβίνκσα Μαριλένα Χωριανοπούλου Οδυσσέας Ψαρράς
1. 1ο Πανελλήνιο βραβείο στο Πρόγραμμα: Δια Βίου Μάθηση/ “ Etwinning” ( Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση Σχολείων) για την υλοποίηση.
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Βαγγέλης Φούντας Αλέξανδρος Φίκας
Σχολικό εργαστήριο και θέματα ασφάλειας Βασικές έννοιες δικτύων  Πρότυπο αναφοράς TCP/IP  TCP πρωτόκολλο ελέγχου αναφοράς  IP πρωτόκολλο Διαδικτύου.
Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Α. ΓΚΛΙΑΤΗΣ. ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ - ΧΡΟΝΟΣ -ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΗΓΕΣ Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- Α. ΓΚΛΙΑΤΗΣ.
Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, της Σχολής Νηπιαγωγών Αθηνών και διπλωματούχος του London.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης Νότα Σεφερλή. Η έννοια της κοινότητας Σύνολο ανθρώπων με κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά (ορολογία, απόψεις, προσδοκίες,
Το σύστημα υποστήριξης συνεργασίας AGORA Δημόπουλος Σταύρος Α.Μ. 402 Μεταπτυχιακό Μάθημα: «Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας» Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης.
Νίκος Λυτροσυγκουνης Φώτης Γκουλιαβός.
Συνόψεις της νομοθεσίας της ΕΕ: μια εισαγωγή 2009.
Η περιοχή του σχολείου μας ΤΑΞΗ Γ΄ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η Παρουσίαση.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Μεθοδολογία Έρευνας και Συγγραφής Πανεπιστημιακών Εργασιών.
Ο δήμος μας Ε΄ τάξη 3 ου Δ.Σ. Γλυκών Νερών. Πού βρισκόμαστε στο Ν. Αττικής.
Στην Κύπρο για διακοπές
Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας 1 Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι Διδακτικό Προσωπικό: Λέκτορας Χρήστος.
Γραφικό Περιβάλλον Συγγραφής Κανόνων στο Σημασιολογικό Διαδίκτυο Διπλωματική Εργασία της Βασιλικής Ζερβάκη Επιβλέπων Καθηγητής: Νικόλαος Βασιλειάδης Θεσσαλονίκη.
Ελλινογαλλική Σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος Εργασία στο Μάθημα της Τεχνολογίας Σχόλικο Έτος 2012 Υπεύθυνη Καθήγτρια Σ.Μαυρόματικη.
Τεκμηρίωση λογισμικού. Η τεκμηρίωση μιας κλάσης είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί την εικόνα της προς τον έξω κόσμο. Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ! Ευθυμία Γεώργιος Αλέξανδρος Μαρία ΣΤ1.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ. Αρχαίο ελληνικό θέατρο Θεός Διόνυσος Διθύραμβος Αρχαίο δράμα Αριστοτέλης Αρίωνας Θέσπης.
ΕΕ-Ένωση Πολιτών: Δικαιώματα Κινητικότητας
Βιοχημεία Ενότητα 4: Μυοσφαιρίνη και αιμοσφαιρίνη
Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών: Εκπόνηση ιστοσελίδας
Β’ ελληνικός αποικισμός
HTML.
Ζ, Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία
480 π .Χ . Βιέννη, Kunsthistorisches Museum
HTML.
Χημική ωκεανογραφία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΒΛΑΣΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
河川復育【river rehabitation】
Μπορεί να υπάρξει μια χώρα χωρίς κράτος;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας Δρ. Φασόη Γεωργία

Αναδρομή (Π.Ο.Υ.) - 1981 «Υγεία για όλους το έτος 2000» (Π.Ο.Υ.) - 1981 «Υγεία για όλους το έτος 2000» ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) Αναπλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με κύριο στόχο την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και επιμέρους στόχους Τη βελτίωση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και Την ενίσχυση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών Την προώθηση πολιτικών και δράσεων σε ευρύτερο κοινοτικό ή κοινωνικό επίπεδο.               

Ορισμός (1)  «Η διαδικασία που παρέχει τη διευκόλυνση σε άτομα και κοινότητες ανθρώπων να αυξήσουν τον έλεγχο πάνω στους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία τους βελτιώνοντας την». (Π.Ο.Υ.1986)

Προσεγγίσεις Η προαγωγή υγείας περιλαμβάνει τρεις προσεγγίσεις: παρεμβάσεις σε επίπεδο συμπεριφοράς, ενδυνάμωση του ατόμου και συλλογικές δράσεις

Παρεμβάσεις σε επίπεδο συμπεριφοράς Εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής της υγείας σε επίπεδο αλλαγής της συμπεριφοράς σε ατομικό και σε κοινοτικό επίπεδο. Παρεμβάσεις σε επίπεδο συμπεριφοράς Ενδυνάμωση του ατόμου Εφαρμογή τεχνικών που ως στόχο έχουν τον έλεγχο και την αλλαγή των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων για την υγεία.

Εφαρμογή οργανωμένων δράσεων σε εθνικό επίπεδο με στόχο την εκπαίδευση του πληθυσμού, την εφαρμογή οικονομικών μέτρων και τη μείωση των ανθυγιεινών συνθηκών στο περιβάλλον. Συλλογικές δράσεις

Προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας τον 21ο αιώνα : Προτεραιότητες για την Προαγωγή της Υγείας τον 21ο αιώνα :  Προώθηση της κοινωνικής ευθύνης για την υγεία: ανάληψη ευθύνης από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην διακυβεύεται η υγεία. Αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη της υγείας: πολυτομεακή προσέγγιση με επιπλέον πόρους για εκπαίδευση, κατοικία, υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων (γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, ιθαγενών, φτωχών, και περιθωριοποιημένων πληθυσμών).  Εδραίωση και διεύρυνση συνεργασιών για την υγεία: πολυτομεακές συνεργασίες με κοινό στόχο την προστασία της κοινωνικής ευεξίας και της υγείας. Αύξηση του δυναμικού της κοινότητας και ενδυνάμωση του ατόμου: βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων και των κοινωνιών να αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι, μέσα από πρακτική εκπαίδευση, εξάσκηση και πρόσβαση σε πόρους.  Εξασφάλιση υποδομής για την προαγωγή της υγείας: νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και ανάπτυξη κινήτρων για κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.

Διλήμματα και Συγκρούσεις που σχετίζονται με την Προαγωγή Υγείας           Η υγεία θεωρείται ο απόλυτος σκοπός και οδηγεί στην κηδεμόνευση των ατόμων και στον έλεγχο της συμπεριφοράς. Μέθοδοι Προαγωγής της Υγείας που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, πεποιθήσεις, προτιμήσεις, ικανότητες και αξίες του πληθυσμού με αποτέλεσμα την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Παροχή πληροφοριών και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από ένα πρόβλημα υγείας χωρίς να παρέχονται οι δυνατότητες για την αντιμετώπισή του με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανησυχίας ανασφάλειας. Περιορισμός της διεπιστημονικής προσέγγισης στην Προαγωγή της Υγείας και η οικειοποίηση της από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. asclepieion.mpl.uoa.gr/pubaspis/Αγωγή_και_Προαγωγή.htm#ΑΝΑΛΥΣΗ3

Πρόληψη Η έννοια της πρόληψης περιλαμβάνει κάθε δράση η οποία στοχεύει στην αναχαίτιση της όποιας µορφής αρνητικής στάσης ζωής. Αφορά σε παρεµβάσεις οι οποίες προάγουν τις συνέχειες ή ασυνέχειες στις λειτουργίες της ζωής του ατόμου.  Η πρόληψη της ασθένειας αποτελεί μια διεπιστημονική προσέγγιση στην οποία συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, επιδημιολόγοι, εκπαιδευτικοί με στόχο την συλλογική προσέγγιση ενός προβλήματος.   «Είναι ωφέλιμο να φροντίζετε τους ασθενείς, ώστε να ξαναβρίσκουν την υγεία τους, αλλά επίσης να βοηθάτε και τους υγιείς να τη διατηρούν, γιατί η φροντίδα τους είναι πράξη ευπρέπειας» Ιπποκράτης

Είδη πρόληψης Πρωταρχική πρόληψη: Δράσεις για την ελαχιστοποίηση μελλοντικών κινδύνων για την υγεία Πρωτογενής: Μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση μιας νόσου Δευτερογενής: Διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο Τριτογενής: Μειώνει τις επιπλοκές και τη βαρύτητα τους σε μια νόσο

Απουσία νόσου Νόσος χωρίς συμπτώματα Κλινική νόσος Απουσία νόσου Νόσος χωρίς συμπτώματα Κλινική νόσος Πρωτογενής πρόληψη Δευτερογενής πρόληψη Τριτογενής πρόληψη

Ταξινόμηση των στρατηγικών πρόληψης Επίπεδο πρόληψης Πρωταρχική πρόληψη Πρωτογενής πρόληψη Δευτερογενής Τριτογενής   Πληθυσμός - στόχος Γενικός πληθυσμός Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Ασυμπτωματικοί ασθενείς Συμπτωματικοί Στόχος Μείωση του κινδύνου Μείωση της επίπτωσης της νόσου Μείωση του επιπολασμού ή των συνεπειών Μείωση των επιπλοκών ή της αναπηρίας Υποκείμενη κλινική πορεία της νόσου Πρώτη ένδειξη βλάβης Πρώτο σύμπτωμα Θάνατος

asclepieion.mpl.uoa.gr/pubaspis/Αγωγή_και_Προαγωγή.htm#ΑΝΑΛΥΣΗ3

Διεπιστημονική συνεργασία Επίτευξη συμφωνίας / συναίνεσης Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Παρέμβασης στην Κοινότητα Διεπιστημονική συνεργασία Επίτευξη συμφωνίας / συναίνεσης Εντοπισμός προβλήματος/ νόσου/ παράγοντα κινδύνου Επιλογή μεθόδου αντιμετώπισης Επίτευξη συμφωνίας / συναίνεσης Συνεργασία με τον πληθυσμό της κοινότητας

Εφαρμογή προγράμματος πρόληψης / παρέμβασης Αξιολόγηση Ενημέρωση πολιτών Εξεύρεση πόρων Εφαρμογή προγράμματος πρόληψης / παρέμβασης Αξιολόγηση Τροποποίηση ή Συνέχιση και Διατήρηση