Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Διατροφή και Υγεία.
EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες.
Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων (αναφορικά με τα βακτηριακά νοσήματα)
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Επίδραση των επιλεγμένων LAB στην ανάπτυξη του L
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
1 ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ W H O / M Z C P Ν. Χαρίσης Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κρέατος Σύντομη ενημέρωση για τις.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΨΥΞΗ.
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Ενότητα 1.1 Νερό.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ενότητα 7.1 Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης
Αρχές επεξεργασίας τροφίμων
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Εισαγωγή, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 3 α ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 1.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Μύθοι και πραγματικότητα
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 4: Campylobacter
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 9: Staphylococcus aureus
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Παθογόνα τροφίμων Ενότητα 10: Clostridium
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes Gram θετικός βάκιλλος

Listeria monocytogenes: Χαρακτηριστικά Gram + βακτήρια σε σχήμα βάκιλλου (ραβδίο) Ψυχρότροφα, μικροαερόφιλα με αιμολυτική δράση Κινητά (μαστίγιο) Πηγή : έδαφος και νερό

Listeria monocytogenes: Χαρακτηριστικά Food Microbiology Listeria monocytogenes: Χαρακτηριστικά Ανάπτυξη σε 0-45C, (optimum 30-37 C) Ψυχρότροφο Ανθεκτική σε υψηλή αλατότητα ≥6,5% ΝaCl , επιβιώνει σε συγκεντρώσεις άλατος ως και 30,5% για 100 ημέρες, στους 4oC.

ανθεκτικότητα σε pH Εύρος pH 4,0-9,5 (ιδανικό 7,0) Aw 0,90-0,92 Αναστολή σε 0,1% οξικό/κιτρικό/γαλακτικό οξύ Καταστροφή σε >50-60C, δεν επηρεάζεται από vaccum/MAP αντέχει και προσαρμόζεται σε δυσμενή περιβάλλοντα (υψηλή θερμοκρασία, ακτινοβολία, αλατότητα).

Listeria: ψυχρότροφο παθογόνο Aναπτύσσεται καλύτερα στους 30-37οC αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε θερμοκρασία ψυγείου 4οC

L. monocytogenes: πολύ ανθεκτικό παθογόνο Η L. monocytogenes επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες, όπως ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, χαμηλό pH, υψηλή αλατότητα και χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Εχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες παστερίωσης (72 0C για 15 sec) αν δεν ήταν επαρκής η παστερίωση. Η L. monocytogenes, έχει αποδειχτεί ο πιο ανθεκτικός μικροοργανισμός όταν υποβάλλεται σε ακτινοβολία, συγκρινόμενη με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς τροφίμων

Τα κρούσματα λιστερίωσης συνδέονται με: έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά (ready-to-eat foods), μαλακά τυριά, ωμό γάλα, αλλαντικά, πουλερικά, κρέας ψάρια, λαχανικά και σαλάτες

Από τα ψυγμένα κι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ως μη ασφαλή θεωρούνται: τα μαλακά τυριά (camembert, brie, ricotta) έτοιμα φαγητά (π.χ. ψυγμένα κομματάκια κοτόπουλου όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς) κρύα κρέατα και πατέ έτοιμες σαλάτες ωμά θαλασσινά (π.χ. στρείδια, ωμό ψάρι-sushi, sashimi, καπνιστός σολομός, καπνιστά στρείδια).

Προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της Listeria monocytogenes Πληθυσμιακός στόχος Είδος τροφίμου Υποδείξεις Υγιείς άνθρωποι Όλα τα τρόφιμα Διαχωρισμός μαγειρεμένων και μη μαγειρεμένων Κρέας, ψάρι, πουλερικά Καλό μαγείρεμα Γάλα & γαλακτοκομικά Αποφυγή μη παστεριωμένων προϊόντων, θερμική επεξεργασία στους 70 oC για τουλάχιστο 2 min. Φρούτα & λαχανικά Καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση Πληθυσμοί σε κίνδυνο (ηλικιωμένοι, έγκυες, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό) Υπολείμματα φαγητών Αναθέρμανση στους 70 oC για τουλάχιστο 2 min. Λουκάνικα (και χοτ ντόγκ, τύπου Βιέννης κτλ.) 70 oC για τουλάχιστο 2 min. Κρέατα ωμά, παστά, καπνιστά Να αποφεύγονται εκτός αν είναι καλά ζεσταμένα Πατέ Να αποφεύγεται

Listeria: Κύριο αίτιο ανακλήσεων στη βιομηχανία τροφίμων Εισέρχεται στη βιομηχανία τροφίμων με το χώμα που μεταφέρεται με τα παπούτσια εργατών, με οχήματα, κλπ, ή μέσω μολυσμένων φυτών ή ζωικών κοπράνων Προσδένεται στις επιφάνειες και σχηματίζει ανθεκτικά βιοφίλμ

Εμφάνιση σε τρόφιμα 60% ωμό κοτόπουλο, 16% σε έτοιμα φαγητά, συχνά σε λαχανικά Μικροβιολογικός έλεγχος για Listeria: “Μηδενική ανοχή” (απουσία σε 25g τροφίμου) Εξαίρεση: μη ωριμασμένα (μαλακά) τυριά από παστεριωμένο γάλα όπου το όριο είναι 102 για προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο και για τον χρόνο ζωής τους

Η Listeria είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε: Έγκυες Μικρά παιδιά Ηλικιωμένους άτομα σε ανασοκαταστολή ή ιδιαίτερα ευαίσθητα

Listeria monocytogenes: Χαρακτηριστικά λιστερίωσης: Food Microbiology Listeria monocytogenes: Χαρακτηριστικά λιστερίωσης: Συμπτώματα περιλαμβάνουν σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, (μοιάζουν με συμπτώματα γρίπης) Κάποιες φορές προκαλεί απλή γαστρεντερίτιδα με πυρετό. Χρόνος επώασης μέχρι 5 εβδομάδες (δύσκολο να ανιχνευθεί ως αίτιο μόλυνσης) Πολλά άτομα εκτίθενται αλλά δεν αρρωσταίνουν Πρόληψη: καλή υγιεινή και επαρκής θερμική επεξεργασία

Η Listeria αναπτύσσεται εντός των κυττάρων του εντέρου του ξενιστή: εισβολή μέσω των μεμβρανών των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου, μετάδοση από κύτταρο σε κύτταρο του εντέρου αποφεύγει τα αντιβιοτικά και μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο (προκαλώντας μηνιγγίτιδα) και τον πλακούντα (προκαλώντας αποβολή) Η L.monocytogenes προκαλεί ευρύτερη διέγερση του ανοσοποιητικού Παράγει τοξίνη (listeriolysin)

Εισβολή Listeria μέσω των μεμβρανών των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου

Λοιμώξεις Listeria

Μικροβιολογικά κριτήρια για Listeria monocytogenes (κανονισμός No

Κρούσματα από L.monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα RTE (ΕΕ, 2017)

L. monocytogenes συχνότητα σε τρόφιμα (ΕΕ 2017) Ιχθυηρά (6%) Σαλάτες έτοιμες προς κατανάλωση (4.2%), Κρεάτα έτοιμα προς κατανάλωση (1.8%), μαλακά τυριά (0.9%), Φρούτα και λαχανικά (0.6%) Σκληρά τυριά (0.1%).

Βιβλιογραφία Adams MR and Moss MO (1995) Food Microbiology, The Royal Society of Chemistry, UK Δρ Φραγκίσκος Γαϊτης, «Μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα» Βιολόγος-Μικροβιολόγος, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΤΑΤ Α.Ε., Εμβρυο 2010. Montville Thomas J., Matthews Karl R. Μικροβιολογία Τροφίμων, 2010, Εκδόσεις ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ European Food Safety Authority (EFSA), https://www.efsa.europa.eu/ Centers for Disease Control and Prevention (CDC), www.cdc.gov