Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 7: Shigella

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
Advertisements

ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
Συνοπτικό Πρόγραμμα Προετοιμασίας Ομάδων στο Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ Βασιλική X. Πιτυρίγκα Ιατρός Βιοπαθολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1η: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 7: Mυϊκή ενδυνάμωση κορμού & άνω άκρων Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Φραγκιαδάκης Γ. Α.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 5 Η ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ & ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΙΙ Σαλμονέλλες, Σιγκέλλες, Υερσίνιες Σπύρος Α. Πουρνάρας Καθηγητής.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ: cc καθημερινά.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
Περιορισμός της μικροβιακής αύξησης  Επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:  Περιορισμό της μικροβιακής αύξησης  Θανάτωση των μικροβιακών κυττάρων  Αποστείρωση:
Διφθερίτιδα Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) που παράγει τη διφθεριτική τοξίνη. Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 8: Mυϊκή ενδυνάμωση κοιλιακών και ποδιών Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
Επαγγελματικός Κίνδυνος και διαχείρισή του
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙ, ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ ΙΩΣΕΙΣ & ΑΛΛΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12Η.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
Μηχανισμοί παθογένειας των μικροβίων
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Project Ομάδας (4 άτομα)
Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων
Το κλίμα της Ευρώπης.
Απομόνωση νουκλεικών οξέων
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
Σχέδια Δειγματοληψίας
Νερό Πηγή ζωής.
Νερό Πηγή ζωής.
Δείκτες Ποιότητας Λειτουργίας
Τροφική αλυσίδα: Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής.
ΔΙΑΛΕΞΗ 13 Ετοιμότητα στην περίπτωση Καταστροφών - Βιολογικό παράγοντα - Χημικό παράγοντα - Ραδιενεργό παράγοντα.
Η ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ «ΑΝΩΜΑΛΙΑ»
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Κατηγορίες Έμβιων όντων, Προκαρυωτικοί οργανισμοί-Βακτήρια
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με προβλήματα από το ουροποιητικό
Ο Ομοιοπολικός δεσμός ΧΗΜΕΙΑ Α ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Τοποθέτησα την επιφάνεια του ξύλου σε εξωτερική θερμοκρασία 17οC για μια ώρα και ανά ένα τέταρτο μετρούσα την θερμοκρασία Του.
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εκτροφή κοινού κυπρίνου
Παιγνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Από την επικύρωση στην εφαρμογή
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Στη γειτονιά του ήλιου start Δημιουργία: Παύλος Κώτσης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 7: Shigella Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Επιστημών Τροφίμων Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Shigella S. sonnei, S. dysenteriae, S. flexneri, S. bodii Ραβδόμορφα βακτήρια gram (-) οικ. Enterobacteriacae, παρόμοια με την Escherichia και Salmonella Προκαλεί λοιμώξεις ή τοξικολοιμώξεις

Food Microbiology Shigella Αναστέλλονται με 4% NaCl, όξινο pH (αν και επιβιώνουν σε pH 2-3 για κάποιες ώρες) Ευαίσθητα σε θέρμανση και ακτινοβολία Επιβιώνουν καλύτερα υπό ψύξη/κατάψυξη, παρά σε θερμοκρασία δωματίου

Shigella Πηγές: σε διάφορα τρόφιμα Μόλυνση τροφίμων συνήθως μέσω μολυσμένων χεριών ή νερού μολυσμένου με κόπρανα Συμπτώματα: αιματώδη, βλενώδη κόπρανα (δυσεντερία) με κοιλόπονο και ίσως πυρετό Χρόνος επώασης: 1-3 μέρες, διάρκεια 1-2 εβδομάδες (αυτοπεριοριζόμενη, αν και δεν αποκλείεται χρήση αντιβιοτικών ή και εισαγωγή σε νοσοκομείο σε οξέα περιστατικά) Ανιχνεύονται σε κόπρανα εβδομάδες μετά την πάροδο της ασθένειας Λίγα κύτταρα αρκούν για μόλυνση, δύσκολη η ανίχνευση Πρόληψη: καλή ατομική υγιεινή, χλωρίωση νερού

Σιγκέλλωση Παράγουν τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα (η Shigella dysenteriae παράγει την τοξίνη shiga) Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 500.000 περιστατικά σιγκέλλωσης κάθε χρόνο (3η πιο συχνή αιτία τροφογενούς λοίμωξης)

Παθογόνα Τροφίμων Yersinia enterocolitica Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Επιστημών Τροφίμων Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Yersinia enterocolitica Προαιρετικά αναερόβια ραβδόμορφα βακτήρια της οικογένειας Εnterobacteriaceae

Yersinia enterocolitica Food Microbiology Yersinia enterocolitica Προαιρετικά αναερόβια ραβδία της οικογένειας Εnterobacteriacae Μεταφέρονται μέσω εντόμων στα ζώα, και από εκεί σε ζωικά τρόφιμα Κύριο αίτιο δηλητηρίασης: Ωμά ζωικά προϊόντα Επικολλάται στο επιθήλιο του εντέρου και μπορεί να εισβάλει σε αυτό

Φυσιολογία Αναπτύσσονται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (-1oC ως +40 oC) με optimum στους 29 oC Ασυνήθιστα ψυχρότροφο (ανάπτυξη σε 4C, αντέχει στην κατάψυξη) Ευρύ pH ανάπτυξης (4-10), οξυάντοχο (παραγωγή αμμωνίας και αλκαλικών ουσιών από την υδρόλυση της ουρίας) Καταστρέφεται με παστερίωση (72 C x 18 sec) ακτινοβόληση, και με νιτρώδη άλατα Αντέχει 5% NaC Είναι κινητά σε θερμοκρασία <30 oC και μη κινητά στους 37 oC

Εμφάνιση της Yersinia enterocolitica σε τρόφιμα Food Microbiology Εμφάνιση της Yersinia enterocolitica σε τρόφιμα Χαρακτηριστικά ασθένειας: αυτοπεριοριζόμενη διάρροια (γαστρεντερίτιδα), πυρετός, κοιλόπονος, κυρίως σε μικρά παιδιά. Μολυσματική δόση: >10000 cfu/gr Αν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος (βακτηραιμία) η θνησιμότητα είναι 30-60% Ϊσως προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένεις (αρθρίτιδα, υπο/υπερθυρεοειδισμό)

Επιδημιολογία Στην ΕΕ 6823 περιστατικά γερσινίωσης το 2017 (3ο παθογόνο σε συχνότητα) Το CDC των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο η  Y. enterocolitica προκαλεί σχεδόν 117.000 λοιμώξεις , 640 εισαγωγές σε νοσοκομεία, και 35 θανάτους στις ΗΠΑ.

Παθογόνα Τροφίμων Vibrio parahaemolyticus Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Επιστημών Τροφίμων Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Vibrio parahaemolyticus Το V. parahaemolyticus είναι ένα gram-αρνητικό, δυνητικά αναερόβιο βακτήριο, υπεύθυνο για την πρόκληση γαστρεντερίτιδας που σχετίζεται, με κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων ιχθυηρών, οστρακοειδών και άλλων επιμολυσμένων τροφίμων.

Vibrio (V. parahaemolyticus, V. cholerae) Food Microbiology Vibrio (V. parahaemolyticus, V. cholerae) Μέρος της μικροχλωρίδας υδάτων Βρίσκεται στο 50% των αλιευμάτων Υψηλοί πληθυσμοί το καλοκαίρι (ευαίσθητο στο κρύο) Θανάτωση με θέρμανση στους 60C για λίγα λεπτά Ευαίσθητα σε ακτινοβολία, υδροστατικές πιέσεις, καρυκεύματα και συντηρητικά

V. parahaemolyticus Ιδανική θερμοκρασία 37oC (εύρος 5-43 oC) Ιδανικό pH ελαφρά αλκαλικό (7,5-8,5) Το V. parahaemolyticus μπορεί να αναπτύσσεται σε συγκεντρώσεις άλατος της τάξεως 1-8%, και η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρείται στο φάσμα συγκεντρώσεων της τάξεως 2-4%. Δεν αναπτύσσεται σε υποστρώματα που δεν περιέχουν αλάτι και δεν επιβιώνει στο απεσταγμένο νερό.

V. parahaemolyticus: προκαλεί γαστρεντερίτιδα Συμπτώματα: διάρροια, κοιλιακές κράμπες, εμετός, πυρετός (υποχωρούν σε 3-5 μέρες) Χρόνος επώασης : ~ 24 ώρες; >105 cfu/gr απαιτούνται για ασθένεια Πρόληψη: Ψύξη και καλό μαγείρεμα αλιευμάτων, χλωρίωση νερού.

V. cholerae προκαλεί χολέρα, (κίνδυνος επιδημίας) μέσω της τοξίνης της χολέρας (CT) Συμπτώματα: εκρηκτική υδατώδη διάρροια με βλέννα και εμφάνιση «κόκκων ρυζιού» στα κόπρανα, κοιλιακός πόνος, εμετός Χρόνος επώασης: αρκετές ώρες έως ημέρες (ανάλογα με τον αρχικό πληθυσμό)