B R A I N Διαφορές μεταξύ αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση. Παράγοντες που την επηρεάζουν Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.
Advertisements

1 Η Σημερινή Κατάσταση της Κυπριακής Οικογένειας Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης, Intercollege.
 Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ  Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ (ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Aντώνιος Γ. Περδικάρης Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ04) Ιονίων Νήσων.
 Μια μεγάλη ομάδα ασθενών με εγκεφαλικό είναι και οι ασθενείς με βλάβη του δεξιού ημισφαιρίου.  Ήπια προβλήματα:  Προβλήματα κατονομασίας  Κατανόηση.
ΜΑΘΗΜΑ 3ο. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δείκτες Επιτυχίας – Δείκτες Επάρκειας.
+ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ.
Μεταρρύθμιση Φορολογίας Εισοδήματος. Νέες Κλίμακες Φορολογίας Εισοδήματος Το εισόδημα από μισθούς ( συντάξεις ) και επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται.
Στρατηγικές επιβίωσης αποχωρισμένων αιτούντων άσυλο παιδιών στα κέντρα υποδοχής των νομών Λέσβου και Ιωαννίνων Χρύσα Γιαννοπούλου Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών.
1 FDL Group 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής. 2 Τι είναι logistics ; Παγκόσμιος κύκλος εργασιών εταιρειών Logistics 2013 Ελληνικός Κ.Ε. εταιρειών Logistics.
ΜΑΘΗΜΑ 5ο. Διερεύνηση συμπτωμάτων και συνδρόμων  Τα ΑΕΕ προκαλούν αφασίες.  Τα σύνδρομα χαρακτηρίζουν τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των αφασικών ασθενών.
ΜΙΑ ΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ Νίκος Τερψιάδης, Μαθηματικός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / 2015 Ομάδα ανάπτυξης ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Μεθοδολογία επιμόρφωσης δραστηριότητα ενότητας 8 επιμόρφωσης επιμορφωτών β' επιπέδου στις Τ.Π.Ε Κωνσταντίνα Ματσούκα Φιλόλογος.
1 ΝΕΟΠΛΑΣΙEΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ογκολογική Νοσηλευτική ΑΤΕΙ Πάτρας 2009.
58 Ζητήματα Συγκριτικών Μελετητών της Εκπαίδευσης Η πορεία ανάπτυξης της Συγκριτικής Παιδαγωγικής κατέδειξε την απουσία συναίνεσης των Συγκριτικών Μελετητών.
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία / εκμάθηση και πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ-ΧΟΛΗΦΟΡΑ
ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
Αίσθηση και Αντίληψη ,./ Δαφνη Ρουμανη.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΥΛΙΑΔΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΜΒΑ
Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια κ.Μαυροματάκη
Η καθιέρωση του σοσιαλισμού πριν το 1914
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
Ο εγκεφαλικός φλοιός εγκεφαλικά ημισφαίρια: φλοιός (φαιά ουσία) και λευκή ουσία input/output με την αντίθετη πλευρά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του μεσολοβίου.
ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Δρ. Παπανικολάου Δημήτρης
Δομημένος Προγραμματισμός
Το σοσιαλιστικό σύστημα
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία
Η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό ξένη κυριαρχία ( )
Ισορροπημένα Δένδρα Μπορούμε να επιτύχουμε χρόνο εκτέλεσης
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) & Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) Τρύφων Μαυροπαλιάς.
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού Διάλεξη 4η (2016 – 17) Εξυπηρέτηση Πελατών Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 5η (2017 – 18) H Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Η Περίοδος της Κρίσης Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΙΗΣΗ VS ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ.
Sherlock Holmes, και διαχρονική αξία
Διαχειριση εργων: εισαγωγη
Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
«Επιλογή Ανθρώπινου Δυναμικού στη Δημόσια Υπηρεσία: η Κυπριακή Εμπειρία» Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επαναληπτική Διάλεξη (2017 – 18).
ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Καθοδικός σωλήνας (σωλήνας Brown)
Απάτες στα Τρόφιμα και Ασφάλεια Τροφίμων Γιώργος Σάββα, Υγειονομικός Λειτουργός Υγειονομικές Υπηρεσίες, Ιατρικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας,
Βιολογικές Βάσεις της Συμπεριφοράς και της Νόησης
ΝΈΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΙΑΝ14) VS. ΕΓΚΡΙΘΕΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΥΓ13)
Τι είναι ψυχιατρική; Eίναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη διερεύνηση των αιτιών, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή και την αποκατάσταση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών που βιώνουν Απώλεια, Θρήνο και Θάνατο
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Λειτουργικά Συστήματα
Παράδοση βασισμένη στο 1ο -2ο κεφάλαιο του βιβλίου «Η πειραματική μέθοδος στην επιστημονική έρευνα»,του Christensen (2001) ελληνική έκδοση 2007, Παπαζήσης.
ΟΜΟΙΟΠΤΩΤΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Βήματα δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή»,
Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Γνώση
Ζορμπάς – Καζαντζάκης Συναίσθημα – Λογική
Βιωματική άσκηση λήψης απόφασης: 6 καπέλα σκέψης
ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΛΩΣΣΩΝ
PAUL C. HIEMENZ, TIMOTHY P. LODGE ΧΗΜΕΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ, ΠΕΚ 2014
Μεταγράφημα παρουσίασης:

B R A I N Διαφορές μεταξύ αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου Ιστορία και Μεθοδολογία της Νευροεπιστήμης Χιωτίδου Δέσποινα

Ημισφαιρική Ασυμμετρία Τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια διαφοροποιούνται ως προς τις λειτουργίες που πραγματοποιούν Αριστερό Δεξί Οι μη-λεκτικές, οπτικοχωρικές διεργασίες και οι κινητικές δραστηριότητες της αριστερής πλευράς του σώματος ελέγχονται από το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο Η γλωσσική λειτουργία, οι αναλυτικές διεργασίες και οι κινητικές δραστηριότητες της δεξιάς πλευράς του σώματος ελέγχονται από το αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο

Αριστερό Ημισφαίριο Δεξί Ημισφαιρίο Κυρίαρχο στην παραγωγή λόγου 1 Κυρίαρχο στην παραγωγή λόγου Αριστερό Ημισφαίριο 2 Αντίληψη φωνητικής πληροφορίας 3 Χρήση συντακτικής πληροφορίας 4 Όψεις νοηματικής ανάλυσης 5 Λογική και μαθηματικά Πιο συγκεκριμένα... 1 Κατανόηση μεταφορικών εννοιών της γλώσσας Χρήση τονισμού και προσωδίας για να δοθεί συναισθηματική χροιά στη φωνή 2 Δεξί Ημισφαιρίο 3 Ικανότερο στο να διακρίνει και να αποδίδει ιδιότητες οπτικών ερεθισμάτων που αφορούν δομές, να εντοπίζει ερεθίσματα σε συντεταγμένο χώρο και να αναγνωρίζει οπτικά ερεθίσματα που έχουν υποστεί αισθητή αλλοίωση 4 Φαντασία και καλλιτεχνική έκφραση

* Σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=82tlVcq6E7A Δεδομένα Roger Sperry (1968-1974) Holmes & Reichardt (1916-1918) Marc Dax (1836) Μελέτη ασθενών που είχαν υποστεί χειρουργίκή διατομή μεσολοβίου με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ημισφαιρίων Ανακάλυψαν ότι βλάβες στο δεξί ημισφαίριο παρουσιάζουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο 40 ασθενείς που έχασαν την ικανότητα ομιλίας μετά από βλάβη στο αριστερό ημισφαίριο Σύνδεση αριστερού ημισφαιρίου με τη λειτουργία της γλώσσας. Διατύπωση απόψεων για διαφοροποιημένη λειτουργία δύο ημισφαιρίων Μετά την επέμβαση αυτή το κάθε ημισφαίριο λειτουργούσε ως ένας ανεξάρτητος εγκέφαλος. Κάποιες όμως λειτουργίες επιτελούνταν καλύτερα στο ένα εκ των δύο ημισφαιρίων* Δυνατότητα δεξιού ημισφαιρίου να οργανώνει τις πληροφορίες σε σύνολα Paul Broca Karl Wernicke (1861-1873) Wigan (1844) Nebes (1971)

Πλευρίωση λειτουργιών Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες γνωστικές λειτουργίες είναι πλευριωμένες, δηλαδή αντιπροσωπεύονται διαφοροποιημένα στα δύο ημισφαίρια, με το ένα ημισφαίριο να εμπλέκεται περισσότερο σε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες Η έκταση στην οποία κυριαρχεί το κάθε ημισφαίριο, εξαρτάται από τη σύνθετη αλληλεπίδραση του ερεθίσματος και διάφορων άλλων μεταβλητών όπως το φύλο ή η προτίμηση του χεριού (δεξιόχειρας, αριστερόχειρας) Συνήθως και τα δύο ημισφαίρια εμπλέκονται σε όλες τις διεργασίες, όμως, το κάθε ημισφαίριο είναι εξειδικευμένο για συγκεκριμένες λειτουργίες και αυτό εξηγεί το γιατί όταν ένα ημισφαίριο καταστρέφεται, το άτομο δεν μπορεί να εκτελέσει επαρκώς δοκιμασίες που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες λειτουργίες (π.χ αφασία, απραξία-βλάβη στο αριστερό ημισφαίριο, απώλεια οπτικοχωρικών λειτουργιών- βλάβη στο δεξί) Πλευρίωση λειτουργιών: σχετική και όχι απόλυτη. Πχ αν το αριστερό ημισφαίριο είναι εξειδικευμένο για τη φωνολογία, την παραγωγή, σύνταξη και σημασία λόγου, το δεξί δημιουργεί τον τονισμό και το συναίσθημα στη φωνή. Η διημισφαιρική συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γνωστικής δημιουργίας. Αν μια διεργασία ξεκινά από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η πληροφορία αυτή περνάει και από άλλα τμήματα του εγκεφάλου αλλά και από το ένα ημισφαίριο στο άλλο πριν την έξοδό της. Ένα πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει στο δεξί ημισφαίριο στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πρόβλημα στη διημισφαιρική μεταφορά στο αριστερό.

Συμπέρασμα Αν και τόσο οι κλινικές μελέτες ασθενών με διαχωρισμένο εγκέφαλο και με εστιακές βλάβες όσο και πιο σύγχρονες μη επεμβατικές νευροαπεικονιστικές τεχνικές έχουν δείξει ότι τα δύο ημισφαίρια επεξεργάζονται διαφορετικά τις πληροφορίες, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη αλληλοεπικάλυψη στη μεταξύ τους λειτουργία από ο,τι αρχικά είχε θεωρηθεί.

Εγκεφαλική Ασυμμετρία και Εκπαίδευση Right Brain VS Left Brain Φίλιππος Βλάχος, Γεωργία Ανδρέου Εγκεφαλική Ασυμμετρία και Εκπαίδευση file:///C:/Users/mousa/Downloads/254-872-1-PB.pdf Πηγές Right Brain VS Left Brain https://www.youtube.com/watch?v=82tlVcq6E7A

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!!