Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς, που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή Θρησκευτική Νηστεία Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή

Θρησκευτική Νηστεία Η Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή είναι η μοναδική με τακτική εναλλαγή από παμφάγα σε δίαιτα χορτοφαγικού τύπου Η Χριστιανική Νηστεία: Απαγορεύει την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και παράγωγα του, το ψάρι*, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά Επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα λαδερά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Επιτρέπει την κατανάλωση θαλασσινών και σαλιγκαριών *Κατά την διάρκεια της νηστείας μπορεί να καταναλωθεί, συγκεκριμένες όμως μέρες

Θρεπτικά Συστατικά που Συνθέτουν τη Νηστεία: Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα από το ελαιόλαδο και τις ελιές και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύουν συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία. Ταυτόχρονα είναι αρκετά πλούσια σε συνολικά λιπαρά, σε υδατάνθρακες (άμυλο) και πουρίνες (ουσίες που ανεβάζουν το ουρικό).

Τα Οφέλη της Νηστείας Στην διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά λόγω της απαγόρευσης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου Ένα βασικό διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών (μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18γρ/ημέρα με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γρ/ημέρα) που λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42γρ/ημέρα. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών θωρακίζει τον οργανισμό με καροτονοειδή (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσετίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση και τονώνουν ανοσοποιητικού συστήματος

Τα Οφέλη της Νηστείας Προσοχή! Αν δοθεί έμφαση στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων ελαιολάδου και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής, τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ακολουθήσουν τη νηστεία, έχοντας ακόμα και καλύτερη ρύθμιση. Προσοχή! Άτομα που έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά κατά την περίοδο της νηστείας και πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, και να αποφεύγουν και τα θαλασσινά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ Συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης Ελαττώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης Μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος Ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται αρνητικά με τα καρδιαγγειακά και την κατάθλιψης Προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Χαρίζει ευεξία και μακροζωία (λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών)

Θρησκευτική Νηστεία & Διατροφικές Ελλείψεις Αναμφίβολα, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και την γνώμη του ειδικού χεριάζετε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα Είναι σημαντικό λοιπόν, κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.

Πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών τροφών. Δεν είναι επαρκείς «ποιοτικά», γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην σωστή αναλογία για τον οργανισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που προσλαμβάνονται. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι τα θαλασσινά.

Συνδυασμοί Τροφών με Συμπληρωματικές Πρωτεΐνες Συμπληρωματικές Πρωτεΐνες: Όσπρια + Δημητριακά, Ξηροί καρποί και Σπόροι Όσπρια + Δημητριακά Λαχανικά+ Όσπρια, Δημητριακά, Ξηροί καρποί και Σπόροι Ξηροί καρποί και Σπόροι + Όσπρια Φακές + ρύζι Σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι Όσπρια + ψωμί, Σαλάτα από φακές + πλιγούρι

Ασβέστιο, Βιταμίνη D & Σίδηρος Ασβέστιο και Βιταμίνη D: Την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Τα παιδιά και οι έφηβοι, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τις οδηγίες διαιτολόγου. Καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D είναι: το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, σύκα), το γάλα σόγιας/ρυζιού, τα εμπλουτισμένα προϊόντα. Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη. Σίδηρος: Ο μη αιμικός σίδηρος (τρόφιμα φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται το ίδιο με τον αιμικό σίδηρο (τρόφιμα ζωικής προέλευσης). Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, συνοδεύστε το γεύμα με ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C ή σε μηλικό οξύ. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι: το αλεύρι ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Βιταμίνη Β12, Σελήνιο & Ψευδάργυρος Βιταμίνη Β12:Μια σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κατά κυρίως στα ζωικά τρόφιμα. Η μειωμένη πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι: καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού, εμπλουτισμένα προϊόντα Σελήνιο: Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), δημητριακά, θαλασσινά Ψευδάργυρος: Θαλασσινά, δημητριακά, ξηροί καρποί

Θρησκευτική Νηστεία & Μεσογειακή Διατροφή Η Ορθόδοξη Θρησκευτική Νηστεία είναι σημαντικό συστατικό της Παραδοσιακής Διατροφής της Κρήτης και θα πρέπει να τονιστεί στα προγράμματα διατροφής που προωθούν το πρότυπο τη Μεσογειακό Διατροφής

Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν σαφή ένδειξη για τα οφέλη για την υγεία του μέσω της βέλτιστης ομοιοστασίας λιπιδίων και γλυκόζης ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Δεδομένων των περιορισμών των διαθέσιμων στοιχείων, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με τις επιδράσεις της Ορθόδοξης Νηστείας στην ανθρώπινη υγεία.

Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η περιοδική χορτοφαγία που συνιστά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συμβάλλει στην ευνοϊκή κατατομή διαφόρων βιολογικών δεικτών υγείας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προσήλωση στις ορθόδοξες χριστιανικές διατροφικές οδηγίες δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση του Fe και δεν συνδέεται με σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό ανεπάρκειας Fe. Κατά την περίοδο της Ορθόδοξης νηστείας οι μεταβολές στους δείκτες Fe ήταν πιο επωφελείς από τα άτομα που ακολουθούσαν την νηστεία παρά από τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Μελέτες για τα Οφέλη της Ορθόδοξης Νηστείας ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η προσκόλληση στις ελληνορθόδοξες περιόδους νηστείας συμβάλλει στη μείωση του προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης μιας μη σημαντικής μείωσης της HDL χοληστερόλης και της πιθανής επίδρασης στην παχυσαρκία.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας