ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ Ελευθέριος Αλυσσανδράκης Επίκουρος Καθηγητής,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γεώργιος Βενιέρης Σάνδρα Κοέν.
Advertisements

1.Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών 2. Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 3. Θετικών Επιστημών - Βιοεπιστημών – Πληροφορικής - Τεχνολογίας 4. Οικονομικών.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ Εισήγηση 1 η Δρ. Δημήτριος Π. Πετρόπουλος Οικονομολόγος.
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2 ο ΜΑΘΗΜΑ. Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η αγροτική παραγωγή είναι μια πολύχρονη και επίπονη.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
3ο εργαστήριο: Πολλαπλασιασμός της Ελιάς
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί πάνω από 30 αποστολές στον Άρη Η 1η ομάδα: Η 1η ομάδα: Γιάννης Γιάννης Βασίλης Βασίλης.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Ο όρος marketing είναι πολύ ευρύς και περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται κατά τη διακίνηση των.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
Μανώλης Χαιρετάκης, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αποβλΗτων Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΤΗΝΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Διοίκηση προμηθειών και διαχείριση Υλικών 10 Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Χειμερινό.
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Τι είναι η μάζα ενός σώματος; Μάζα είναι το ποσό της ύλης που περιέχει ένα σώμα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
« Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων αποφοίτων ΤΕΙ / ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα » Περιφερειακή.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων οστρακοειδών και ανάλυση βασικών παραμέτρων/κινδύνων Υπεύθυνος καθηγητής:
Διοίκηση Λειτουργιών και Παραγωγής Ενότητα 1: Εισαγωγή στα Συστήματα Παραγωγής Διδάσκων: Βασιλική Καζαντζή Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΟΥΤΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ.
Δήμοι Μηδενικών Αποβλήτων Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016 ¨Η εναλλακτική οπτική στην αντιμετώπιση των αποβλήτων¨ Μαρία Τσάκωνα, Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
Στην άσκηση αυτή μετρούμε την πυκνότητα ρ του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας κύλινδρος. Η μέτρηση της πυκνότητας ρ θα γίνει με τη βοήθεια της.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑΝΘΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.
ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Διοικητική Λογιστική Ενότητα # 1: Εισαγωγή στη λογιστική κόστους
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Τεχνικές Πωλήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3η- Μέρος Β
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ Ζωική Ποικιλότητα.
η περινομή (marketing) στην λειτουργία της αγοράς ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μαρτίνη
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΓΕΔΣΑΠ)
Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…
Μερικές δυνάμεις στη φύση
Διαφορές μάζας - βάρους
Οι Πλανήτες Εργασία: Πλανήτες
Ήλιος Απόσταση από τη Γη : 1A.U. Ακτίνα : 6,966x10E8 m
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Αν δεν υπήρχε το Tουριστικό Marketing πως θα γνωρίζαμε για…
Νοσηλευτική Φροντίδα Ασθενών με Εγκαύματα
Συνέδριο της ΕΛΕΣΥΠ: Η επιχειρηματικότητα ως Επαγγελματική Επιλογή & η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2014 Παραστατίδης Κων/νος, Εκπαιδευτικός.
Η έννοια Άνωση.
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.
ΒΕΝΖΙΝΗ Για την παραγωγή έργου (κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες (ΗC).
Από το ΔΟΣ σε Πίνακες Δρ. Νίκος Καρούσος
ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 17/9/2018
Α Ο Δ Ε ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Διατήρηση της Ενέργειας
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Η ΜΑΖΑ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ Η «ΗΛΙΚΙΑ» ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
Marketing για εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Φάσεις ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
ΓΥΝΑΙΚΑ- ΠΑΙΔΙ.
Ισορροπία Στερεών Σωμάτων
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ Ελευθέριος Αλυσσανδράκης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Κρήτης

1. Η ΜΕΛΙΣΣΑ

Οι μέλισσες ανά τον κόσμο (1) Γένος Apis σε 3 ομάδες (υπογένη;) Μέλισσες νάνους (dwarf honey bees, Micrapis) Γιγάντιες μέλισσες (giant honey bees, Megapis) Μέλισσες που φτιάχνουν φωλιές σε κοιλότητες (cavity-nesting honey bees, Apis Apis mellifera Apis cerana Apis dorsata Apis florea Apis koschevnikovi Apis nigrocincta Apis andreniformis

Οι μέλισσες ανά τον κόσμο (2)

Φυλές μελισσών στην Ελλάδα

Βιολογικός κύκλος της μέλισσας (1) Σύνολο (ημέρες) Διάρκεια ζωής Βασίλισσα 16 (15-17) 2-5 χρ. Εργάτρια 21 (19-22) 15-38 ημ. (άνοιξη) 140-320 ημ. (χειμώνας) Κηφήνας 24 (24-25) 4-8 εβδ.

Βιολογικός κύκλος της μέλισσας (2)

Κοινωνία των μελισσών (1)

Κοινωνία των μελισσών (2)

Η φωλιά της μέλισσας

Η διατροφή της μέλισσας Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λιπίδια Λιπαρά οξέα Στερόλες Βιταμίνες Ανόργανα άλατα Νερό

Η μορφολογία της μέλισσας κεφαλή θώρακας κοιλία Α

Η ανατομία της μέλισσας

Δραστηριότητες των μελισσών

Επικοινωνία των μελισσών ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ

Εχθροί και ασθένειες των μελισσών

Μελισσοκομικά προϊόντα (1)

Μελισσοκομικά προϊόντα (2)

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα (1) 1.500.000 κυψέλες 15.000-17.000 τόνοι μελιού 23.000 μελισσοκόμοι, 5.000 επαγγελματίες (>150 κυψέλες) 2/3 μελιού μελιτώματος (πεύκο 55-60%, έλατο 5-10%), 1/3 μελιού ανθέων (10% θυμάρι, 10% πορτοκαλιά) Κέρδος: 35 €/κυψ, 86% από το μέλι Τιμή: 7-16 (έως 24!) €/Kg (απευθείας, λαϊκές, πάγκους) Χονδρική τιμή 3-4 €/Kg  τιμή καταναλωτή 10-13 € /Kg

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα (2) Βασιλικός πολτός 500 g/κυψ 25-40 €/10g (17-20 χον.) Γύρη 8-10 Kg/κυψ 30 €/Kg (18-20 χον.) Πρόπολη 300 g/κυψ 50 €/Κg (χον.) Κερί 100 g/πλαίσιο 8 €/Kg

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα (3) Τα δυνατά σημεία Τα αδύνατα σημεία Πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, τεράστια βιοποικιλότητα Υψηλή ποιότητα προϊόντων, παγκόσμια αναγνωρισιμότητα Υψηλού επιπέδου εξειδικευμένοι επιστήμονες Υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των μελισσοκόμων Μεγάλες προοπτικές στην αγορά Μεγάλο ενδιαφέρον για ενασχόληση με τη μελισσοκομία Διακίνηση φθηνών αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων - ελληνοποιήσεις Ελλείψεις υποδομών και Marketing Έλλειψη κουλτούρας συλλογικών επιχειρηματικών συμμαχιών Ανεπαρκής πολιτική προώθησης του μελιού στη διεθνή αγορά Υψηλό κόστος παραγωγής

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα (4) Δυσκολίες στην άσκηση της μελισσοκομίας Αυξανόμενο κόστος (καύσιμα, ζάχαρη κλπ) Συρρίκνωση τιμών – μείωση ζήτησης Μείωση μελισσοβοσκών - Κλιματικές αλλαγές Δηλητηριάσεις – παράσιτα Υβριδισμός γενετικού υλικού Κακή διατροφή των μελισσών Έλλειψη γνώσης - ενημέρωσης

2. Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ

Βιολογία του μεταξοσκώληκα (1) Bombyx mori Lepidoptera: Bombycidae Στάδιο Δραστηριότητα Διάρκεια (μέρες) Αυγό Επώαση 10-12 Προνύμφη Κυρίως εκτροφή 26-30 Πλέξιμο 3-4 Νύμφη Μεταμόρφωση 10-14 Ενήλικο Σύζευξη-ωοτοκία 3-5

Βιολογία του μεταξοσκώληκα (2)

Εκτροφή του μεταξοσκώληκα (1) Επώαση των αυγών 10-12 μέρες Θερμοκρασία: 15-20 οC για 3 μέρες, 25 οC μετά Υγρασία: 75-80% Φωτισμός: 18-6 ώρες φως-σκοτάδι, μετά το 50% της ανάπτυξης των εμβρύων συνεχές σκοτάδι Τρεις εκτροφές το χρόνο Άνοιξη Αρχές καλοκαιριού Φθινόπωρο (νωρίς)

Εκτροφή του μεταξοσκώληκα (2) Συνθήκες εκτροφής Θερμοκρασία: 25 οC σε τρεις πρώτες ηλικίες, 23-25 οC μετά Υγρασία: 80% σε τρεις πρώτες ηλικίες75% μετά Αερισμός: επάρκεια σε οξυγόνο, ειδικά στις δύο τελευταίες ηλικίες Φωτισμός: μέτρια ένταση φωτισμού, 15-16 ώρες φως και 8-9 σκοτάδι, στην πράξη ο φυσικός φωτισμός της ημέρας Μουρεόφυλλα (για 20.000 αυγά) 1η ηλικία: 2 Κg 2η ηλικία: 8 Κg 3η ηλικία: 20 Κg 4η ηλικία: 80 Κg 5η ηλικία: 390 Κg ΣΥΝΟΛΟ: 500 Κg

Εκτροφή του μεταξοσκώληκα (3) Αλλαγή στρωμνών: Στην αρχή κάθε ηλικίας Αραίωμα των μεταξοσκωλήκων Συγχρονισμός εκτροφής Κλάδωμα Ξεκλάδωμα (τρυγητός) Απόπνιξη κουκουλιών: 15 μέρες μετά το κλάδωμα θανάτωση των νυμφών Υγρή απόπνιξη με ατμό (Τ= 80-90 οC, 30’) Ξηρή απόπνιξη με θερμό – ξηρό αέρα Απόπνιξη με ηλιακή ακτινοβολία (όχι)

Αναπίνηση κουκουλιών

Παγκόσμια παραγωγή μεταξιού Κύριες παραγωγές χώρες (2013) Κίνα: 125.000 τόνοι Ινδία: 20.400 τόνοι Βιετνάμ: 7.400 τόνοι Ρουμανία: 2.100 τόνοι … Ελλάδα: 5 τόνοι Η Ε.Ε. εισάγει 5.000 τόνους ετησίως…

Η σηροτροφία στην Ελλάδα Ανοδική τάση τελευταία λόγω Κοινοτικών Ενισχύσεων (Σέρρες, Καβάλα, Βοιωτία, Εύβοια) Πρόβλημα η φθηνή πρώτη ύλη από την Κίνα, στόχος η βελτίωση της ποιότητας Καν. ΕΟΚ 845/1972 ενσωματώθηκε στον Καν. Ε.Κ. 1234/2007 σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Δίνει 133,26€ / κουτί 20.000 αυγών με την προϋπόθεση παραγωγής 20 Kg χλωρά κουκούλια / κουτί. Διαθέτουμε γενετικό υλικό και κλίμα για καλές παραγωγές και υψηλή ποιότητα

Οικονομικά στοιχεία Σηροτροφίας Ένα κουτί μεταξόσπορος Ζυγίζει 15 g Περιέχει 20.000 αυγά Χρειάζεται 500 kg μουρεόφυλλα Δίνει 40-60 κιλά χλωρά κουκούλια Παράγει 3-4 κιλά μετάξι Ένα στρέμμα μουριές Έχει 250 δέντρα Παράγει 2-3 τόνους φύλλα Ένα στρέμμα μουριές παράγει περίπου 200 Κg χλωρά κουκούλια, με αξία 2.000€

3. ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΞΟΓΟΝΑ ΕΝΤΟΜΑ Bombyx mori 3. ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΞΟΓΟΝΑ ΕΝΤΟΜΑ Philosamia ricini Antheraea yamamai Bombyx mandarina

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!