DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS 2010 VS 2015
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ 2010 Περιορισμό στην κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων που περιέχονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Τα επεξεργασμένα δημητριακά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο. 2015 Περιορισμός των θερμίδων που προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα. Ακολουθήστε ένα πρότυπο διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο, με αποφυγή τροφίμων και αναψυκτικών που είναι πλούσια σε αυτά τα στοιχεία. Κατανάλωση λιγότερο από το 10% των ολικών θερμίδων ανά ημέρα από πρόσθετα σάκχαρα
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 2010 Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως τουλάχιστον στο 50% της συνολικής κατανάλωσης δημητριακών Αντικατάσταση επεξεργασμένων δημητριακών με δημητριακά ολικής αλέσεως. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν 6,3 ισοδύναμα επεξεργασμένα δημητριακά ανά ημέρα. 2015 Δεν αναφέρεται πλέον στις βασικές συστάσεις. Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% της συνολικής κατανάλωσης δημητριακών Πηγές επεξεργασμένων δημητριακών Δημητριακά πρωινού Ψωμί Ρύζι αρτοσκευάσματα Γλυκίσματα (μπισκότα, κέικ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ 2010 Η σύσταση προτείνει να περιοριστεί η κατανάλωση διαιτητικής χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg ανά μέρα. 2015 Η σύσταση για τον περιορισμό της χοληστερόλης έχει αναιρεθεί, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον σημαντικό να εξετάζουμε την χοληστερόλη κατά την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνήθειών.
ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ 2010 2015 Καμία Αλλαγή Κατανάλωση λιγότερο από το 10% των ολικών θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αντικατάσταση των κορεσμένων με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. 2015 Καμία Αλλαγή
TRANS 2010 2015 Καμία Αλλαγή Ελάχιστη κατανάλωση των trans λιπαρών Περιορισμός των τροφίμων που περιέχουν στερεά λίπη και μερικώς υδρογονωμένα λίπη 2015 Καμία Αλλαγή
ΣΤΕΡΕΑ ΛΙΠΗ 2010 Μείωση στην πρόσληψη των θερμίδων από στερεά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα. Χρήση ελαίων για αντικατάσταση των στερεών λιπών, όπου είναι δυνατόν. Το λάδι καρύδας, φοινικέλαιο και το πυρηνέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και μερικώς υδρογονωμένα έλαια και περιέχουν τρανς λιπαρά. Για διατροφικούς σκοπούς, θα έπρεπε να θεωρηθούν στερεά λίπη. 2015 Δεν αναφέρεται πλέον στις βασικές συστάσεις. Τα έλαια θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα στερεά λίπη αντί να προστίθενται στη διατροφή.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 2010 Τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία αποτελούν φυσική πηγή φυτικών ινών. 2015 Δεν αναφέρεται στις βασικές συστάσεις. Επιλέξτε ένα διατροφικό πρότυπο το οποίο παρέχει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών καθώς αναγνωρίζεται ως ένα θρεπτικό συστατικό μεγάλης σπουδαιότητας. Πηγές φυτικών ινών Φασόλια Μπιζέλια Φρούτα Λαχανικά Δημητριακά ολικής άλεσης
ΠΡΩΤΕΙΝΗ 2010 2015 Πηγές πρωτεϊνών Αντικατάσταση πρωτεϊνούχων τροφών με επιλογές που περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη, θερμίδες και / ή είναι πηγές λίπους. 2015 Η σύσταση προτείνει μια υγιεινή διατροφή που θα συμπεριλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από πρωτεϊνούχες τροφές. Πηγές πρωτεϊνών Ζωικές πρωτείνες (θαλασσινά, άπαχο κρέας, αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά) Φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια όπως: φασόλια, μπιζέλια, ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας)
ΝΑΤΡΙΟ 2010 Μείωση στην ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2,300mg. Περαιτέρω μείωση της πρόσληψης 1.500 mg ανά ημέρα για: •Αφροαμερικάνους •Ενήλικες 51+ •Τα άτομα με υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια Νεφρική Νόσο 2015 1.500 mg ανά ημέρα όριο για ενήλικες με προ-υπέρταση. Δεν υπάρχει πλέον μια σύσταση για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ή τους Αφροαμερικάνους ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια Νεφρική Νόσο.
ΚΑΦΕΙΝΗ 2015 Μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να ενσωματωθεί σε υγιείς διατροφικές συνήθειες. Τρία έως πέντε φλιτζάνια ανά ημέρα 400 mg ανά ημέρα της καφεΐνης Ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να περιέχουν θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα. Αποφύγετε την καφεΐνη: • με κατανάλωση αλκοόλ. • εγκυμοσύνη, προσπάθεια για εγκυμοσύνη, θηλασμός. 2010 Δεν υπάρχει κάποια σύσταση
ΑΛΚΟΟΛ 2010 Αν το αλκοόλ καταναλώνεται, θα πρέπει να είναι με μέτρο. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μέχρι ένα ποτό / ημέρα ΆΝΔΡΕΣ: 2 ποτά / ημέρα Κατανάλωση μόνο από τους ενήλικες βάση της νόμιμης ηλικίας κατανάλωσης. 2015 Καμία αλλαγή
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.eatright.org/ http://health.gov/dietaryguidelines