Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration

2 MyPyramid: Το Ανανεωμένο Πρόσωπο της Πυραμίδας Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα αποτελέσματα εργαστηριακών και στατιστικών ερευνών, την χαρακτηριστική ανθυγιεινή διατροφή της πλειοψηφίας των Αμερικανών και έχοντας ως στόχο την μείωση / πρόληψη των χρόνιων ασθενειών αλλά και την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, το United States Department of Agriculture (USDA) και το Department of Health and Human Services (DHHS) των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με την ειδικά εκπαιδευμένη επιτροπή (Dietary Guidelines Advisory Committee), δούλεψαν για την ανανέωση των “Dietary Guidelines for Americans”. Οι οδηγίες αυτές αποτελούν και την βάση της τακτικής που ακολουθείται από την πολιτεία όσον αφορά την διατροφή (Federal nutrition policy). Συνεπώς, για να μπορεί να συμβάν δίζει άλλα και να αντιπροσωπεύει τα καινούργια αυτά δεδομένα, άλλαξε πρόσωπο και η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής. To MyPyramid έχει ως βάση του τα 2005 Dietary Guidelines αλλά και τα Dietary Reference Intakes (DRIs). Παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία των ανανεωμένων διατροφικών οδηγιών χρησιμοποιώντας πολύ απλές μεθόδους και ευκολοκατανόητους όρους. Το MyPyramid δεν είναι πια μια απλή πυραμίδα διατροφής αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα που με βάση του το διαδίκτυο προσφέρει στον καταναλωτή διαλογικό (interactive) πρόγραμμα και έτοιμο υλικό για σωστές διατροφικές επιλογές (MyPyramid Food Guidance System). Προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση όσον αγορά την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Το σύμβολο του MyPyramid απεικονίζει πολύ εύστοχα τέσσερα βασικά στοιχεία: Ποικιλία, αναλογικότητα (proportionality), μετριασμένη κατανάλωση (moderation) και φυσική δραστηριότητα. Στόχος αυτών των στοιχείων είναι: Η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών, και άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, ειδικότερα αυτών που δεν καταναλώνονται συνήθως σε επαρκείς ποσότητες. Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, λιπαρών -trans, αλκοόλ, προστιθέμενων απλών ζαχάρων, αλατιού και χοληστερόλης και αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Η ισορροπία μεταξύ της θερμιδικής πρόσληψης και των π προσωπικών αναγκών του ατόμου για την επίτευξη ή διατήρηση ενός υγιεινού βάρους. Ακόμα, η ασφάλεια τροφίμων μπορεί να μην είναι μέρος των πιο πάνω σημείων αλλά σημαντικά μηνύματα ασφάλειας τροφίμων είναι συνυφασμένα στα σχετικά τμήματα των καταναλωτικών υλικών που δημιουργήθηκαν για το MyPyramid. :

3 Η Ανατομία της Πυραμίδας MyPyramid.gov STEPS TO A HEALTHIER you

4 Φυσική δραστηριότητα: Το ανθρωπάκι που περπατά στα σκαλοπάτια συμβολίζει την απαιτούμενη καθημερινή άσκηση και υπογραμμίζει την σημασία της. Μετριασμένη κατανάλωση: Συμβολίζεται από την στένωση της κάθε διατροφικής ομάδας από κάτω προς τα πάνω. Η πιο πλατιά βάση είναι για τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται πιο τακτικά από τον καταναλωτή και που είναι χαμηλότερα σε περιεκτικότητα λιπαρών και προστιθέμενων απλών ζαχάρων. Η στενότερη κορυφή αντιπροσωπεύει τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερη πρόσθετη απλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο πιο συχνά έχει τη δυνατότητα να επιλέγει αυτά τα φαγητά.. Αναλογικότητα: Συμβολίζεται από τη διαφορά στο πλάτος των διατροφικών ομάδων. Αυτό αποτελεί ένα γενικό οδηγό ως προς τις ποσότητες που πρέπει να προσλαμβάνονται από κάθε ομάδα και όχι συγκεκριμένες μερίδες. Δηλαδή όσο πιο πλατιά είναι μια ομάδα, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η κατανάλωση από την συγκεκριμένη ομάδα. Ποικιλία: Συμβολίζεται από τα έξι διαφορετικά χρώματα των πέντε διατροφικών ομάδων και των λιπαρών. Με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζεται η σημασία και η αναγκαιότητα όλων των ομάδων καθημερινά για καλή υγεία. Βαθμιαία Βελτίωση: Ενθαρρύνεται από το σύνθημα “Steps to a Healthier you” που προτείνει τη λήψη μικρών μέτρων κάθε φορά για μακροπρόθεσμα και σταθερά αποτελέσματα. Εξατομίκευση: Συμβολίζεται από το ανθρωπάκι στα σκαλοπάτια, το slogan (MyPyramid: Steps to a Healthier you) άλλά και την ιστοσελίδα που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γενικές αλλά και λεπτομερή διατροφικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας το “Inside the Pyramid”, καθώς επίσης και εξατομικευμένες συμβουλές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, με το “MyPyramid Plan” και το “MyPyramid Tracker”. Μια Ματιά στην Ιστοσελίδα και το Διαλογικό Πρόγραμμα: MyPyramid Plan: Εισάγοντας στον υπολογιστή την ηλικία, το γένος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν το δικό τους μενού στο πιο κατάλληλο για αυτούς θερμιδικό επίπεδο. Έχουν επίσης την δυνατότητα να εκτυπώσουν αυτό το σχέδιο διατροφής καθώς και ένα φύλλο εργασίας για να παρακολουθούν την πρόοδό τους αλλά και για να καθορίσουν τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους διαιτολογικούς τους στόχους.

5 MyPyramid Tracker:Μέσο του προγράμματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στο σύστημα όλων των τροφίμων που καταναλώνονται καθημερινά και των διενεργηθείσαντων φυσικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να γίνεται μια λεπτομερής αξιολόγηση και σύγκριση με τα 2005 Dietary Guidelines, την συνιστώμενη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και την ενεργειακή ισορροπία. Inside the Pyramid: Επισημάνετε στους πελάτες σας πως χρησιμοποιώντας αυτό το «εργαλείο» μπορούν να βρουν σημαντικές λεπτομέρειες για κάθε ένα από τα κομμάτια της πυραμίδας. Κάνοντας αριστερό κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της πυραμίδας εμφανίζονται εις βάθος πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά. Υποδεικνύονται τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει η κάθε ομάδα, η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη, εύκολους τρόπους να αναγνωρίζονται οι μερίδες, οι θρεπτικές ουσίες άλλα και τα ωφελήματα που μπορεί να επιφέρουν αυτές οι τροφές. Υλικό Για Επαγγελματίες Αξίζει να σημειωθεί πως το MyPyramid Food Guidance System δεν έχει ως στόχο του την αντικατάσταση του επαγγελματία Διαιτολόγου, Κλινικού Διαιτολόγου ή/και Διατροφολόγου, και αυτό αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις. Ως εκ’ τούτου προσφέρεται και υλικό ειδικά σχεδιασμένο για επαγγελματίες: Μενού που προσδιορίζουν τι και πόσο πρέπει να καταναλώνει κάποιος για άριστη κατάσταση υγείας. Εκπαιδευτικό πλαίσιο μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε επαγγελματίας στην προσπάθεια του να εξηγήσει τις αλλαγές που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας για να βελτιώσει τις επιλογές του, το πως και το γιατί πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Για παράδειγμα αναφέρεται πως είναι προτιμότερο να επιλέγεται το άπαχο ή/και ημιάπαχο γάλα για μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Αλλαγές σαν και αυτή που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση όλων των στόχων των “2005 Dietary Guidelines for Americans” που προαναφέραμε, αναλύονται στο εκπαιδευτικό αυτό πλαίσιο. Γλωσσάριο που εξηγεί τους βασικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό υλικό. Εν κατακλείδι, ρόλος του κάθε επαγγελματία πρέπει να είναι να βοηθήσει τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να εντάξει αυτές τις συμβουλές στην καθημερινότητα του κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα κάθε φόρα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δικές του συνήθειες και οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση μπορεί να υπάρχει. Χρησιμοποιώντας αυτό το άρτια δομημένο υλικό που μας δίνεται μπορούμε να επιτύχουμε τον απώτερο σκοπός μας που πρέπει να είναι πάντοτε η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ατόμου όπως και η πρόληψη ασθενειών.

6 Για περισσότερες πληροφορίες: www.mypyramid.gov www.healthierus.gov/dietaryguidelines/ Τα μέρη της πυραμίδας: Το πορτοκαλί χρώμα αντιπροσωπεύει τα δημητριακά / σιτηρά: Αυτή ομάδα χωρίζεται σε 2 υποενότητες: τα ολικής αλέσεως σιτηρά και τα ραφιναρισμένα σιτηρά προϊόντα. Οι μερίδες που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τον αριθμών των μερίδων που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, φύλο κτλ αλλά ψάξτε και για το τι ισοδυναμεί με μια μερίδα. Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει την ομάδα των λαχανικών: Αυτή ομάδα χωρίζεται σε 5 υποενότητες: τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα λαχανικά υψηλά σε άμυλο, τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, τα ξηρά φασόλια και μπιζέλια και τα υπολειπόμενα λαχανικά. Οι μερίδες που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τον αριθμών των μερίδων που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, φύλο κτλ αλλά ψάξτε και για το τι ισοδυναμεί με μια μερίδα. Το κόκκινα χρώμα αντιπροσωπεύει τα φρούτα: Οι μερίδες που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τον αριθμών των μερίδων που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, φύλο κτλ αλλά ψάξτε και για το τι ισοδυναμεί με μια μερίδα. Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει το γάλα και τα γαλακτοκομικά: Οι μερίδες που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την ηλικία. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τον αριθμών των μερίδων που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία. και για το τι ισοδυναμεί με μια μερίδα. Το λιλά χρώμα αντιπροσωπεύει την διατροφική ομάδα που περιλαμβάνει το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ξηρά φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Οι μερίδες που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά από αυτή την ομάδα εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τον αριθμών των μερίδων που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, φύλο κτλ αλλά ψάξτε και για το τι ισοδυναμεί με μια μερίδα. Με την κίτρινη λωρίδα αντιπροσωπεύονται τα έλαια. Τα επιτρεπτά όρια ελαίων που πρέπει να λαμβάνονται εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και την φυσική δραστηριότητα. Παρακαλώ κοιτάξτε στο διαδύκτιο για τα επιτρεπτά όρια που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα πληθυσμού.


Κατέβασμα ppt "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google