Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ (κυψέλες ενέργειας).
Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα :
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Βιολογικά προϊόντα..
Βιοτεχνολογία.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Ρύπανση του νερού.
Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT 6) ΥΠΟΘΕΜΑ: Σκουπίδια και παραδοσιακές κοινωνίες (ιστορική.
ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 6η
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τεχνολογία Μικροβιακών Προϊόντων Θεματικές περιοχές Κύρια μικροβιακά προϊόντα Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών Κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας βιοαντιδραστήρων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Ξανθόπουλος Χρήστος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
Κοστολόγηση.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
ΙΣΟΖΥΓΙΑ. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΑΖΑΣ Εφαρμογή του νόμου διατήρησης της μάζας ( η μάζα δεν δημιουργείτε από το μηδέν ούτε εξαφανίζεται )
Τουρισμός: Διαχείριση ΑΣΑ & Ξενοδοχεία Μηδενικών Αποβλήτων
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
«Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης» Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Δρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ,
Ρύπανση του εδάφους.
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
ΝΙΖΟΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
H ελευθέρωση της ενέργειας
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Λογιςτικη κοςτους ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΑ.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Μεταποίησης Αγροτικών προϊόντων&Τροφίμων-ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η παραγωγή τυρογάλακτος ετησίως στη χώρα μας σήμερα υπερβαίνει τους 700.000 τόνους, σε παγκόσμια κλίμακα υπερβαίνει τους 120.000.000 τόνους και αυξάνεται συνεχώς. Το τυρόγαλα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην διαχείριση του σαν απόβλητο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο μεγάλος βαθμός ρυπάνσεως του τυρογάλακτος και το υψηλό BOD5 (35.000 – 55.000 mg O2 / lt τυρογάλακτος), δηλαδή η ποσότητα σε mg οξυγόνου που χρειάζεται για την αποσύνθεση με βιολογική οξείδωση του οργανικού φορτίου που έχει ένα λίτρο τυρογάλακτος σε διάρκεια 5 μερών, γεγονός το οποίο κάνει την απόρριψη του σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες να αποτελεί μεγάλο οικολογικό πρόβλημα γιατί επιφέρει ασφυξία στα ψάρια τα οποία πεθαίνουν μαζικά.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ Τα κύρια συστατικά του τυρογάλακτος τα οποία μετρούν και για το 70% περίπου του BOD5 δηλαδή του οργανικού φορτίου του είναι η λακτόζη και οι πρωτεΐνες του τα οποία έχουν και σχετική εμπορική αξία. Από αυτά το πρόβλημα για την Θεσσαλία και την Ελλάδα ανάγεται κυρίως στη λακτόζη και ΟΧΙ στις πρωτεΐνες που αξιοποιούνται για παραγωγή μυζήθρας ή άλλων τυριών τυρογάλακτος.

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ Η προστιθέμενη αξία της παρούσας αξιοποίησης είναι μικρή καθώς η πρωτεΐνη μετατρέπεται σε τυρί και δεν διαχωρίζονται από αυτή πολύτιμες επιμέρους πρωτεΐνες. Η αξιοποίηση της πρωτεΐνης του τυρογάλακτος μπορεί να γίνει με διαχωρισμό των πρωτεϊνών που έχουν βέβαια θρεπτική αξία αλλά χαμηλή τιμή από τις ιμμουνογλοβίνες , Λακτοπεροξειδάση, Λακτοφερίνη & Λυσοζύμη που είναι εξαιρετικά βιο-δραστικές, πολύτιμες και ακριβές εμπεριέχοντας μία κρυφή υψηλή προστιθέμενη αξία που εκφράζεται σε χιλιάδες Ευρώ το κιλό

ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ Αντίστοιχα, η προστιθέμενη αξία της λακτόζης μετατρέπεται στην καλύτερη περίπτωση σε τροφή για τα γουρούνια:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΛΑΚΤΟΖΗΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΖΥΜΩΣΕΩΝ Ειδικά γένη του ζαχαρομύκητα που διασπούν κατευθείαν την λακτόζη σε οινόπνευμα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να παραχθεί και ποτό π.χ. μπύρα. Διάφορες ζύμες που ζυμώνουν την λακτόζη μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πιο αποτελεσαμτική τηνTorula cremoris was . Η καλύτερη θερμοκρασία ζύμωσης είναι 33–34°C. Το καλύτερο pH ανάμεσα 4.7 έως 5.0. Το μέγεθος του εμβολίου 2% κ.β. στην λακτόζη. Απόδοση σε λακτόζηYields 84 %.

ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΖΥΜΩΣΗΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

ΖΥΜΩΣΗ ΣΕ ΞΑΝΘΑΝΗ Με χρήση ειδικών καλλιεργειών μικροοργανισμών, το πρόσθετο αυτό των τροφίμων είναι ιδιαίτερα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορεί να καταναλώση όλη την διαθέσιμη λακτόζη. Η παραγωγή του φτάνει στα 18 γρμ/λίτρο διαλύματος λακτόζης. Είδος μικροοργανισμού ζύμωσης: Xanthomonas campestris, παραγωγή 16,4 γρμ/λίτρο τυρογάλακτος σε 48 ώρες

ΖΥΜΩΣΗ ΣΕ ΤΖΕΛΑΝΗ Ο Πολύτιμος πολυζακχαρίτης που χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο μεγάλης ισχύος για τρόφιμα παράγεται με ζύμωση του τυρογάλακτος με χρήση του μιρκοοργανισμού: Sphingomonas paucimobilis ATCC 31461

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Σε ετήσια βάση μπορούμε να δεχτούμε ότι επί 10 μήνες η παραγωγή τυρογάλακτος θα είναι 50000 Κg/ημέρα και επί 2 μήνες 350000 Kg/ημέρα δηλαδή συνολικά : 10 x 30 x50000 + 2 x 30 X350000=15000000+21000000=36000000 Kg τυρόγαλα ετησίως Αρα με BAΣΗ 36000000 Kg AΡΧΙΚΟΥ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΑΝΘΑΝΗΣ ΑΠΟ ΛΑΚΤΟΖΗ : 648000KG ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ 90% Κ.Β. (WPI)= 288000 kg ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ : 72000 KG Η Ετήσια χρηματοροή μόνο από την παραγωγή ξανθάνης αναμένεται να είναι : 648000 Kg x 3,5 Eυρώ =2.268.000 Ευρώ. Η χρηματοροή αυτή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αν αντι για ξανθάνη παράγουμε τζελάνη (gellan gum) που είναι πανάκριβη με εξαιρετικές τεχνολογικές ιδιότητες. Επίσης μεγάλες χρηματοροές αναμένεται να προκύψουν και από τα προϊόντα πρωτεΐνης.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Μία απλή εναλλακτική λύση για χρήση της λακτόζης του απογάλακτος στην Θεσσαλία είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου διαλύματος μονοζαχάρων γλυκόζης και γαλακτόζης με συγκέντρωση 72% κ.β. Ένα τέτοιο διάλυμα μπορεί να αντικαταστήσει την ισογλυκόζη σε παραγωγή αναψυκτικών, μαρμελάδων, ζαχαροπλαστικές χρήσεις και χρήσεις αρτοποιείας.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ: 1o ΣΤΑΔΙΟ νανοδιηθηση για συμπύκνωση τυρογαλακτος στα 24% κ.β. οικονομικά με χρήση τεχνολογίας μεμβρανών

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ 72% κ.β. γλυκαντικο σιρόπι Αρχικά το διάλυμα 24% της νανοδιήθησης υποβάλλεται σε ενζυματική διάσπαση με λακτάση σε διάλυμα γλυκόζης και γαλακτόζης Σε ένα επιπλέον στάδιο αυτό συμπυκνώνεται θερμικά υπό υψηλό κενό σε 72% κ.β. (3 φορές)

ΕΝΑ ΝΕΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Σε ετήσια βάση μπορούμε να δεχτούμε ότι επί 10 μήνες η παραγωγή τυρογάλακτος θα είναι 50000 Κg/ημέρα και επί 2 μήνες 350000 Kg/ημέρα δηλαδή συνολικά : 10 x 30 x50000 + 2 x 30 X350000=15000000+21000000=36000000 Kg τυρόγαλα ετησίως Αρα με BAΣΗ 36000000 Kg AΡΧΙΚΟΥ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΤΗΣΙΩΣ -ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 9000000 Kg συμπυκνώματος 24% κ.β. σε λακτόζη ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ενζυματική μετατροπή σε ίδια ποσότητα διαλύματος 24% γαλακτόζης και γλυκόζης ΤΕΛΟΣ θερμική συμπύκνωση 3 φορές και παραγωγή γλυκαντικού σιροπιού 3000000 Κg με συγκέντρωση 72% κ.β. και…. ΑΞΙΑ 2400000 Ευρώ/ετος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ……