Αντίσταση αγωγού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σε κάθε ηλεκτρικό αγωγό μέσα από τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα , μέρος της ενέργειας που μεταφέρεται από αυτόν μετατρέπεται σε θερμότητα . Αυτό.
Advertisements

Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
α) βασικές ιδιότητες και στοιχεία λειτουργίας των αντιστάσεων
αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
Α Β ΦΕ6: ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
4Ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ : ΑΤ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 22/01/2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ.
4 ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΑΣ ΑΤ 1 ΜΑΘΗΜΑ : εφαρμογές πληροφορικής ΜΑΘΗΜΑ : εφαρμογές πληροφορικής Ονοματεπώνυμο : Μπίφσα Ηλίας Ονοματεπώνυμο : Μπίφσα Ηλίας.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ
Δυναμικός Ηλεκτρισμός
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.1 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΥΛΙΚΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Ο νόμος του Ωμ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Κεφάλαιο Η5 Ρεύμα και αντίσταση.
ΤΥΠΟΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ.
2.4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΥ
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ Ε.Π.ΠΑΙ.Κ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Η ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής θα πρέπει να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά στοιχεία και χρήσεις για τους ειδικούς αντιστάτες που αναφέρονται πιο κάτω: (α) Θερμίστορ (β)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
1/6/2010 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ohm ΔΗΜΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ. 1/6/2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ohm ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
Όργανα και υλικά-τεχνικές λεπτομέρειες Θετικός πόλος αρνητικός πόλος
Hλεκτρικά Κυκλώματα 5η Διάλεξη.
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Ηλεκτρονικά Ισχύος Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
Ηλεκτρική Αντίσταση Χέλμης Αλέξανδρος.
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Ο νόμος του Ohm Αντιστάτης Πηγή-Δυναμικό.
Ηλεκτρικό ρεύμα.
Για τους πυκνωτές Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Ενεργός ένταση και ενεργός τάση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να: (α) Ορίζετε το Ηλεκτρικό Ρεύμα
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ.
Μέτρηση άγνωστης αντίστασης
ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΥΛΙΚΟΥ
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Αυτές οι μηχανές λειτουργούν πάντα;
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ αλουμίνιο, ατσάλι, άργυρος, γραφίτης, χαλκός Ποια υλικά ονομάζουμε αγωγοί και ποια μονωτές; Ποια υλικά είναι αγωγοί και ποια.
1 Δυναμικός Ηλεκτρισμός Το ηλεκτρικό ρεύμα. 2 Τι κοινό υπάρχει στη λειτουργία όλων αυτών των συσκευών;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αντίσταση αγωγού

Τι είναι η αντίσταση ενός αγωγού; Η αντίσταση ενός αγωγού εκφράζει τη δυσκολία που συναντά το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν διέρχεται μέσα από τον αγωγό. Ρεύμα Αντίσταση Τάση

Και πού οφείλεται αυτή η δυσκολία; Η αντίσταση των μεταλλικών αγωγών οφείλεται στις συγκρούσεις των ελευθέρων ηλεκτρονίων του μετάλλου με τα θετικά ιόντα.

Ένας μεταλλικός αγωγός ονομάζεται αντιστάτης. Η δυσκολία που συναντά το ηλεκτρικό ρεύμα όταν διέρχεται από τον μεταλλικό αγωγό ονομάζεται αντίσταση ή ωμική αντίσταση. Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «αντίσταση» και εννοούμε τον «αντιστάτη».

Μεταβάλλοντας την τάση στα άκρα του αντιστάτη, μεταβάλλεται η ένταση του ρεύματος που τον διαρρέει. πηγή αντιστάτης βολτόμετρο αμπερόμετρο V (V) I (A) V /I - 5 0,2 25 10 0,4 15 0,6 20 0,8

Μονάδα μέτρησης της αντίστασης στο S.I.: Αντίσταση (R) ενός αγωγού ονομάζουμε το μονόμετρο μέγεθος που ισούται με το πηλίκο της τάσης V, που εφαρμόζεται στα άκρα του αγωγού, προς την ένταση του ρεύματος I που τον διαρρέει. Georg Simon Ohm 1789-1854   Μονάδα μέτρησης της αντίστασης στο S.I.: 1Ω = Μονάδα μέτρησης της αντίστασης αγωγού στο S.I. είναι το 1Ωμ (1Ω) προς τιμή του Γερμανού φυσικού

Νόμος του Ohm R A B I V Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αντιστάτη σταθερής θερμοκρασίας είναι ανάλογη της τάσης που εφαρμόζεται στα άκρα του. Δηλαδή, ένας τέτοιος αντιστάτης παρουσιάζει σταθερή αντίσταση. V = I ·R ή

(Γραφική παράσταση I-V)   κλίση γραμμής = σταθ. I V   Από την κλίση της χαρακτηριστικής I = f(V) του αντιστάτη, μπορούμε να υπολογίσουμε την αντίσταση R του αγωγού. φ Όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση, τόσο μικρότερη είναι η αντίσταση. !!!!! Συχνά μας δίνεται η γραφική παράσταση με μορφή V =f(I).

Παρατηρήσεις στο νόμο του Ohm.  

το εμβαδόν της διατομής του αγωγού, τη θερμοκρασία του αγωγού, Καταλαβαίνω, ότι η αντίσταση ενός αγωγού εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Πραγματικά, η αντίσταση ενός αγωγού με μορφή κυλινδρικού σύρματος, εξαρτάται από το μήκος του αγωγού, το εμβαδόν της διατομής του αγωγού, τη θερμοκρασία του αγωγού, το υλικό του αγωγού.

Η αντίσταση R ενός αγωγού είναι ανάλογη προς το μήκος του l Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αντίσταση ενός κυλινδρικού σύρματος. Η αντίσταση R ενός αγωγού είναι ανάλογη προς το μήκος του l Φτάσαμε κιόλας! Ακόμη να φτάσουμε!! Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του αγωγού, τόσο περισσότερες είναι οι συγκρούσεις των ελευθέρων ηλεκτρονίων με τα θετικά ιόντα, άρα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του αγωγού.

Η αντίσταση R ενός αγωγού είναι αντιστρόφως ανάλογη του εμβαδού S της διατομής του. Ωχ! Στριμωχτήκαμε! S Άνετα!! Όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδό διατομής του αγωγού, τόσο λιγότερες είναι οι συγκρούσεις των ελευθέρων ηλεκτρονίων με τα θετικά ιόντα, άρα τόσο μικρότερη είναι η αντίσταση του αγωγού.

Η αντίσταση ενός αγωγού εξαρτάται από τη θερμοκρασία τού αγωγού. Ωχ! Τρακάραμε! Η αύξηση του πλάτους ταλάντωσης των θετικών ιόντων με τη θερμοκρασία, αυξάνει την πιθανότητα των συγκρούσεων των ελευθέρων ηλεκτρονίων με αυτά, άρα και την αντίσταση του μεταλλικού αγωγού.

Η αντίσταση ενός αγωγού εξαρτάται από το υλικό του. Το μέγεθος που εκφράζει ποσοτικά την εξάρτηση της αντίστασης ενός αγωγού από το υλικό του αγωγού και τη θερμοκρασία συμβολίζεται με ρ και ονομάζεται ειδική αντίσταση του υλικού. Η μονάδα μέτρησής της στο S.I. είναι το 1Ω·m

Ειδική αντίσταση ρ μερικών υλικών στους 20 0C ΜΕΤΑΛΛΑ (αγωγοί) Άργυρος 1,6 x 10-8Ωm Χαλκός 1,7 x 10-8Ωm Σίδηρος 9,5 x 10-8Ωm Υδράργυρος 96 x 10-8Ωm ΚΡΑΜΑΤΑ (αγωγοί) Κονσταντάνη (Cu, Ni) 50 x 10-8Ωm Χρωμονικελίνη (Ni, Fe, Cr, Mn) 100 x 10-8Ωm Μαγγανίνη (Cu, Mn, Ni) 42 x 10-8Ωm ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ Πυρίτιο περίπου 1000 Γερμάνιο περίπου 0,5 ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ (μονωτές) Γυαλί 1012 έως 1015 Ξύλο 108 έως 1012 Από τον πίνακα φαίνεται ότι τη μικρότερη ειδική αντίσταση την έχουν ο άργυρος και ο χαλκός. Γι’ αυτό, τα σύρματα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι χάλκινα, αφού ο άργυρος είναι ακριβός. Με κριτήριο την τιμή της ειδικής αντίστασης, τα υλικά κατατάσσονται σε αγωγούς, ημιαγωγούς και μονωτές.

Σύνοψη Η αντίσταση ενός αγωγού σταθερής θερμοκρασίας που έχει τη μορφή κυλινδρικού σύρματος, είναι ανάλογη του μήκους ℓ του αγωγού είναι αντιστρόφως ανάλογη του εμβαδού S της διατομής του αγωγού εξαρτάται από το υλικό του αγωγού.

α = θερμικός συντελεστής ειδικής αντίστασης α → grad-1 Η ειδική αντίσταση ως συνάρτηση της θερμοκρασίας δίνεται από τη σχέση ρθ=ρ0(1+α·θ) α = θερμικός συντελεστής ειδικής αντίστασης α → grad-1

Θερμικός συντελεστής α μερικών υλικών Χρωμονικελίνη (Ni, Fe, Cr, Mn) Άργυρος 3,8 x 10-3grad-1 Χαλκός 3,9 x 10-3grad-1 Μόλυβδος 4,3 x 10-3grad-1 Σίδηρος 5 x 10-3grad-1 Κονσταντάνη (Cu, Ni) 2 x 10-6grad-1 (πρακτικά μηδέν) Χρωμονικελίνη (Ni, Fe, Cr, Mn) 4 x 10-4grad-1 (πάρα πολύ μικρή τιμή) Μαγγανίνη (Cu, Mn, Ni) Γραφίτης (Άνθρακας) -0,5 x 10-3grad-1 Γερμάνιο -48 x 10-3grad-1 Πυρίτιο -75 x 10-3grad-1 Παρατηρούμε ότι: Τα καθαρά μέταλλα έχουν α > 0, συνεπώς η ειδική αντίστασή τους αυξάνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Ορισμένα κράματα έχουν α = 0, συνεπώς η ειδική αντίστασή τους δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Ορισμένα υλικά (γραφίτης, γερμάνιο, πυρίτιο, ηλεκτρολύτες) έχουν α < 0, συνεπώς, η ειδική αντίστασή τους μειώνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Γραφική παράσταση της αντίστασης R του αγωγού με τη θερμοκρασία θ. α > 0 Μέταλλα α = 0 Κράματα (Μαγγανίνη, Κονσταντάνη, Χρωμονικελίνη,) α < 0 Γραφίτης, Ημιαγωγοί Ανάλογα με την τιμή του θερμικού συντελεστή α, η αντίσταση R αυξάνεται, μειώνεται ή παραμένει σταθερή, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία.

ΤΕΛΟΣ