ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Advertisements

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Μεσογειακή διατροφή Φωτεινή χείρα Στ‘  Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ich möchte für immer leben
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Από την αρχαιότητα, τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ıκανότη- τες. Όλα τα αρχαία μυστικά του κόσμου των βοτάνων (διάκριση,
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Χρίστος Τομάζος 10/2/2015.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Η σημασία των αντιοξειδωτικών στη διατροφή του ανθρώπου
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Δρ Δημήτρης Ψυρρόπουλος, Ειδικός Καρδιολόγος, MD, PhD τ. Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογίας, Καρδιολογική.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΝΙΖΟΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
Λιπαρά οξέα, λιπίδια, βιολογικές μεμβράνες: Πώς δημιουργούνται
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Από την συγκομιδή στην κατανάλωση
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Ομάδες τροφίμων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ   Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία μας. Οι μελέτες αυτές είναι οι πιο χρήσιμες και απαραίτητες για την εξέλιξη της επιστήμης σε ότι αφορά τα συστατικά του ελαιολάδου και την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, από την αρχαιότητα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1ος αι.μ.χ Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Διοσκουρίδης θεωρούσε ως βέλτιστο έλαιο για την υγεία εκείνο το ελαιόλαδο, που αποκαλείται ωμοτριβές ή ομφάκινο. Μάλιστα συνιστούσε τη χρήση του συγκεκριμένου ελαιολάδου για οδονταλγίες ή κεφαλαλγίες, όπως δηλαδή χρησιμοποιούνται σήμερα τα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο Διοσκουρίδης μιλούσε προφανώς για το γνωστό αγουρέλαιο, που παράγεται από άγουρες ελιές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου (ωμός ή ομφάκινος είναι ο ανώριμος καρπός). Από την αρχαιότητα, λοιπόν, ήταν γνωστό ότι δεν είχαν την ίδια δραστικότητα για την προστασία της υγείας όλα τα ελαιόλαδα.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ήταν γνωστές στον Ιπποκράτη και στην ιατρική της αρχαιότητας. Αναφέρονται πολυάριθμες χρήσεις του, όπως στη μαιευτική, τη δερματολογία,  ως ήπιο αντίδοτο σε δηλητηριάσεις κ.ά. Η κορωνέικη ποικιλία που ευδοκιμεί στη Μεσσηνία, δίνει ελαιόλαδο με υψηλή και μοναδική διατροφική αξία.                                                                                          ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο περιέχει: κυρίως μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για δημιουργίες καρκίνου.

προφυλάσσουν από την ανάπτυξη κατάθλιψη​ . Ελαττώνουν την  («κακή» χοληστερόλη), η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και τις καρδιοαγγειαικές παθήσεις, αυξάνοντας συγχρόνως το επίπεδο της  («καλή» χοληστερόλη).​ προφυλάσσουν από την ανάπτυξη κατάθλιψη​

ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρεςστα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».   Με αφορμή αυτον τον ισχυρισμό θα εμβαθύνουμε στα κλασματα του ελαιολαδου!!!

Το φαινολικό κλάσμα του ελαιολάδου είναι ένα σύνολο απλών φαινολών και πολυφαινολών. Από διάφορους τύπους ελαιολάδου έχουν απομονωθεί περισσότερες από 20 φαινόλες. Xαρακτηριστικότερες είναι: Υδρόξυτυροσόλη, Τυροσόλη, Βανιλλικό οξύ,Ελαιασίνη, Ελαιοευρωπαΐνη και διάφορες αγλυκόνες της, λιγκστροσίδη και διάφορες αγλυκόνες της, ελαιοκανθάλη (Ακολουθεί πινακάκι)

ΧΗΜΕΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΩΝ

ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι φαινόλες υπάρχουν στο ελαιόλαδο από την φύση ώστε να λειτουργούν αντιοξειδωτικά και να προστατεύουν το ελαιόλαδο από το τάγγισμα, όταν αυτό δέχεται την καταστροφική επίθεση του οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα και της ηλιακής ακτινοβολίας. ΑΡΑ ένα ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες έχει υψηλό βαθμό προστασίας και άρα αντοχής στον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωσή του προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό stress. 

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ? Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου (αλλιώς 250 mg/l ή 250 ppm) μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των περιεχόμενων φαινολών ανά 100 g ελαιολάδου.

ΤΕΛΟΣ Υ.Γ <<ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ>>