Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου.

2 Γενικές Πληροφορίες Το κρασί είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό, από ζύμωση του χυμού σταφυλιών Η ζύμωση γίνεται χωρίς προσθήκη σακχάρων, οξέων, ενζύμων, ή άλλων συστατικών αλλά μόνο με την φυσική χημική ισορροπία των σταφυλιών Το κρασί έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται περίπου χρόνια πριν, με την αρχαιότερη γνωστή παραγωγή να ήταν στην σημερινή Γεωργία Εκπρόσωποι του κρασιού ήταν ο θεός Διόνυσος και ο αντίστοιχος ρωμαϊκός θεός Βάκχος Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης στο χριστιανικό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας Το κόκκινο κρασί έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από το λευκό κρασί. Άνδρες: Καταναλώνουν 50% κρασί, 50% άλλα αλκοολούχα ποτά Γυναίκες: Καταναλώνουν 80% κρασί, 20% άλλα αλκοολούχα ποτά

3 Κρασί και Υγεία (Ιστορικά)
Το Κρασί και Υγεία είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης και έρευνας. Πάντοτε μιλούμε για μικρή κατανάλωση κρασιού. Το κρασί έχει μια μακρά ιστορία της χρήσης ως μια πρώιμη μορφή του φαρμάκου Έχει προταθεί ποικιλοτρόπως: ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση στο πόσιμο νερό ως αντισηπτικό για τη θεραπεία πληγών Χωνευτικό θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων όπως τη διάρροια ακόμη και για μείωση του πόνου του τοκετού.

4 Ιστορικές Αναφορές Κυπριακή Ελληνική Ρωμαϊκή
Πίννε Κρασίν να Έχεις Ζωήν Ελληνική Οίνος Εφραίνει Καρδίαν Ανθρώπου Ρωμαϊκή In Vino Sanitas, Το κρασί είναι για την υγεία

5 “Γαλλικό Παράδοξο” Το 1992 οι γιατροί Renaud και De Lorgeril καθιέρωσαν με μία εργασία τους στο Lancet (από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά) τον όρο "Γαλλικό παράδοξο" ("French Paradox"). Από στατιστικές έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι οι Γάλλοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (ισχαιμικά επεισόδια) σε σχέση με άλλους Βορειοευρωπαίους, αν και κατανάλωναν περισσότερο κρέας και λιπαρές ύλες κατά κεφαλήν.

6 “Γαλλικό Παράδοξο” Serge Renaud (University of Bordeaux) 1998
Επιβεβαιώθηκε η πρώτη αναφορά για το Γαλλικό παράδοξο 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί συνδέεται ~30% μείωση στον κίνδυνο θανάτου ~35% μείωση συχνότητας θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα ~18-24% μείωση συχνότητας θανάτων από καρκίνο Epidemiology, March, 1998 JM - The French Paradox

7 Τι περιέχεται στο Κρασί
Αλκοόλη (αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη) Ρεσβερατρόλη Άλλα στοιχεία

8 Αλκοόλη Αλκοόλη Επηρεάζει στην μείωση ρυθμού με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα λεία μυϊκά κύτταρα, παράγοντας αθηροσκλήρωσης Μείωση εμφάνισης θρόμβων με αιτιολογία το λίπος ↑HDL

9 Ρεσβερατρόλη Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα… Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα φυτά από εξωτερικούς εχθρούς (έντομα, μύκητες), επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει το φυτό από οξυγονούχες ελεύθερες ρίζες, οξειδωτικές ενώσεις που μέσω του μεταβολισμού προκαλούν βλάβες, όπως συμβαίνει με όλους τους αερόβιους οργανισμούς

10 Ρεσβερατρόλη Καρδιοπροστασία
Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή εξουδετερώνει οξυγονούχες ρίζες και οξειδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος. Παρεμποδίζει την εναπόθεση της LDL χοληστερόλης στην αθηροσκληρυντική πλάκα. Επίσης αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και δημιουργία θρόμβων. Mε βάση αυτή την ιδιότητα έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες για την ρεσβερατρόλη και παράγωγά της Από την άποψη αυτή διαθέτει καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.

11 Ρεσβερατρόλη Αντικαρκινική δράση
Ρεσβερατρόλη Αντικαρκινική δράση Πειράματα με ρεσβερατρόλη σε πειραματόζωα και με διάφορες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι είναι ισχυρή αντικαρκινική ουσία, με σημαντικό ρόλο στην αναστολή διεργασιών στην πρώτη φάση καρκινογένεσης (οξειδωτικό stress, φλεγμονώδεις καταστάσεις) και στην δεύτερη φάση καρκινογένεσης (με συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA) μέσω παρέμβασης στην έκφραση γονιδίων με την παραγωγή του ενζύμου σιρτουίνης 1. Συμπέρασμα

12 Συμπέρασμα Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1 – 2 ποτηράκια) καθημερινά μαζί με τα γεύματα κάνει μεγάλο καλό στην υγεία του ανθρώπου.

13 Ευχαριστώ για την προσοχή σας Δρ
Ευχαριστώ για την προσοχή σας Δρ. Μάριος Θεοδότου Παθολόγος – Καρδιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών


Κατέβασμα ppt "Το Κρασί και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες στην Υγεία του Ανθρώπου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google