ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Επιχειρηματική ιδέα Ευκαιρίες από το περιβάλλον (πόροι) Φυσικοί πόροι Ανθρωπογενείς πόροι Προσωπικές ικανότητες, δεξιότητες κλπ. ΓνώσειςΔεξιότητεςΕμπειρίεςΆλλα…
Ανακύκλωση Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος
ManLab1 Συστεμική θεώρηση του σχεδιασμού της εργασίας Οργανωσιακάστοιχεία Περιβαλλοντικάστοιχεία Στοιχείασυμπεριφοράς ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ Παραγωγική και ικανοποιητική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
1o ΕΠΑ.Λ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ Όλγα Πατραμάνη Η τουριστική αγορά.
1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
1.3 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Η συμβουλή της ημέρας.
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία- κτηνοτροφία.
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
ΑΡΧΕΣ MARKETING ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ & ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Τι είναι ανακύκλωση; Οφέλη Ανακυκλώσιμα προϊόντα
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ / ΤΡΟΦΙΜΩΝ Εισήγηση 6 η Δρ. Δημήτριος Π. Πετρόπουλος Οικονομολόγος.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΙΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΦΙΛΙΑ.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Μικροοικονομία Διάλεξη 1.
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΠΑΣΙΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΝΕΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Η έννοια της επιχείρησης
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ.
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης ανάγκης μας. Η κατανάλωση είναι ο τελικός σκοπός κάθε παραγωγικής διαδικασίας και εξαρτάται -πολύ σημαντικό αυτό- άμεσα και απόλυτα από τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ανθρώπου. Δηλαδή, κάθε προϊόν παράγεται με σκοπό να πουληθεί σε -ή να αγοραστεί από- κάποιον και να του ικανοποιήσει κάποια ανάγκη, άμεση ή έμμεση. Αν ένας άνθρωπος έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, τότε μπορεί να αγοράσει, δηλαδή μπορεί να καταναλώσει πολλά προϊόντα. Αν όχι, τότε η κατανάλωσή του περιορίζεται στα είδη τα οποία έχει επιτακτική ανάγκη.

Οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά αγαθά, κάνουν ένα στοιχειώδη σχεδιασμό και προβαίνουν σε αγορά των προς αναπλήρωση προϊόντων. Πολλές φορές όμως η προμήθεια και αγορά των απαραίτητων υλικών για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών εξαλλοιώνεται σε έμμονη ιδέα, με αποτέλεσμα να αυτονομείται η ίδια η διαδικασία της απόκτησης αγαθών, από το πραγματικό ερώτημα : το έχει ανάγκη ο καταναλωτής το προϊόν αυτό ;

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ Όταν αυτή διαδικασία λαμβάνει χώρα κατ’ εξακολούθηση και δεν καθίσταται δυνατή η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε πιο πάνω, τότε είναι φανερό ότι από μια κάλυψη και ικανοποίηση βασικών και στοιχειωδών αναγκών, έχουμε μετάπτωση σε υποσυνείδητη ενέργεια αναπλήρωσης ανικανοποίητων ψυχικών κενών με υλικά αγαθά, που υπέχουν συμβολική σημασία και όχι μόνον. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται υπερκατανάλωση.

Το αγοραζόμενο προϊόν δίνει μια αίσθηση πληρότητας, εισάγει σε μια νέα « ανακαινίζουσα » ατμόσφαιρα συμβολικών παραστάσεων,  προσδίδει μια αίσθηση μοναδικότητας στον κάτοχό του και όλα αυτά με μια προσωρινή χρονική εμβέλεια. Όμως ο κάτοχος του σύντομα δε βρίσκει ενδιαφέρον στο καινούριο προϊόν που αγοράστηκε και τότε επιθυμεί ενώ άλλο. Σήμερα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι νιώθουν μιαν ακατανίκητη επιθυμία να αγοράσουν έναντι οιουδήποτε τιμήματος οτιδήποτε κεντρίζει το εξαγορασμένο ενδιαφέρον τους, έστω και εάν το επιθυμούμενο προϊόν δεν τους είναι απαραίτητο.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οι συνέπειες του υπερκαταναλωτισμού δεν αφορούν μόνο εμάς αλλά και το περιβάλλον. Καθώς όλο και περισσότερα άτομα οδηγούνται στον υπερκαταναλωτισμό παράγουμε περισσότερα απόβλητα έτσι ώστε να μολύνουμε περισσότερο το περιβάλλον .

Μεταλλαγμένα τρόφιμα Με την αύξηση του πληθυσμού και το φαινόμενο της κατανάλωσης και του υπερκαταναλωτισμού δημιουργήθηκε οικονομικό πρόβλημα όσον αφορά τα τρόφιμα οποία δεν έφταναν για να συντηρήσουν τους ανθρώπους, έτσι οδηγηθήκαν στη κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφών.

Σε σχέση με την επιλεκτική καλλιέργεια (διασταυρώσεως των ποικιλιών), η γενετική τροποποίηση οργανισμών έχει τα εξής οφέλη: Μπορεί να βελτιώσει μεγαλύτερο αριθμό χαρακτηριστικών. Όχι μόνο για παράδειγμα να μειώσει την ευαισθησία σε αγροχημικά, αλλά και να ενισχύσει την αντοχή στην ξηρασία, να αυξήσει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ή και να βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση Είναι πιο γρήγορη και λιγότερο πολυέξοδη μέθοδος Το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να απαιτούνται πολλές γενεές μέχρι να γίνει η μετάλλαξη Επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των γονιδίων και κατά συνέπεια των χαρακτηριστικών

Αυτά τα προτερήματα θα μπορούσαν με τη σειρά τους, να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ωφελειών, ειδικά μακροπρόθεσμα, για τον καταναλωτή, την βιομηχανία, την γεωργία και το περιβάλλον: Βελτιωμένη αποδοτικότητα των χωραφιών με μικρότερη χρήση αγροχημικών Δυνατότητα ανάπτυξης καλλιεργειών σε αφιλόξενα μέρη (μικρότερη ευαισθησία σε ξηρασία, αλμυρότητα, ακραίες θερμοκρασίες, συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου κλπ) που θα επιτρέπει την θρέψη του ασταμάτητα αυξανομένου πληθυσμού με σχετικά μικρό περιβαλλοντικό κόστος Βελτιωμένες ιδιότητες όπως γεύση αφή κλπ Μεγαλύτερη θρεπτική αξία και δυνατότητα καταπολέμησης αλλεργιών. Επιπλέον θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ασθένειες που προέρχονται από έλλειψη ουσιών όπως για παράδειγμα διάφορες αβιταμινώσεις Καλύτερα χαρακτηριστικά για ευκολότερη επεξεργασία, ώστε να φτάνουν στον καταναλωτή πιο φτηνά προϊόντα

Τα μειονεκτήματα των μεταλλαγμένων τροφών και τα προβλήματα που δημιουργούν. Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι. Βλάβες σε άλλους οργανισμούς. Εξασθενημένη δράση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου. Αλλεργίες. Άγνωστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Ηθικά διλήμματα.

Βιβλιογραφία http://cgi.di.uoa.gr/~std02035/articles/art02_2.htm Πληροφορίες http://www.agogiygeias.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=35%3A2010-07-29-12-12-40&catid=16%3A-&Itemid=33&limitstart=2 http://cgi.di.uoa.gr/~std02035/articles/art02_2.htm http://56gym-athin.att.sch.gr/projects/gmo3.htm Εικόνες: Αναζήτηση Google

Επιμέλεια εργασίας Αντωνία Βουλουμάνου Νόρια Δημάκη