ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
3η Ομάδα Χρήστος Μ. Νίκος Α. Νίκος Ψ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Βυζαντινό Τραπέζι!!.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ισορροπημένη διατροφή
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ!!!
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Η πυραμίδα της διατροφής
Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.
Η διατροφή της Κολοτούμπα…   Στα κεράσια λέμε ναι Στα αχλάδια λέμε ναι Στα σταφύλια λέμε ναι Στα πεπόνια λέμε ναι Όχι λέμε στα λίπη Όχι στα γαριδάκια.
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Οι διατροφικές συνήθειες
‘ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ’ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι σωστά.Χτίζω γερό κορμί»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε1 ΤΑΞΗ Μαρία Σέβη και Μιχάλης

1. Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος; 1. Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος; Το ψωμί και τα λαχανικά είναι η βασική τροφή των μοναχών o ανώτερος κλήρος έτρωγε κρέας .

2. Γνωρίζεις τι ήταν το αγιαζουμι; Πως παρασκευάζονταν; 2. Γνωρίζεις τι ήταν το αγιαζουμι; Πως παρασκευάζονταν; Είναι μία σούπα, βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε κρεμμύδια. Βάζουμε ελάχιστο λάδι και προσθέτουμε κλωναράκια από θρούμπι. Τέλος ρίχνουμε κομμάτια ψωμιού.

3. Τι είναι το πιτεράτο ψωμί και τι γνωρίζετε για αυτό; Είναι ένα ψωμί από πίτουρα. Επίσης το έτρωγαν οι φτωχοί και οι μοναχοί.

4. Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος. Οι μοναχοί έτρωγαν μαζί μετά τη λειτουργία χτυπούσε 3 φορές το σήμαντρο και πήγαιναν στην τράπεζα [τραπεζαρία] έφταναν ψάλλοντας. Ύστερα άρχιζαν αμίλητοι να τρώνε.

5. Ποιος ήταν ο αναγνώστης; διάβαζε αποσπάσματα από τους βίους των αγίων.

6. Έτρωγαν ψωμί στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια της υπόλοιπης αυτοκρατορίας; Πως το ζύμωναν και ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Στο Άγιο Όρος, στη μονή Μεγίστης Λαύρας, υπήρχε από τα πρώτα χρόνια ένας μοναχός για το ζύμωμα και για το ψήσιμο ψωμιού. Οι Καλόγεροι ήταν υπεύθυνοι για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού.

7. Ποιά ήταν τα γλυκά τους; Υπάρχουν και σήμερα και με ποια ονομασία; Βασική κατηγορία γλυκών ήταν οι πλακούντες [παστέλια]. Είχαν ως βάση το ζυμάρι, που συνδύαζαν με γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζάχαρη και το μέλι.

8. Εάν ζούσατε τότε ποιο ποτό θα προσφέρατε στους φίλους σας; Το αγαπημένο ποτό ήταν το κρασί. Υπήρχαν κρασιά λευκά, ξανθά, κόκκινα και μαύρα, δυνατά ή απαλά, ξηρά ή γλυκά. Επίσης έπιναν ρετσίνα και μπύρα πιο φτηνό ποτό ήταν το οξύκρατον, δηλαδή ξίδι και νερό. Εγώ θα πρόσφερα κόκκινο κρασί.

9. Που έχτιζαν τους φούρνους και γιατί; Τα έχτιζαν σε μέρη ασφαλή και όχι σε γειτονικά κτίσματα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

10. Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από που προμηθεύονταν τα τρόφιμα τους; Έτρωγαν φρούτα, σούπες, μπαχαρικά και λάδι τα προμηθεύονταν από την αγορά και τα κτήματα.

11. Τι λαχανικά καλλιεργούσαν; Καλλιεργούσαν μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και κουνουπίδια

12. Έτρωγαν φρούτα οι βυζαντινοί; Οι βυζαντινοί έτρωγαν φρούτα. Είδος πολυτέλειας ήταν τα μήλα. Τα πιο συνηθισμένα φρούτα ήταν τα σταφύλια και οι σταφίδες για τους φτωχούς. Τα πιο φτηνά φρούτα ήταν τα πεπόνια.

13. Πως αποθήκευαν το κρασί και πού; Μεταφερόταν μέσα σε πήλινα αχλαδόσχημα δοχεία τα μαργαρίνια. Το σχήμα τους διευκόλυνε στη φόρτωση στα πλοία. Η τελική αποθήκευση ήταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια τα βαγένια, τα εβάζαν σε υπόγειους δροσερούς χώρους. Τα βαρέλια αυτά ήταν ακριβά, καθώς τα κατασκεύαζαν ειδικοί τεχνίτες οι βαγενάρηδες.

14. Ποια ήταν η κύρια τροφή των στρατιωτών; Γιατί; Η κύρια τροφή ήταν το ψωμί και τα παξιμάδια γιατί κρατούσαν καιρό.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ: ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΕΛΛ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε1 ΤΑΞΗ Μαρία Σέβη και Μιχάλης