ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε1 ΤΑΞΗ Μαρία Σέβη και Μιχάλης
1. Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος; 1. Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος; Το ψωμί και τα λαχανικά είναι η βασική τροφή των μοναχών o ανώτερος κλήρος έτρωγε κρέας .
2. Γνωρίζεις τι ήταν το αγιαζουμι; Πως παρασκευάζονταν; 2. Γνωρίζεις τι ήταν το αγιαζουμι; Πως παρασκευάζονταν; Είναι μία σούπα, βράζετε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε κρεμμύδια. Βάζουμε ελάχιστο λάδι και προσθέτουμε κλωναράκια από θρούμπι. Τέλος ρίχνουμε κομμάτια ψωμιού.
3. Τι είναι το πιτεράτο ψωμί και τι γνωρίζετε για αυτό; Είναι ένα ψωμί από πίτουρα. Επίσης το έτρωγαν οι φτωχοί και οι μοναχοί.
4. Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος. Οι μοναχοί έτρωγαν μαζί μετά τη λειτουργία χτυπούσε 3 φορές το σήμαντρο και πήγαιναν στην τράπεζα [τραπεζαρία] έφταναν ψάλλοντας. Ύστερα άρχιζαν αμίλητοι να τρώνε.
5. Ποιος ήταν ο αναγνώστης; διάβαζε αποσπάσματα από τους βίους των αγίων.
6. Έτρωγαν ψωμί στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια της υπόλοιπης αυτοκρατορίας; Πως το ζύμωναν και ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Στο Άγιο Όρος, στη μονή Μεγίστης Λαύρας, υπήρχε από τα πρώτα χρόνια ένας μοναχός για το ζύμωμα και για το ψήσιμο ψωμιού. Οι Καλόγεροι ήταν υπεύθυνοι για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού.
7. Ποιά ήταν τα γλυκά τους; Υπάρχουν και σήμερα και με ποια ονομασία; Βασική κατηγορία γλυκών ήταν οι πλακούντες [παστέλια]. Είχαν ως βάση το ζυμάρι, που συνδύαζαν με γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζάχαρη και το μέλι.
8. Εάν ζούσατε τότε ποιο ποτό θα προσφέρατε στους φίλους σας; Το αγαπημένο ποτό ήταν το κρασί. Υπήρχαν κρασιά λευκά, ξανθά, κόκκινα και μαύρα, δυνατά ή απαλά, ξηρά ή γλυκά. Επίσης έπιναν ρετσίνα και μπύρα πιο φτηνό ποτό ήταν το οξύκρατον, δηλαδή ξίδι και νερό. Εγώ θα πρόσφερα κόκκινο κρασί.
9. Που έχτιζαν τους φούρνους και γιατί; Τα έχτιζαν σε μέρη ασφαλή και όχι σε γειτονικά κτίσματα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
10. Ποια ήταν η διατροφή των φτωχών πληθυσμών; Από που προμηθεύονταν τα τρόφιμα τους; Έτρωγαν φρούτα, σούπες, μπαχαρικά και λάδι τα προμηθεύονταν από την αγορά και τα κτήματα.
11. Τι λαχανικά καλλιεργούσαν; Καλλιεργούσαν μαρούλια, λάχανα, σπανάκι, καρότα, πράσα, κρεμμύδια και κουνουπίδια
12. Έτρωγαν φρούτα οι βυζαντινοί; Οι βυζαντινοί έτρωγαν φρούτα. Είδος πολυτέλειας ήταν τα μήλα. Τα πιο συνηθισμένα φρούτα ήταν τα σταφύλια και οι σταφίδες για τους φτωχούς. Τα πιο φτηνά φρούτα ήταν τα πεπόνια.
13. Πως αποθήκευαν το κρασί και πού; Μεταφερόταν μέσα σε πήλινα αχλαδόσχημα δοχεία τα μαργαρίνια. Το σχήμα τους διευκόλυνε στη φόρτωση στα πλοία. Η τελική αποθήκευση ήταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια τα βαγένια, τα εβάζαν σε υπόγειους δροσερούς χώρους. Τα βαρέλια αυτά ήταν ακριβά, καθώς τα κατασκεύαζαν ειδικοί τεχνίτες οι βαγενάρηδες.
14. Ποια ήταν η κύρια τροφή των στρατιωτών; Γιατί; Η κύρια τροφή ήταν το ψωμί και τα παξιμάδια γιατί κρατούσαν καιρό.
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ: ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΕΛΛ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 6Η ΟΜΑΔΑ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε1 ΤΑΞΗ Μαρία Σέβη και Μιχάλης