Γ ε ύ σ η Γ ε ύ σ η
αλμυρό λιπαρό umami γλυκό πικρό ξινό
Γλώσσα υπερώια αμυγδαλή γλωσσική αμυγδαλή φυλλοειδείς θηλές επιθήλιο γευστικός κάλυκας γλωσσική αμυγδαλή υπερώια αμυγδαλή φυλλοειδείς θηλές περιχαρακωμένες θηλές τριχοειδείς θηλές μυκητοειδείς θηλές Γλώσσα επιθήλιο γευστικός κάλυκας επιθήλιο επιθήλιο γευστικός κάλυκας
γευστικοί κάλυκες φυλλοειδείς θηλές συνδετικός ιστός σιελογόνοι αδένες περιχαρακωμένη θηλή γευστικοί κάλυκες συνδετικός ιστός σιελογόνοι αδένες μυϊκή στιβάδα
υποδεκτικό κύτταρο της γεύσης γευστικός πόρος μικρολάχνες επιθήλιο υποδεκτικό κύτταρο της γεύσης συνδετικός ιστός απολήξεις αισθητικού νευρώνα
Δομή γευστικού κάλυκα γευστικοί κάλυκες υποδεκτικό κύτταρο της γεύσης στηρικτικό κύτταρο γευστικά τριχίδια (μικρολάχνες) Δομή γευστικού κάλυκα βασικό κύτταρο γευστικός πόρος γευστικοί κάλυκες γευστικός κάλυκας γευστικοί κάλυκες
Tongue papillae anatomy Tongue papillae anatomy. This anatomical artwork is figure 1, plate 88 from volume 3 (1844) of 'Traite complet de l'anatomie de l'homme' (1831-1854). This 8-volume anatomy atlas was produced by the French physician and anatomist Jean-Baptiste Marc Bourgery (1797-1849). The illustrations were by Nicolas-Henri Jacob (1781-1871). 1844
Θηλές & Κάλυκες (οπτική μικροσκοπία) Γευστικός κάλυκας (λεπτομέρεια). πυρήνας στηρικτικού κυττάρου πυρήνας υποδεκτικού κυττάρου βασικό κύτταρο Θηλές & Κάλυκες (οπτική μικροσκοπία) Morphology of taste buds (rat). a, Viable bud isolated from the vallate papilla. Taste pore at the upper left (arrow). Length of bud is 30 μm. b, Cut-open view of a bud (cartoon). Highlighted are two receptor cells with apical microvilli and basolateral synapses. c, Images of a viable bud from the vallate papilla, taken with a 2-photon microscope. The four optical planes depict multiple bipolar cells in different states of loading with a fluorescent dye, and nerve fibres. d, Three-dimensional reconstruction, from microscopic serial sections, of a bud from the foliate papilla, the taste pore facing upwards. On the left, a solitary bipolar cell with innervating nerve fibre is also visible. Scale bar, 25 μm. (Image courtesy of V. I. Popov, Institute of Cell Biophysics, RAS, Pushchino, Russia.). e, Bipolar receptor cell with sensory nerve fibre attached. Some morphological details and the location of the main types of identified ion channels on the lateral membrane are indicated. BP, basal cell process. Receptors and transduction in taste Bernd Lindemann Nature 413, 219-225 (13 September 2001) doi:10.1038/35093032
κλίμακα γευστικής έντασης ; Χάρτης γεύσεων περιχαρακωμένες θηλές φυλλοειδείς θηλές μυκητοειδείς θηλές αλμυρό γλυκό ξινό πικρό umami κλίμακα γευστικής έντασης πικρό ξινό αλμυρό γλυκό & umami
νευροδιαβιβαστής (σεροτονίνη) στηρικτικό κύτταρο στεγανός σύνδεσμος νευροδιαβιβαστής (σεροτονίνη) υποδεκτικά κύτταρα (50-150) γευστικοί νευρώνες 1ης τάξης προσυναπτικό κύτταρο πικρό γλυκό umami αλμυρό & ξινό Η τρέχουσα άποψη για τον γευστικό κάλυκα σύμφωνα με: http://www.d.umn.edu/~jfitzake/Lectures/DMED/SensoryPhysiology/Chemosensation/Gustation/TasteBuds.html
οδός της γεύσης (λεπτομέρειες) προσωπικό νεύρο (CN VII) το οπίσθιο 1/3 της γλώσσας (CN IΧ) μαλθακή υπερώα (CN IΧ) ελαία προμήκης γέφυρα μονήρης πυρήνας έσω κάψα οπίσθιος κοιλιακός πυρήνας θαλάμου γευστικό πεδίο αισθητικού φλοιού αισθητικός φλοιός (βρεγματικός λοβός) γονάτιο γάγγλιο κάτω γλωσσοφαρυγγικό γάγγλιο μονήρης δεσμίδα ρυγχαία μοίρα μονήρους πυρήνα οδός της γεύσης (λεπτομέρειες) οπίσθιος κοιλιακός πυρήνας θαλάμου μονήρης πυρήνας γλώσσα επιγλωττίδα (λάρυγγας) προσωπικό νεύρο (CN VII) γλωσσοφαρυγγικό νεύρο (CN ΙΧ) πνευμονογαστρικό νεύρο (CN Χ)