Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (EU Safety and environmental rules for offshore oil and.
Advertisements

ΒΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 3.
Επαμεινώνδας Τολέρης Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ &ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΓΕΤ 24 IANOYAΡIOY.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΓΕΤ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ( Β. ΓΟΓΓΟΛΙΔΗΣ,
Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Αποτελέσματα του οδοιπορικού προβολής της Μεσσηνίας και των προϊόντων της στις Σκανδιναβικές Χώρες, στις Χώρες της Βαλτικής και την.
Επίσκεψη ελλήνων μαθητών στο CERN openlab Αράμ Σαντογίδης Ιωάννης Γεωργόπουλος Γεώργιος Μπιζές › 12/03/2014.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ • ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.
UNIVERSITY OF PATRAS DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING AND AERONAUTICS LABORATORY OF TECHNOLOGY & STRENGTH OF MATERIALS HORIZON 2020 Η προετοιμασία.
MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTSMINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Athens, 30 April 2013 Πορεία.
1 Horizon List Μια δεύτερη ματιά... Κώστας Βίγλας ΥΚΒ.
The Difference between Rich and Poor People Η διαφορά μεταξύ Πλουσίων και Φτωχών Ανθρώπων.
1 Horizon List Μια πρώτη γνωριμία Κώστας Βίγλας ΥΚΒ.
Απολογισμός δραστηριοτήτων για το Γιώργος Πυρουνάκης Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών.
Ερωτήσεις κατανόησης 1 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής
1 iPac Μια πρώτη γνωριμία Κώστας Βίγλας ΥΚΒ. 26/6/2002 Ενημέρωση πάνω στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες 2 Περιεχόμενα 1 iPac  Τί είναι το iPac  Δυνατότητες.
‘‘Η Ε&Κ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ’’
Άξονας Έρευνα σχεδίου δράσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις Δώρα Παπασταύρου ΕΛΕΑΝΑ «ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 2014»
Τίτλος εκδήλωσης 24 / 07 /2013 Πρόσβαση στη Γνώση Open Athens 17/10/2013 PASTEUR4OA Scaling up Policy Coordination for Open Access: the PASTEUR4OA.
21/11/2001 Καταστάσεις και Στατιστικές Αναφορές Κώστας Βίγλας Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών.
MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTSMINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Athens, 30 April 2013 Πορεία.
Θαλάσσια οικοσυστήματα Πετρελαϊκή ρύπανση.
Web Site για το Copyright Usage statistics of non-subscribed journals Jan – Jun Titles Accessed (%)Full-text Downloads Academic.
Ερώτηση Κατανόησης Νο 1 Η διαρροή πετρελαίου από την γεώτρηση της εξέδρας Deepwater Horizon, στον κόλπο του Μεξικού, το 2010, είναι αντικείμενο της Περιβαλλοντικής.
…πηγαίνοντας την κλήρωση μία ώρα μετά από τις 21:00.. στις 22:00 στις 22:00 …πηγαίνοντας την κλήρωση μία ώρα μετά από τις 21:00.. στις 22:00 στις 22:00.
Θρησκευτική θεωρία ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Πετρέλαιο Φυσικό αέριο Εκμετάλλευση κοιτασμάτων βυθού.
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ.
Κατερίνα Νικολαϊδου, Αρχαιολόγος, ΜΑ in Museum Studies, Diploma in European Studies Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ΥΠΠΟΑ Project DigiArt (Horizon 2020),
6 ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. για την περίοδο για την περίοδο (ΔΕΥΤΕΡΟΣ.
Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Φυσικών Περιοχών Οργάνωση & λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα (ΦΔΠΠ)
HackAIR 1 Πλατφόρμα συλλογικής ευαισθητοποίησης για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη Παναγιώτα Συροπούλου DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε.
Επιδεικτικά ιστορικά κτίρια
Γεώργιος Μπλέκας, Ασπασία Μαστραλέξη, Νικόλαος Νενάδης,
Joint Master Degrees Γενικές Πληροφορίες
Περιβαλλοντική Ευθύνη, Πρόληψη και Αποκατάσταση:
Καθ. Γεώργιος Ζαλίδης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου.
Έξυπνα Κτήρια: Ενέργεια και Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Ο ελληνικός κόμβος για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Ανάπτυξη φωτο-ηλεκτροχρωμικών διατάξεων για το δυναμικό έλεγχο
Προτεραιότητες πολιτικής
Παρουσίαση στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017 Γιώργος Τζιάλλας
Oryza sativa.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ
Workshop 2: Διεθνοποίηση Ανώτατης Εκπαίδευσης
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων Χώροι αναψυχής
Υποστηρικτικό υλικό για τη θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Οκτώβριος 2017
Μέσα Στήριξης της Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας
Κεφάλαιο 1 Μια ιστορική γεωγραφία του τουρισμού
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 4: Προγράμματα ευαισθητοποίησης της ΕΕ για την επιχορήγηση.
Μάθημα 4: Ο Ήλιος, το μόνο Άστρο που επηρεάζει τη ζωή μας
Αστρονομία και STEM.
Η Ανοικτή Πρόσβαση στα Προγράμματα Restart
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Συνοπτική Παρουσίαση
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020.
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές.
Η Ανοικτή Πρόσβαση στα Προγράμματα Restart
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ Αθήνα,
Προοπτικό σχέδιο με 3 σημεία φυγής
Εθνικόν και Καποδιστριακόν
Σχέδιο Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών
Έναρξη Ενότητας 8 Συνεργασία -Διαδημιουργία: Σχέση με άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών Ανοικτής και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Policy update by EUROCITIES Florence
Ψηφιακή ευκαιρία: μια μεγάλη ευκαιρία! Πως να την διεκδικήσετε;
Κοινωνικά Δίκτυα και παιδιά: Οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε
Δάση & Ξυλεία.
Πρόσβαση και Περαιτέρω Χρήση Δημόσιας Πληροφορίας Η πλευρά του Χρήστη
Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής
Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Διακυβέρνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον Γεωγραφία ΣΤ΄ Κουκουρίκου Αρίστη

«Εκεί που βλέπεις τώρα ένα σύννεφο πυκνό, είχε κάποτε ουρανό, απέραντο και γαλανό. Εκεί που βλέπεις τώρα σκουπιδοτενεκέδες ήταν κάποτε παρτέρια με ζουμπούλια και πανσέδες. Εκεί που βλέπεις τώρα πολυκατοικίες, είχε κάποτε ακακίες. Εκεί που βλέπεις τώρα άσφαλτο και οικοδομές ήταν κάποτε νεροσυρμές. Ας φαινόταν ξαφνικά μία άσφαλτος μηχανές, ας γινότανε το τώρα χθες.» Ευγένιος Τριβιζάς

Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί τη φύση, πολλές φορές προκαλεί μεταβολές στο περιβάλλον, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται αιτίες προβλημάτων.

Απορρίμματα στην κοίτη των ποταμών Αλιάκμονας, χωματερή Βέροιας

Ημαθία, Τάφρος 66 Είναι το ποτάμι-τάφρος που δέχεται απόβλητα τα οποία αντιστοιχούν σε μια πόλη 600.000 κατοίκων, στα νερά του ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και χρωμίου, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο ήπαρ και τους νεφρούς βατράχων, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών είναι συχνό φαινόμενο, οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής είναι ολέθριες.

(84 χωματερές πνίγουν το δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα) Μπάζα στον Αξιό (84 χωματερές πνίγουν το δέλτα Αξιού – Αλιάκμονα)

Παράνομες χωματερές

Τοξικά απόβλητα σε λίμνες Λίμνη Κορώνεια Υψηλές συγκεντρώσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Νεκρά σπάνια πτηνά Λίμνη Κορώνεια/ Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2007

Τοξική λίμνη ΛΑΡΚΟ Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στα πνευμόνια και τον λάρυγγα, καθώς και λεμφώματα, παρατηρούν οι γιατροί της περιοχής Μεσσαπίας Ευβοίας, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ έχουν προκαλέσει τεράστιες οικολογικές καταστροφές, με κυριότερη την μόλυνση του πόσιμου νερού με χρώμιο.

Μόλυνση στις θάλασσες Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ. Στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία…

πλατφόρμα Deepwater Horizon της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, 2010

Αποψίλωση των δασών Η παράνομη αποψίλωση των δασών επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δασική αποψίλωση στο σύνολό της υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Όπου συμβαίνει, μπορεί να επιφέρει διάβρωση του εδάφους, διατάραξη της βιοποικιλότητας και κατολισθήσεις. Η καταστροφή των φυσικών πόρων πλήττει επίσης τους πληθυσμούς που εξαρτώνται από τα δάση καθώς και τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πυρκαγιές Ιούνιος 2010 Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκληθεί στη Δράμα από φωτιά σε μάντρα ελαστικών. Επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα μέσω του νέφους που έχει δημιουργηθεί κι αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων και των ζώων.

πυρκαγιά στην Ηλεία Αύγουστος 2007 στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους

Πάρνηθα, πριν την πυρκαγιά Στις 28 Ιουνίου 2007 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε 25.000 από τα περίπου 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης του δρυμού της Πάρνηθας. Σπάνια φυτά του οικοσυστήματος της Πάρνηθας χάθηκαν, μάλλον για πάντα. Συνολικά κάηκαν 56000 στρέμματα από τα 300.000 της συνολικής έκτασης του βουνού. .

Αν και τα περισσότερα από τα περίπου τετρακόσια κόκκινα ελάφια της περιοχής σώθηκαν, ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιοτόπου όπου περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες κάηκε.

Βορειοανατολική Αττική, 2009

Φοινικόδασος Βάι, Κρήτη ….πριν … και μετά την πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2010

Ρύπανση ατμοσφαίρας Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μονό υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζώνης μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο.

Αν θέλουμε να μάθουμε πόση ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στον αέρα, μπορούμε να κοιτάξουμε το κοντινότερο δέντρο.

Φράγματα

Σήραγγες

Οδοποιία

Πλημμύρες Έβρος, 2010

Διάβρωση εδάφους

Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρονιά, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Τα τροπικά δάση, αλλά και όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Η αλόγιστη χρήση νερού έχει ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση του νερού πάνω στη Γη. Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια έχουν καταντήσει τα «βολικά» δοχεία απορριμμάτων της ανθρωπότητας.

Οι κλιματικές αλλαγές είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Η επιστροφή στις «καθαρές» μορφές ενέργειας οι οποίες μειώνουν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εμφανίζονται ως επιβεβλημένη λύση απέναντι στην οικολογική καταστροφή που συντελείται.