Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής
Έναρξη Ενότητας 9 Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής

2 Ο θεσμός ανοικτού συμμετοχικού προϋπολογισμού στην Ελλάδα
Βραχεία ιστορία Έμφαση στην παρακολούθηση Συμμετοχή κυρίως online

3 Ανοικτός Προϋπολογισμός Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

4 Ανοικτός Προϋπολογισμός Δήμου Αθηναίων
Παρέχεται με άδεια creative commons

5 Ανοικτή Εκπαίδευση Περιλαμβάνει πόρους, εργαλεία και πρακτικές που δεν περιέχουν νομικά, οικονομικά και τεχνικά εμπόδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως, να μοιραστούν και να προσαρμοστούν στο ψηφιακό περιβάλλον. Στη βάση της βρίσκονται οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (Open Educational Resources, OER / ΟΕΚ)

6 Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι
Οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (Open Educational Resources, OERs είναι εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί καθώς οι δημιουργοί του έχουν δώσει την άδειά τους σε άλλους για να το κάνουν Διαφάνειες παρουσίασης, podcasts, διδακτέα ύλη, εικόνες, σχέδια μαθήματος, βίντεο διαλέξεις, χάρτες, φύλλα εργασίας και ακόμη και ολόκληρα εγχειρίδια Οι δημιουργοί έχουν παραιτηθεί από μέρος (ή και το σύνολο) των πνευματικών τους δικαιωμάτων που σχετίζονται με τους έργα τους, συνήθως μέσω νομικών εργαλείων, όπως είναι οι άδειες Creative Commons

7 Η πρωτοβουλία OpenupEd
Η πρωτοβουλία OpenupEd στηρίζεται στη μη κερδοσκοπική εταιρική σχέση ευρωπαϊκών εταίρων και έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων Εκπαίδευσης εξ Αποστάσεως - European Association of Distance Teaching Universities (EADTU). Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος ενός δικτύου αποκεντρωμένων παρόχων MOOC (Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα) που δεσμεύεται με μια κοινή φιλοσοφία ανοίγματος των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη. OpenupEd -

8 Open Courses Είναι μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο για όλους. Δεν είναι μέρος προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή προγράμματος σπουδών ΑΕΙ. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα δεν προσφέρουν υποστήριξη από διδάσκοντες και δεν οδηγούν στη χορήγηση κάποιου πιστοποιητικού. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο και εξετάστε τις δυνατότητες που παρέχονται (μαθήματα Α+)

9 Κάλλιπος Δράση η οποία στοχεύει στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού, διαδραστικού, πολυμεσικού βιβλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

10 Εύδοξος Ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης συγγραμμάτων
Ενημέρωση στους φοιτητές για τα παρεχόμενα Συγγράμματα σε κάθε μάθημα Δυνατότητα άμεσης παραλαβής των Συγγραμμάτων και Αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την ταχεία αποζημίωση των Εκδοτών και για την αποτροπή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων

11 Ανοικτή Δικαιοσύνη Συνθήκες για ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και διαφάνεια Ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή πολιτών Ελεύθερη πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία, στο περιεχόμενο των αποφάσεων, στα διοικητικά έγγραφα και στις αποφάσεις, τα πρακτικά και τα στατιστικά δεδομένα των δικαστηρίων.

12 Open Justice UK Η πρωτοβουλία Open Justice στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαιοσύνη μέσα από την παράθεση οπτικοποιημένων στατιστικών δεδομένων δικαιοσύνης. Τα διαθέσιμα στοιχεία επιτρέπουν στους πολίτες να αντιληφθούν τη λειτουργία του συστήματος και τις ευκαιρίες που έχουν να αλληλοεπιδράσουν με αυτό.

13 Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers)

14 Το Ελληνικό δικαστικό σύστημα σήμερα
Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων και χαμηλά ποσοστά χρήσης και αποδοχής των ΤΠΕ. Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δεσμευτεί μέσω του τρίτου σχεδίου δράσης ανοικτής διακυβέρνησης της OGP να βελτιώσει την πρόσβαση στα δικαστικά δεδομένα και έγγραφα. Aνωνυμοποιημένη πρόσβαση στη βάση δεδομένων αποφάσεων νομολογίας των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας Πλήρη πρόσβαση στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (εκκρεμείς υποθέσεις στην αρχή μιας περιόδου αναφοράς, εισερχόμενες υποθέσεις, επιλυθείσες υποθέσεις και υποθέσεις εκκρεμούν στο τέλος της ίδιας περιόδου αναφοράς) Πρόσβαση σε ανώνυμα δικαστικά αντίγραφα.

15 Η πρωτοβουλία EUROPAM - The European Public Accountability Mechanisms
Με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών, των δημοσιογράφων έρευνας και των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας στις δημόσιες δαπάνες και της λογοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων

16 Μετρικές EuroPAM Τα στοιχεία του EuroPAM μετρούν την πληρότητα του νομικού πλαισίου μιας χώρας σε τέσσερις τομείς διοικητικής διαφάνειας και λογοδοσίας: Τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων Τη σύγκρουση συμφερόντων Τη χρηματοδότηση πολιτικών οργανισμών και Την ελευθερία στην ενημέρωση.

17 Τέλος Ενότητας 9

18 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του ΕΚΔΔΑ. Το έργο με το ακρωνύμιο SlideWiki «Large-scale pilots for collaborative OpenCourseWare authoring, multiplatform delivery and Learning Analytics» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Έρευνας «Horizon 2020» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

19 Σημειώματα

20 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση διαθέσιμη εδώ.

21 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων».

22 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.


Κατέβασμα ppt "Βέλτιστες πρακτικές Ανοικτής Διακυβέρνησης - Παραδείγματα Εφαρμογής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google